Desinfectiematten en -middelen kiezen: waar moet u op letten?

Desinfectie
Welk type mat heeft u nodig?
Wist u dat op uw schoenen vele tientallen miljoenen organismen meeliften? Bacteriën zijn vooral gek op schoenzolen, omdat deze steeds opnieuw vuil en vochtig worden. De continue aanvoer van viezigheid vormt een ideale voedingsbodem voor bacteriën - en voor kruisbesmetting. Desinfectiematten helpen dit tegen te gaan. Maar welk type mat heeft u nodig? En waar moet u op letten bij het gebruik? We vertellen het u graag.

Verschillende soorten desinfectiematten

Voor het bepalen van de juiste soort desinfectiematten (ofwel ontsmettingsmatten) zijn drie punten van belang. Allereerst is het belangrijk in kaart te brengen of alleen personen of ook materialen zich over de mat verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan heftrucks en transportkarren. Daarnaast is het belangrijk te weten wat voor schoenen de personen dragen die van de mat gebruikmaken. Hebben ze gladde zolen of hebben ze bijvoorbeeld een diep profiel? Het derde punt van aandacht is de vloer of grond rondom de mat. Moet deze schoon en droog blijven of mag er eventueel wat desinfectiemiddel op worden gemorst? Als u deze vragen heeft beantwoord, komt u waarschijnlijk uit op een lussenschraper, sproeimat of een flexxomat.

  • Optie 1: rubberen uiteinden. Deze desinfectiemat bestaat uit talloze rubberen vingertjes. Dankzij de opstaande randen kan de mat worden gevuld met desinfectiemiddel. De flexibele vingers zorgen voor een automatische scrubfunctie die vuil verwijdert van verontreinigde voetzolen. De rubberen uiteinden buigen onder druk om de zolen onder te dompelen in het ontsmettingsmiddel.

  • Optie 2: lussenschraper. Deze mat is gemaakt van PVC en bestaat uit opstaande lusjes in een vloeistofdichte omlijsting. Doordat de lussenschraper een schuine opstaande rand heeft, kunt u deze mat vullen met een desinfectiemiddel (zie hierna). De lusjes schrapen vuil van de schoenzolen, waardoor de lussenschraper goed geschikt is voor omgevingen met veel vuil op de grond. Door de schuine rand is deze desinfectiemat minder geschikt voor heftrucks en transportkarren.

  • Optie 3: sproeimat. De sproeimat is een mat die veel vocht vasthoudt. U kunt deze mat besproeien met een desinfectiemiddel, wat betekent dat deze mat meer zorg en onderhoud vraagt. De sproeimat heeft immers geen voorraad desinfectiemiddel, zoals de lussenschraper dat heeft. Voordeel is wel dat de sproeimat plat is en dat er dus transportkarren en heftrucks overheen kunnen rijden.

  • Optie 4: flexxomat. De flexxomat combineert de voordelen van een lussenschraper en een sproeimat. Deze mat geeft vloeistof vrij als erop wordt gedrukt. Uw schoenzolen worden daardoor bevochtigd als u op de mat staat of loopt. U kunt deze mat aansluiten op een pomp die het desinfectiemiddel continu op peil houdt. De mat is bovendien geschikt voor het desinfecteren van heftrucks en transportkarren.

Kies ook het juiste desinfectiemiddel

Desinfectiematten worden altijd gebruikt in combinatie met een desinfectiemiddel. U heeft hiervoor keuze uit middelen op basis van chloor en middelen op basis van ‘quaternaire ammoniumverbindingen’ - beter bekend als qav’s. Chloor heeft enkele nadelen. Het kan kleding en schoenen bijvoorbeeld bleken en het neemt in werking af als het in contact komt met de buitenlucht. Over het algemeen kunt u dan ook beter qav’s gebruiken, maar uiteindelijk ontdekt u wat voor u het beste werkt door het simpelweg te testen. Gebruik in ieder geval altijd de op de verpakking vermelde concentratie en houd u aan de aanbevolen inwerkingstijd van het middel.

Verplichtingen voor desinfectiematten

Als uw organisatie een audit krijgt, is het belangrijk dat u alles over uw manier van desinfecteren inzichtelijk kunt maken. Noteer daarom welke matten zich waar bevinden binnen uw bedrijf - en codeer deze zonodig. Beschrijf daarnaast wat u doet als u matten reinigt. Heeft u dan tijdelijke matten of mag er op die plek dan bijvoorbeeld even niet worden gelopen? Ook is het van belang te beschrijven welke desinfectiemiddelen u gebruikt, in welke concentratie en hoe u garandeert dat de matten continu de juiste concentratie desinfectiemiddel afgeven.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt desinfectiematten en -middelen. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Daarnaast kunnen we u adviseren over de eisen waaraan u moet voldoen als het gaat om desinfecteren. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen