Dros Schoonmaakdiensten: "Schoonmaken is en blijft mensenwerk"

Facility - Referentie Dros Schoonmaakdiensten

"Ik heb wel eens gezegd: ‘Als ik ooit ergens anders ga werken, is het bij Carel Lurvink’. Een prettig bedrijf met een warme sfeer. Ze hebben destijds erg hun best gedaan om ons als klant te krijgen. Vasthoudend zonder opdringerig te zijn. Dat kan ik wel waarderen."

Ronald Dros bouwde DROS Schoonmaakdiensten op ‘met hard werken en het maken van veel goede en een paar mindere keuzes’. Al op jonge leeftijd raakte hij bevangen door het reinigingsvirus. "Ik kom uit Hoenderloo, daar ben ik in de jaren tachtig begonnen. Met al die campings, zomerhuisjes en restaurants was daar werk te over. Op zaterdagavond werkte ik in een discotheek, van daaruit ging ik meteen door om wc’s te boenen. Dan twee uurtjes slapen en het voetbalveld op."

Mensenwerk

Schoonmaken zal altijd mensenwerk blijven, is de overtuiging van Ronald. "Uiteraard nemen robotisering en ICT ook in onze branche een vlucht. Aan de andere kant zie je dat de menselijke component aan belang toeneemt. Schoonmakers worden meer en meer vakkrachten. Vaak krijgen ze een breder takenpakket met bijvoorbeeld catering, hospitality en administratieve ondersteuning als aanvullende werkzaamheden. Een goede ontwikkeling, zeker als de markt nog meer gaat inzien dat duurzame inzetbaarheid van mensen een investering vraagt."

Maatschappelijk betrokken

"Wij hebben uitstekend geschoolde mensen en besteden veel aandacht aan opleiding en begeleiding, zowel op de werkvloer als door het bieden van externe scholing. We hebben vierhonderd mensen in dienst. Onze branche biedt bij uitstek mogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij voelen ons maatschappelijk betrokken en willen daadwerkelijk invulling geven aan MVO door kansen te bieden. Zo hebben veel jongeren extra begeleiding nodig, vaak door de thuissituatie. Aan ons de taak om die getalenteerde jonge glazenwasser die dreigt weg te vallen binnenboord te houden." Milieu, veiligheid en duurzaamheid zullen verder aan belang toenemen. Ronald: "Bedrijven die kiezen voor verduurzaming willen dat, terecht, ook terug zien bij de schoonmaakdienst die ze inhuren. Daar zijn wij continu mee bezig, maar een letterlijk schonere omgeving is niet de verantwoordelijkheid van onze branche alléén. Dat moeten we met z’n allen samen doen."

Gerelateerde artikelen