EMMA Safety Footwear introduceert de circulaire veiligheidsschoen

Emma
De schoen die veilig is voor de gebruiker én het milieu

Er is een nieuwe stap gezet in maatschappelijk verantwoord ondernemen - letterlijk! EMMA Safety Footwear is fabrikant van veiligheidsschoenen en komt nu met een unieke innovatie: de volledig gerecyclede veiligheidsschoen. Geen sinecure, want veiligheidsschoenen bestaan uit verschillende materialen, zoals staal, leer, rubber en thermoplastic polyurethane (TPU) die allemaal op een eigen manier worden gerecycled. Bovendien moeten veiligheidsschoenen aan hoge eisen voldoen. Hoe is het EMMA Safety Footwear toch gelukt?

Minder materialen

Allereerst heeft de fabrikant het aantal schoencomponenten teruggebracht van 11 naar slechts 5. Dat maakt het recyclen niet alleen eenvoudiger, er is ook minder materiaal en energie nodig om de schoen te produceren. Bovendien zijn de schoenen voorzien van een QR-code, zodat een snelle scan bij inlevering van de gebruikte schoen direct duidelijk maakt waarvan de schoen precies is gemaakt. Het technische proces hierachter is uitbesteed aan een bedrijf dat beschikt over een grondstofdatabank en daardoor ook schoenen van andere merken voor recycling kan aannemen.

Slimmere productie

Bij de productie van schoenleer worden chemicaliën gebruikt, zoals chroom. Dat is slecht voor het milieu en dus bedacht EMMA een alternatief proces waarbij het leer snel wordt voorgelooid, waardoor minder chemicaliën nodig zijn. Daarnaast wordt vaker gekozen voor alternatieven voor leer, zoals slijtvast en goed ademend microfiber. Zelfs aan de schoenveters is gedacht, want die worden vanaf nu van gebruikte petflessen gemaakt. In totaal zijn 87.500 petflessen goed voor bijna 800 kilometer schoenveters.

Zoveel mogelijk recyclen

Eén geluk: veiligheidsschoenen bestaan voor een groot deel uit materialen die redelijk eenvoudig kunnen worden hergebruikt. Leer, rubber en staal zijn daarvan de bekendste, maar ook TPU is relatief eenvoudig te recyclen. Materialen die minder eenvoudig kunnen worden hergebruikt, worden zoveel mogelijk vervangen. Zo wordt niet-recyclebaar materiaal als PVC bijvoorbeeld vervangen door rubber.

Veiligheid voorop

Hergebruik van materialen betekent zeker niet dat de schoenen minder veilig zijn. Er zijn zelfs aanvullende noviteiten aan de schoen toegevoegd om deze langer bruikbaar te maken. Zo zijn de veterhaken vervangen door ogen, waardoor de schoen minder snel kapot wordt getrokken en dus langer meegaat. Ook de pasvorm is verbeterd, waardoor het draagcomfort is verhoogd en de schoen meer grip heeft. Dus zoekt u werkschoenen die veilig én duurzaam zijn? Dan kunt u hiermee zeker uit de voeten!

Meer informatie

Heeft u vragen over veiligheidsschoenen in het algemeen of wilt u meer weten over de circulaire veiligheidsschoen van EMMA Safety Footwear? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen