Gegarandeerde hygiene met disposable doeken en moppen

Disposable doeken
Is een disposable doek duurder dan de uitwasbare variant?
Tegenstanders zeggen van wel. Natuurlijk, in aanschaf zijn ze veel goedkoper. Maar als naar de totale levensduur wordt gekeken, dan stellen zij dat disposable duurder is. Toch blijkt uit onderzoeken dat het gebruiken van een traditionele doek een stuk duurder is dan de wegwerpvariant.

Waar zit dit verschil dan in? Ten eerste hoeft er geen logistiek wasproces te worden opgezet. Men hoeft de doeken en moppen niet in te zamelen, te transporteren, te wassen, te drogen en weer terug te brengen. Uit berekeningen blijkt dat dit per doek of mop gemiddeld € 0.60 tot € 1.00 per wasbeurt kost. Daarnaast gaan doeken in de praktijk vaak minder lang mee dan beloofd, omdat ze bijvoorbeeld niet op de juiste manier gewassen worden. En als laatste blijkt helaas dat er zeer veel doeken en moppen 'verdwijnen', soms wel duizenden per organisatie per jaar.
En ondanks dat het steeds weggooien van disposable doeken meer afval betekent, ligt de werkelijkheid op het gebied van milieuonvriendelijkheid ook een stuk genuanceerder. Denk maar eens aan de nadelige effecten van het logistieke proces en het wassen en drogen van doeken en moppen.

Gerelateerde artikelen