Drie redenen om met kleurcodering te werken

Kleurcodering in de voedselindustrie
Hygiëne, besparing en gemak
Wegwerpartikelen, zoals handschoenen en schorten, zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Hetzelfde geldt voor schoonmaakartikelen, zoals emmers en bezems. Dat is niet bedacht om uw bedrijf op te vrolijken of om assortimenten op een ludieke wijze uit te breiden. De kleuren hebben een belangrijke functie en helpen uw bedrijf de hygiëne te bewaken, het werk eenvoudiger te maken en zelfs kosten te besparen. Drie redenen om met kleurcodering te werken!

Reden 1: betere hygiëne

Kleurcodering (het werken met materialen in verschillende kleuren) maakt hygiënisch werken aanzienlijk makkelijker en overzichtelijker. Geef al uw bedrijfsruimten een andere kleur en werk met wegwerp- en schoonmaakmaterialen in dezelfde kleur. Dan weet u altijd welke emmer bijvoorbeeld in hal A hoort en welke handschoenen in hal B. Niet alleen zorgt u er daardoor voor dat de juiste producten worden gebruikt (wellicht moeten wegwerphandschoenen in hal A aan andere eisen voldoen dan in hal B), u voorkomt ook kruisbesmetting. Staat een gele emmer in een rode ruimte, dan ziet u direct dat deze er niet thuis hoort. Belangrijk, als u in de ene ruimte bijvoorbeeld met vis werkt en in de andere ruimte met kip. Of als de ene ruimte vol staat met onbewerkte ingrediënten en de hal ernaast is gevuld met uw eindproduct.

Reden 2: tijd en kosten besparen

Gaat het fout door kruisbesmetting, dan gaat het ook meteen goed fout. Bij kruisbesmeting mag u de getroffen producten immers niet verkopen (een kostenpost) en moet u producten die de deur al uit zijn terughalen (nog meer kosten). Vervolgens moeten de producten worden vernietigd en krijgt u mogelijk met imagoschade te maken - opnieuw kosten die onnodig zijn. Zet daar de kosten van een paar extra gekleurde wegwerphandschoenen of bezoekersjassen tegenover en het is snel duidelijk dat u met kleurcodering aanzienlijke bedragen kunt besparen en veel onnodig werk kunt voorkomen.

Reden 3: meer gemak

Mensen zijn visueel ingesteld. Het werk wordt dan ook veel overzichtelijker als medewerker A met gele producten werkt en medewerker B met blauwe. Er is geen enkele mogelijkheid voor verwarring of onduidelijkheid – en dus voor fouten. Geef iedere taak een andere kleur en niemand hoeft nog na te denken over welke producten ervoor nodig zijn. Bovendien maakt u het bij inspecties eenvoudiger om de inspecteur te overtuigen dat u hygiëne en alle richtlijnen serieus neemt. Ook hij of zij ziet immers in één oogopslag dat u met kleurcodering werkt.

Ook interessant

Beluister Carel de Podcast: Het gebruik en de richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen binnen de voedingsindustrie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over kleurcodering of de producten waarmee u kleurcodering binnen uw bedrijf kunt invoeren of verbeteren? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen