Koffie: Het zwarte goud

Koffie. Het zwarte goud

Als je een blog schrijft over een schone en veilige werkomgeving, dan hoor je ook aandacht te besteden aan koffie. Want voor veel mensen wordt het werken moeilijk gemaakt – of soms zelfs onmogelijk - bij het ontbreken van een stevige bak koffie in de morgen. In tegenstelling tot “vroeger” kun je nu genieten van koffie in allerlei soorten en maten. Het koffieapparaat op het werk gaat met zijn tijd mee. Gelukkig maar.

100 variaties

Weet je dat er meer dan 60 koffieplanten bestaan? Wat weer resulteert in honderden koffiesoorten. Het merendeel van de koffiesoorten worden van de Arabica boon of de Robusta boon gemaakt. Er valt heel wat te kiezen als het op koffie aankomt. De standaard kop koffie kent iedereen, maar sinds de introductie van het Senseo-apparaat lijken we allerlei variaties te hebben ontdekt. Deze 3 zijn de bekendste:

Espresso

Espresso is een donkere, geconcentreerde koffie gemaakt van zeer fijn gemalen koffiebonen. Een kop espresso is ongeveer 30 centiliter. Echte espresso heeft een laagje schuimige crema. Crema ontstaat door de hoge druk waarmee het water door de koffie wordt geperst. Op een goede cremalaag kan een lepeltje suiker een paar seconden blijven liggen. De beste temperatuur voor het water is 93-96 °C.

Cappuccino

Deze koffievarianten bestaat uit espresso, warme melk en schuim. Alle drie in gelijke delen. In de traditionele koffielanden wordt het gezien als een onderdeel van het ontbijt. Tegenwoordig wordt het op elk moment van de dag gedronken.

Latte macchiato

De latte macchiato is eerder melk met koffie dan koffie met melk. Deze koffievariant bestaat namelijk uit melk met slechts een scheutje koffie. Een goed gemaakt latte macchiato is opgebouwd uit verschillende lagen die niet door elkaar heen lopen.

Fairtrade

Net als cacaoboeren verdienen koffieboeren een eerlijke prijs. Fairtrade maakt dit mogelijk. De eerlijke handel bevordert de duurzame ontwikkeling in de internationale handel. Koffieboeren krijgen een eerlijke prijs die gebaseerd is op de productiekosten in plaats van alleen marktwerking. Een mooi voorbeeld van fairtrade is de firma Redbeans, zij kunnen je op het werk voorzien van een (h)eerlijke bak verse koffie. Dit bedrijf loopt voorop wat betreft MVO. Redbeans koffie is namelijk de eerste klimaatneutrale koffie van Nederland. Van branden tot verpakken en transporteren; het hele proces is klimaatneutraal. De bonen worden biologisch geteeld en fairtrade ingekocht. Duurzame koffie, het kan dus toch.

Benieuwd naar de koffie van Carel Lurvink? Kom langs in onze servicecenter of neem contact met ons op!

Gerelateerde artikelen