Materialen afplakken?

Tape
Gebruik deze tips om de juiste tape te kiezen
Afplakken met tape lijkt zo eenvoudig - tot u ontdekt dat er voor vrijwel iedere ondergrond een andere tape bestaat. De ene ondergrond is teer en breekt snel af, terwijl de andere glad of juist erg ruw is. De juiste tape heeft precies voldoende kleefkracht om de ondergrond genoeg te beschermen zonder deze te beschadigen. Maar waarop moet u nu precies letten bij het kiezen van de juiste tape? Enkele handige tips uit de praktijk.

Tape is temperatuurgevoelig

Voor u begint met afplakken, is het belangrijk de ondergrond eerst goed schoon te maken. Een laag stof, vet of vuil zorgt ervoor dat de kleefkracht van de tape afneemt of dat deze zelfs helemaal niet plakt. Let daarnaast op de temperatuur. In principe geldt: hoe warmer het is, hoe meer de ‘stroperigheid’ van de lijm stijgt en hoe meer de plakkracht afneemt. Bij lagere temperaturen neemt de kleefkracht dus juist toe. Daarom is het aan te raden tape alleen te verwijderen bij een temperatuur van minimaal 5 °C. Is het kouder, dan laat de tape moeilijk los en is de kans groter dat er lijm op de ondergrond achterblijft. Gebruikt u tape op plekken die extra heet worden, bijvoorbeeld doordat de zon erop schijnt? Dan is het verstandig een tape te gebruiken die hiervoor speciaal is bedoeld, zoals uv-bestendige tape met acrylaatlijm. Gebruikt u uw tape niet direct? Bewaar deze dan op kamertemperatuur en voorkom bevriezing of direct zonlicht.

Tape vooraf testen

Bij het kiezen van de juiste tape zijn 3 factoren belangrijk: de ondergrond, de omgeving en de werkzaamheden. Is de ondergrond glad of poreus? Wordt de tape buiten of binnen gebruikt? En moet de tape bescherming bieden bij schilderwerk van kozijnen of bij het pleisteren van muren? Het speelt allemaal een rol. Omdat er zoveel varianten mogelijk zijn, bestaan er ook ontelbaar veel soorten tape. Vindt u het lastig te bepalen welke tape het best geschikt is voor uw werkzaamheden? Doe dan een plaktest. Plak een stukje tape op de ondergrond en ruk het in één keer los. Is de ondergrond niet beschadigd? En blijft er geen lijm achter? Dan kunt u de tape gebruiken.

  • Deze test werkt nog beter als u de tape eerst 24 uur laat zitten. Daarnaast kunt u tape testen met een net iets hogere kleefkracht dan de tape die u van plan bent te gebruiken. Dat is handig als de ondergrond verweerde of beschadigde plekken heeft die zwakker zijn dan andere delen. Laat ook de tape met de hogere plakkracht geen lijm of beschadigingen achter? Dan kunt u de tape met een lagere kleefkracht gerust op het gehele oppervlak gebruiken.

Afplakken op gladde oppervlakken

Glas, kunststof en metaal zijn gladde oppervlakken die totaal verschillend op tape kunnen reageren. Hieronder vindt u enkele tips waarop u moet letten bij het kiezen van de juiste tape:

  • Kunststof en gecoate of gelakte oppervlakken afplakken. Vooral als kunststof iets ouder is, kan de bovenlaag verweerd zijn. Als u hierop aangebrachte tape lostrekt, kan de bovenlaag beschadigen. Dat heeft dan vaak een permanente verkleuring tot gevolg. Plak kunststof oppervlakken daarom zo kort mogelijk af. Dat verkleint de kans op beschadiging. Gebruik daarnaast een tape die bestand is tegen weekmakers (de chemische stoffen die kunststof soepel en buigzaam houden). Heeft de ondergrond een coating? Dan is het extra belangrijk vooraf een plaktest te doen. Als de hechting van de coating minder sterk is dan van de tape, heeft u kans dat u de coating verwijdert of beschadigt bij het lostrekken van de tape. Om dezelfde reden moet u gelakte oppervlakken eerst volledig laten uitharden voor u ze afplakt.
  • Glas afplakken. Als u glas afplakt, is het belangrijk op de stand van de zon te letten. Als de zon door het glas schijnt, kunnen extreem hoge temperaturen ontstaan. Plakt u bijvoorbeeld een gevelraam aan de binnenzijde af, dan is de lijm aan de buitenkant van het huis zichtbaar. De lijm komt dan in direct contact met zonlicht en de warmte kan het verwijderen van de tape dan extra lastig maken. Tape met een uv-bestendige acrylaatlijm is hiervoor een goede oplossing.
  • Onbehandeld metaal afplakken. Onbehandeld metaal kan roesten als het vochtig wordt. Als u delen van het metaal afplakt en u werkt met verf of andere materialen die water bevatten, kan daardoor kleurverschil ontstaan tussen het afgeplakte deel en het niet-afgeplakte deel van het metaal. U kunt dit oplossen door het gehele oppervlak af te plakken. Als dan kleurverschil ontstaat, is dit niet direct zichtbaar. Daarnaast is het raadzaam de tape zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe korter u metaal afplakt, hoe minder tijd het heeft om te verkleuren. Overigens geldt voor de meeste metaalsoorten dat de verkleuring na enige tijd wegtrekt, omdat het gehele oppervlak dan aan dezelfde omgeving is blootgesteld en op dezelfde manier verder verkleurt.

Afplakken op steen en pleisterwerk

Steen en pleisterwerk bieden meestal geen gladde ondergrond. Bovendien kunnen ze gevoelig zijn, bijvoorbeeld voor scheuren (pleisterwerk) of voor verkleuren (natuursteen). Dit zijn enkele handige tips:

  • Pleisterwerk afplakken. Bij pleisterwerk is de ruwheid van de ondergrond een belangrijke factor. Hoe ruwer de ondergrond, hoe sterker de kleefkracht van de tape moet zijn. Voor glad stucwerk kunt u minder krachtige tape gebruiken. Als de kleefkracht bij stucwerk te hoog is, kan het bij het verwijderen van de tape zelfs scheuren. Het is voor pleisterwerk daarom extra aan te raden vooraf een plaktest te doen.
  • Steen afplakken. Bij het kiezen van tape voor het afplakken van een stenen ondergrond, is het belangrijk goed na te gaan voor welke soort steen de tape is bedoeld. Er zijn tapesoorten voor bijvoorbeeld baksteen, cement en beton. Deze tapes zijn niet geschikt voor het afplakken van natuursteen. Wilt u natuursteen afplakken, dan moet u rekening houden met mogelijke verkleuringen. Daarom kunt u natuursteen het best zo kort mogelijk afplakken en alleen met speciaal hiervoor geschikte tape. Er is zelfs tape die geen lijm bevat, maar hecht door een statische lading. Voor extra zekerheid kunt u deze tape vastplakken met een extra laag tape die wel lijm bevat. Uiteraard mag die tweede laag tape dan niet in aanraking komen met de natuurstenen ondergrond.

Gerelateerde artikelen voor het afplakken van ruwe ondergronden

Afplakken op hout en papier

Een ondergrond van (gefineerd) hout of papier kan snel beschadigen. Het is bij deze ondergronden daarom extra belangrijk de juiste tape te kiezen:

  • Papier afplakken. Als u papier moet afplakken, is dat in de praktijk meestal behang. Gebruik hiervoor een tape met een zo laag mogelijke kleefkracht, zodat het papier niet wordt beschadigd wanneer u de tape verwijdert. Als u de papieren ondergrond wilt schilderen, kunt u hiervoor speciale schildertape gebruiken. Deze tape is vormvast, waardoor u met verf scherpe lijnen kunt maken.
  • Hout afplakken. Ook bij al dan niet gefineerd hout is het verstandig te kiezen voor tape met een lage kleefkracht. Houdt deze tape onvoldoende? Gebruik dan een tweede laag tape met meer plakkracht. Daarmee kunt u de onderste laag tape fixeren. Pas echter wel op dat de sterkere tape niet in direct contact komt met het hout.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt verschillende soorten tape voor het afplakken van de meest uiteenlopende ondergronden. De kans is dan ook groot dat u bij ons direct vindt wat u zoekt. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen