Podcast: Datagestuurd schoonmaken met slimme dispensers

In gesprek met expert Marcel Kolkman
In Carel de Podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. In de podcast ‘Datagestuurd schoonmaken met slimme dispensers’ neemt Marcel Kolkman u mee in de wereld van sensoring en slimme dispensers. Marcel is key accountmanager voor de Benelux bij Essity (slimme schoonmaaktechnologie en bekend van het merk Tork). Uiteraard focust Marcel zich op de techniek – hoe werkt het, wat kunt u precies met de data, belasten de slimme dispensers het netwerk ook bij de klant? En natuurlijk geeft hij antwoord op de belangrijkste vraag in deze podcast: wat heeft de klant nu aan datagestuurd schoonmaken – en welke concrete besparingen levert dit op?

Denk even aan de volgende situatie: u stapt een restaurant binnen en u heeft gelijk uw eerste indruk te pakken; de zaak is leuk aangekleed, vriendelijk personeel, uitgebreide menukaart. Maar wat als u daar naar de toiletruimte gaat, ontdekt dat het toiletpapier op is en u met de grootste moeite de laatste druppels zeep uit de dispenser geperst krijgt? Wég is dat blije gevoel bij binnenkomst. En nee, u bent ook vast niet de enige die na zijn bezoek aan een wat minder frisse toiletruimte nog wel even extra kritisch kijkt naar zijn bestek of naar wat er op zijn bord ligt.

Totaalplaatje belangrijk

Het maakt dus nogal wat uit of sanitaire ruimtes schoon zijn en zijn uitgerust met goed gevulde dispensers – zowel voor de gezondheid van medewerkers en klanten als voor het bedrijfsimago. Marcel: “Als je wilt dat klanten en werknemers graag naar jouw bedrijf toe komen, moet je er ook voor zorgen dat je de juiste faciliteiten biedt, waardoor ze het bij jou naar hun zin hebben. Dat betekent uiteraard goede koffie, maar ook zaken als voldoende parkeergelegenheid en goed en schoon sanitair. Als dat totaalplaatje op orde is, geef je mensen het gevoel dat ze welkom zijn en dat ze belangrijk voor je zijn.”

Wanneer schoonmaken en bijvullen?

Als bedrijven iets níet willen, dan zijn het wel klachten over sanitairruimtes die niet schoon genoeg zijn en lege dispensers. Met Tork EasyCube van Essity, dat gebruikmaakt van realtime data, kan dat probleem volgens Marcel gemakkelijk worden aangepakt. “Vanaf 2012 zijn we onze Tork-dispensers gaan voorzien van sensoring, zodat je op afstand kunt uitlezen of dispensers voor zeep, toiletpapier, papieren handdoeken moeten worden bijgevuld en of de prullenbak geleegd moeten worden. De webapplicatie die we daarvoor ontwikkeld hebben, zorgt ervoor dat de schoonmaker live op de hoogte is van de vulstatussen. Daarnaast maken we gebruik van bezoekerstellers. Alle data over het verbruik en de aantallen gebruikers gaan via een speciale datatransmitter naar de cloud. Van daaruit converteren we dit naar informatie, waarop je kunt sturen.” Die informatie maakt dus beter inzichtelijk wanneer zich pieken in het verbruik voordoen.

Droom van iedere facilitaire manager…

Volgens Rein klinkt het bovenstaande als de droom van iedere facilitair manager: “Het is me wel helder dat de inzet van het Tork EasyCube tot hogere klanttevredenheid leidt – en dus minder klachten – bij mensen die de toiletruimtes bezoeken. Maar wat levert het organisaties nog meer op als ze hiervoor kiezen?” Op het antwoord op deze vraag hoeft Rein niet lang te wachten. Marcel: “Belangrijk is om even terug te schakelen naar de basis: welke doelstelling wil je bereiken met data en sensoring? Meestal is dat heel plat: efficiency. Als sensordata je duidelijk maken welke dispensers bijgevuld moeten worden, voorkomt dit dat je álle dispensers moet nalopen om te kijken of er nog voldoende zeep, papier of toiletrollen in zitten. Liet je eerder als schoonmaker een ruimte goed achter, maar kwam er toch een klacht binnen over een lege dispenser daar? Dan had je wel die klacht te pakken. Nu mag je erop vertrouwen dat je bijtijds een signaal krijgt welke dispensers bijvulling nodig hebben. Dit datagedreven schoonmaken zorgt ervoor dat je met 24% minder schoonmaakrondes toe kunt.”

In deze podcast gaat Marcel Kolkman met Rein Hoornstra dieper in op dit onderwerp. Daarin bespreken ze wat er nodig is om maximaal voordeel te halen uit datagestuurd schoonmaken. Andere routes en andere routines leiden hier naar een ander – beter – resultaat. Op het gebied van arbeid, kosten én duurzaamheid.

Beluister hier de gehele Carel de Podcast over slimme dispensers en datagedreven schoonmaken. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u advies over dit onderwerp? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen