Podcast - Lockout tagout: hoe past u deze veiligheidsprocedure toe?

Food podcast - Lockout tagout
Carel de Podcast: In gesprek met expert Fearghal Jones
In Carel de Podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. Tijdens de podcast ‘Lockout tagout: hoe past u deze veiligheidsprocedure toe?’ vertelt Fearghal Jones u alles over de lockout tagout veiligheidsprocedure. Fearghal is territory sales manager bij Brady, een gerenommeerd bedrijf dat wereldleider is in oplossingen voor veiligheid, identificatie en conformiteit. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 19 minuten. U kunt de podcast hier beluisteren.

Wat is lockout tagout precies?

Lockout tagout, dat kortweg ook wel ‘loto’ wordt genoemd, is een belangrijke veiligheidsprocedure bij het onderhoud en reparaties van machines. Hierbij wordt de energie afgesloten en worden bewegende onderdelen vergrendeld, zodat er geen gevaarlijke energie vrijkomt en medewerkers veilig hun werk kunnen doen. Lockout tagout is toepasbaar in veel branches. In de voedingsindustrie, maar bijvoorbeeld ook bij datacenters en in de health care en de bouw. Naast loto bestaat er overigens ook een uitgebreide variant: ‘lototo’. Dat staat voor ‘lockout tagout tryout’.

  • Lockout staat voor het afsluiten van onderdelen van machines, bijvoorbeeld met sloten
  • Tagout duidt op de visuele communicatie die ervoor zorgt dat medewerkers kunnen zien wie een onderdeel heeft afgesloten en waarom
  • Tryout houdt in dat eventuele opgeslagen of resterende energie vrij wordt gelaten voordat de werkzaamheden aan de machine starten

Waarom is lockout tagout belangrijk?

Als u thuis aan de elektra werkt, schakelt u eerst de groep uit. Zo werkt het op een werkplek ook. Bij werkzaamheden aan een lift wil iemand in de liftschacht niet dat de lift in beweging kan komen. Lockout tagout zorgt hiervoor. Jaarlijks gebeuren er miljoenen ongevallen op het werk en wereldwijd komt zelfs om de 15 seconden een medewerker om het leven. Lockout tagout helpt dit aantal te verlagen. U kunt er tijdrovende incidenten en letsels mee voorkomen, kosten mee verminderen (u kunt er verzekeringspremies mee verlagen) en u kunt er de productiviteit mee verhogen.

Bestaat er wetgeving voor lockout tagout?

Er bestaat geen Nederlandse wetgeving voor. In de EU bestaan wel richtlijnen die veiligheid en gezondheid voorschrijven voor het gebruik van arbeidsmiddelen. Daarnaast zijn er veiligheidsvoorschriften om werknemers te beschermen. Een richtlijn betekent overigens niet dat het verplicht is. Maar als u de veiligheid in de praktijk niet goed voor elkaar hebt, kan dat bij een inspectie wel problemen opleveren.

Hoe kun u starten met lockout tagout?

Let in ieder geval op zes basiselementen. Stel een lockout tagout policy op. Schrijf machinespecifieke procedures. Identificeer de energie isolatiepunten. Zorg voor een goede opleiding. Voorzie medewerkers van de juiste tools. En let op duurzaamheid. Van deze elementen is opleiding misschien wel het belangrijkst. Medewerkers moeten inzien waarom deze procedures zo belangrijk zijn. Met opleidingen creëert u draagvlak. Onthoud ook dat lockout tagout een continu proces is. Krijgt het bedrijf nieuwe medewerkers of nieuwe machines? Dan moet dit meegaan in het proces. Alleen door dit onderwerp continu aandacht te geven, creëert u een echte veiligheidscultuur.

Welke methodes zijn er voor ploegen?

Als u werkt met ploegen, heeft u specifieke procedures nodig voor de ploegwissel. Als de machine bediend of onderhouden wordt door een ploeg, heeft u bovendien groepsprocedures nodig. Iedere medewerker krijgt dan een persoonlijk instrument dat wordt bevestigd aan een groeplockbox. Dat is een box waarin u verschillende sloten kunt hangen of waarin u verschillende sleutels kunt doen. Iedere medewerker bevestigt zijn sleutel bij aanvang van het werk en verwijdert deze weer als hij stopt met werken. Pas als de laatste medewerker klaar is, wordt alles vrijgegeven en kan de machine weer werken.

En wat als iemand zijn sleutel verliest?

Als iedereen een slot kan openen, moet u zich afvragen wat de waarde van het slot is. Het is dus belangrijk dat iedere medewerker zijn eigen individuele sleutel heeft. We kunnen wel slotenplannen maken met master keys en grand master keys als lopers. Dan houdt altijd iemand toegang, ook als een medewerker een individuele sleutel verliest. Werk overigens wel altijd met universele tools. Als de werknemer voor iedere vergrendeling een ander attribuut nodig heeft, verdwijnt het draagvlak voor de veiligheidsprocedures snel. Plaats bovendien labels op de energie isolatiepunten. Moeten vier elektrische punten vergrendeld worden? Label ze dan met een nummer, zodat een medewerker eenvoudig kan zien wat hij precies moet afsluiten.

Beluister hier de gehele Carel de Podcast over lockout tagout. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u advies over dit onderwerp? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen