Terugblik vitaliteitsweek van 2021 van COVID naar GOFIT

Terugblik Vitaliteitsweek 2021
Een week lang (online) aandacht voor vitaliteit

Van 20 t/m 24 september 2021 vond bij Carel Lurvink de Vitaliteitsweek plaats! Dit jaar is voor het thema #GOFIT is gekozen. Medewerkers konden zowel fysiek als online deelnemen aan verschillende activiteiten. Het doel was medewerkers bewust te maken van het belang van de eigen vitaliteit.

Met het thema GOFIT draait het om Groei en Ontwikkeling en FIT zijn. Fit dus in de algemene zin van het woord: fysiek en mentaal fit. Maar ook ‘fit for the job’ en ‘fit for the future’. Oftewel één en al bewustwording hoe je aan je eigen vitaliteit kan werken. Deze week konden medewerkers ontdekken wat het beste voor hen werkt.

Voorbereiding Vitaliteitsweek

In januari 2021 is een ambassadeursteam gecreëerd met gelijkgestemden die iets met het thema vitaliteit hebben en die een dwarsdoorsnede zijn van de organisatie. Een vitale organisatie creëer je namelijk niet alleen. Medewerkers konden zich vrijwillig opgeven voor het zogenaamde ‘Calu Vita-team’. Eerst hebben we bepaald waarom we dit gaan doen. Waarom vinden wij vitaliteit, gezondheid en werkgeluk zo belangrijk? Welk doel willen we bereiken?

"Een vitale organisatie creëer je niet alleen"

Vervolgens is de behoefte onder de medewerkers geïnventariseerd door middel van een enquête. Op deze manier kregen we inzicht in wat voor de medewerkers van Carel Lurvink belangrijk is in het kader van vitaliteit. De resultaten zijn gebruikt om bestaande initiatieven onder de loep te nemen en nieuwe te ontplooien, zoals de Week van de Vitaliteit.

Met de resultaten is een divers programma voor de Vitaliteitsweek 2021 opgesteld, waarin medewerkers nieuwe informatie, inspiratie en kennis konden opdoen op het gebied van vitaliteit, gezondheid en werkgeluk.

Programma Vitaliteitsweek 2021

De Vitaliteitsweek bestond uit verschillende thema’s en activiteiten. Activiteiten die aandacht gaven aan zowel de fysieke als mentale gezondheid, maar ook ‘fit for the job’ en ‘fit for he future’. 5 dagen aandacht en activiteiten gericht op het vergroten van vitaliteit, werkgeluk en meer verbinding.

Kick-off

De kick-off werd op maandag gedaan door Julius & Caspar Lurvink. Waarom vinden we het als organisatie belangrijk dat medewerkers gezond, gemotiveerd en vitaal zijn? Maar bovenal goed in hun vel zitten?

Workshops

  • Fit for the job. Plezier in je werk hebben, doe je door je te ontwikkelen! In samenwerking met Ikbindr, Twents Fonds voor Vakmanschap en Loopbaanstation hebben medewerkers kennis kunnen maken met de mogelijkheden om hen verder te ontwikkelen in het werk. Bijvoorbeeld door een scholingscheque van het Twents Fonds of een loopbaanadviesgesprek met het Loopbaanstation. Investeren in jezelf en in de toekomst. Stel je wilt beter worden in wat je doet, maar hoe? Of je wil een stap maken en iets bijleren. Hoe pak je dat aan?
  • Fit for the future. ‘Ik sta even stil…. En dat is een hele vooruitgang!’ Carel Lurvink heeft een samenwerking met Coöperatie Loopbaanstation, een organisatie die ondersteunt bij het in beweging brengen en houden van werknemers door middel van adviesgesprekken. Tijdens de workshop stonden medewerkers stil bij hun eigen ontwikkeling, plannen voor de toekomst en hoe je regie pakt over je eigen loopbaan.
  • Hoe gaat het echt met je? Bij Carel Lurvink vinden we gezondheid heel belangrijk. Reden om medewerkers de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan een Preventief Medisch Onderzoek om inzicht te krijgen in de mentale en fysieke gezondheid, leefstijl en risico’s. Op deze manier worden medewerkers op een laagdrempelige manier bewust van de mogelijkheden om te werken aan het verbeteren en behouden van hun eigen gezondheid.
  • Van werkdruk naar werkgeluk. Iedereen wil graag gelukkig zijn in haar of zijn werk. Het woord werkgeluk kom je tegenwoordig overal tegen. Maar wat is het eigenlijk? En hoe bereik je dat? Deze workshop was gericht op het inzetten van mindfulness tijdens de werkdag. Wanneer je leert om regelmatig even stil te staan, kom je makkelijker uit de automatische ‘waan van de dag’. Resultaat: minder stress, verhoogde concentratie, meer levensvreugde, betere slaap, preventie ziekteverzuim en anders kijken naar jezelf en je omgeving.

Activiteiten

  • Fiets-naar-je-werk-week. Medewerkers konden de hele week kosteloos een speed-pedelec of e-bike lenen. Zeker in coronatijd is het goed om, als je moet reizen, gezond en duurzaam naar het werk te gaan. Een leuke en laagdrempelige manier om kennis te maken met deze vervoersmiddelen.
  • Garmin smartwatch. Ook konden medewerkers een week lang gratis gebruikmaken van een smartwatch om hun slaap, activiteiten en stressniveau via hun horloge bij te houden.
  • Rock the Bike. Fietsen voor je eigen smoothie. Ja, dat lees je goed, fietsen. Door te fietsen, kon je je eigen smoothie van vers fruit en yoghurt blenden. Je moest trouwens behoorlijk trappen om hem goed te mixen. Gelijk de calorieën weer verbrand!
  • Hap & Stap. De lekkerste lunchwandeling van Carel Lurvink. Collega’s wandelden samen langs de prachtige weides en maisvelden. Onderweg werd een korte tussenstop gemaakt voor een lekker en gezond tussendoortje.
  • Go Salads. Op woensdag kwam een vaste partner van Carel Lurvink om een gezonde lunch te verzorgen. Onze collega’s hebben genoten van diverse koude salades en warme gerechten.
  • Bootcamp & kickboksen. De hele week was het mogelijk om een sportieve prestatie neer te zetten door het volgen van bootcamp- en kickbokslessen. Sporten draagt bij aan een goede gezondheid en daardoor ook aan een goede motivatie op het werk. Ook het samen sporten zorgt voor een andere interactie: elkaar helpen, motiveren en grenzen helpen opzoeken.

Afsluiting en vervolg

De Vitaliteitsweek is afgesloten met een personeelsfeest. Wat een fijne afsluiting om na 1,5 jaar in coronatijd elkaar weer te zien in een andere setting. Werkgeluk en verbinding, zo belangrijk!

Als organisatie hebben we gevonden wat vitaliteit oplevert voor Carel Lurvink. Nu is het belangrijk om er een gewoonte en routine van te maken. Dus op de automatische piloot, zonder erbij na te denken. De eerste stap is om de vitaliteitsweek te evalueren en vervolgens nieuwe plannen te maken voor 2022. Daarbij blijft het Vita-team van Carel Lurvink medewerkers betrekken bij de plannen en ideeën voor de lange termijn.

Samenwerking met lokale ondernemers

Deze week is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met lokale ondernemers. Een speciale dank gaat uit naar Twents Fonds voor Vakmanschap, IkBindr, MKB Twente, Twente Mobiel, LoopbaanStation, Mindfullnessfabriek, Bootcamp Factory, FitPact, Huuskes B.V., Luiten Fruit, Ten Tusscher, Garmin & ArboNed.

Gerelateerde artikelen