Van der Lee Seafish: Hygiena EnSURE Touch geeft snel resultaat

Food - referentie Van der Lee Seafish
Bij voedsel ligt besmetting altijd op de loer
“We waren één van de eerste visverwerkende bedrijven waar het in de jaren 80 verboden werd om nog langer te roken aan de fileertafel. Baanbrekend was dat toen. Op het gebied van hygiëne zijn we altijd voorloper geweest en dat willen we blijven.”

Aan het woord is Ruurd Pasterkamp, kwaliteitsmanager bij Van der Lee Seafish. Het visverwerkende bedrijf uit Urk is één van de eersten die bij Carel Lurvink de Hygiena EnSURE Touch aanschafte, een apparaat voor hygiënemonitoring. Van der Lee is gebonden aan strenge regelgeving, maar speelt zelf een proactieve rol. Pasterkamp: “Met een versproduct als vis is besmettingsgevaar nooit ver weg. Dus moet je zorgen dat je het proces overal onder controle hebt. Plan-do-check-act. We weten bijvoorbeeld dat kunststof na verloop van tijd wat poreuzer wordt waardoor bacteriën zich makkelijker gaan hechten. Op rvs is dat veel minder het geval. Met het blote oog zie je het niet, maar dankzij een swap kan een schoonmaker meteen zien of er goed is gereinigd.”

EnSURE Touch

Sinds december 2019 werkt Van der Lee met de Hygiena EnSURE Touch. “Tot die tijd namen we monsters die we dan naar een extern laboratorium brachten. Het kostte meestal een dag of vijf voordat we daarvan de resultaten hadden. Met de EnSURE Touch zijn we flexibeler, beschikken we sneller over de resultaten en kunnen we dus vlotter schakelen. Het was een forse investering, maar een extern lab inschakelen kost ook geld. Los nog van het tijdsaspect. De incubatietijd is zeven uur, dus binnen acht uur hebben we uitsluitsel.” Het kostte Pasterkamp dan ook niet veel moeite de directie te overtuigen: de EnSURE Touch moest er komen. “Een besmetting buiten de deur houden kost geld, maar een besmetting binnen de deur krijgen waarschijnlijk meer. Denk alleen al aan recallkosten, reputatieschade en het verlies aan vertrouwen.”
Aan de aanschaf ging een intensief adviestraject vooraf. Pasterkamp: “Daarin zijn we uitstekend begeleid door Jan Hoekstra van Carel Lurvink. Hij is samen met leverancier Gullimex meerdere keren bij ons geweest om de testen uit te voeren.” Pasterkamp is ook blij met de extra’s die het apparaat te bieden heeft. “Door de software kun je heel mooi vanuit data bepaalde trends waarnemen. Blijkt bijvoorbeeld dat bij een bepaalde machine steeds dezelfde constatering optreedt, dan kan het zijn dat je niet met een reinigingsprobleem te maken hebt, maar dat een bepaald onderdeel aan vervanging toe is.”

CaluGloves per pallet

Carel Lurvink is al jaren een gewaardeerde leverancier van Van der Lee Seafish. “We nemen verschillende materialen bij ze af. Denk aan messen, diverse disposables en detecteerbare pennen. Vooral de nitril handschoenen, de CaluGloves, gaan hier hard. Die kopen we in per pallet.”

Gerelateerde artikelen