Voedsel en veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Carel Lurvink is voor foodbedrijven een gewaardeerde partner bij het realiseren en borgen van schone, veilige en gezonde productiemethoden.
De voedingsketen is gebaat bij transparantie. “Er zijn weinig producten waar je zoveel te maken hebt met wet- en regelgeving”, stelt Christian Hollanders, sector manager Food Industry & Pharmacy. “Nationaal, maar ook internationaal. Volkomen terecht uiteraard. Maar het legt wel druk op producenten. Naast dat ze moeten voldoen aan algemene voedingsstandaarden als BRC en IFS, hebben klanten soms ook hun eigen audits. Veiligheid begint met hygiëne. Voedselproducenten zoeken dus partnerships met specialisten die middelen en materialen leveren die ‘food grade zijn’. Onze PBM’s, zoals de CaluGloves-handschoenen, onze detecteerbare artikelen en sommige van onze poetsdoeken zijn gecertificeerd om rechtstreeks in aanraking te mogen komen met voeding. Ook schoonmaakmiddelen die in de voedingsindustrie gebruikt worden moeten gecertificeerd zijn. Die kunnen immers indirect met voeding in aanraking komen. En mocht er onverhoopt residu achterblijven, bijvoorbeeld omdat er niet goed is nagespoeld met water, dan mag dat niet tot ziekte leiden.”
Detecteerbaar
Carel Lurvink biedt een breed assortiment met food grade-certificering. Christian Hollanders: “Variërend van veiligheidsschoenen, laarzen en klompen tot fileermessen. Ook onze CaluGloves disposable handschoenen worden in de foodsector veel gebruikt.” Christian signaleert een toename in het gebruik van disposables. “Haarnetjes, schorten en overalls bijvoorbeeld. Als je iets na gebruik meteen weggooit, voorkom je besmetting.” Ook detecteerbare artikelen zijn sterk in opkomst. “Oordopjes, pennen, tie-wraps... Allemaal zaken waarvan je niet wilt dat ze in voeding terechtkomen. Traceerbaarheid is dus belangrijk. Detecteerbare artikelen voor de voedingssector zijn blauw, omdat dat een kleur is die in voeding nooit voorkomt. Ze zijn dus met het oog waarneembaar. Ze zijn trouwens ook in andere kleuren verkrijgbaar, zodat ze goed passen binnen een kleurcoderingssysteem. En doordat deze artikelen gemaakt zijn van kunststof dat voorzien is van minuscule metalen deeltjes, zijn deze volledig detecteerbaar.”
Verandering van spijs doet eten, maar betekent ook dat het ene voedingsmiddel significant verschilt van het andere. Christian Hollanders: “De verwerking van zuivel stelt andere eisen dan de productie van brood. Vleesverwerking verschilt wezenlijk van het snijden van groente en fruit. Dat maakt onze klantenkring en daarmee ons assortiment heel divers. We zijn in feite een one-stop-shop met 40.000 artikelen op voorraad. Heeft een klant een specifieke wens, dan kijken we hoe we die kunnen invullen. Eventueel ontwikkelen we gezamenlijk een nieuw product of zoeken we een bestaande oplossing die we in ons assortiment kunnen opnemen. We kunnen dan bij de klant op de werkvloer een testomgeving opzetten.”