Welk stofmasker heeft u nodig?

Stofmasker
FFP1, FFP2 of FFP3?

Veel werknemers worden tijdens hun werkzaamheden blootgesteld aan risico’s waar beschermingsmaatregelen voor genomen moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn een helm, bril, veiligheidsschoenen en handschoenen. Het is daarnaast belangrijk om je longen te beschermen als je in een omgeving met verontreinigde lucht werkt. Dan komt een stofmasker goed van pas. Welk masker je moet kiezen, hangt af van de risico’s waar je aan blootgesteld wordt.

Fijnstof

Stofmaskers beschermen je longen tegen fijnstof. Fijnstof bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, herkomst en samenstelling. Het grootste deel van de fijnstof is ongevaarlijk, maar er is ook fijnstof die schadelijk is voor je gezondheid. Fijnstof die schadelijk is voor je gezondheid komt bijvoorbeeld vrij tijdens het bewerken van cement en asbest. Tijdens deze werkzaamheden is het dan ook erg belangrijk om een goedgekeurd stofmasker te dragen, welke voldoet aan de juiste stofbeschermingsklasse. Een goedgekeurd stofmasker is te herkennen aan de EN149:2001+A1:2009 normering.

Stofbeschermingsklassen

Er zijn 3 stofbeschermingklassen, die worden aangegeven met de FFP (Filtering Facepiece Particles) codering. De 3 klassen zijn FFP1, FFP2 en FFP3, waarbij FFP1 de minste bescherming biedt en FFP3 de meeste bescherming geeft. De inwaartse lekkage van een masker bepaalt in welke klasse deze wordt ingedeeld. Elk type stofmasker heeft een andere maximale aanvaardbare concentratie van verontreinigde stoffen. Deze wordt weergegeven als een aantal x de grenswaarde van de schadelijkstof in de lucht. Deze grenswaarden zijn door de overheid vastgesteld, dit zijn de wettelijke en publieke grenswaarden. Als je onder deze waarde blijft, heb je in principe geen masker nodig.

  • FFP1 is het laagste prestatieniveau om van een beschermingsmasker te kunnen spreken en heeft een efficiëntie van minimaal 78%. De maximaal aanvaardbare concentratie van verontreinigde stoffen is 4x de grenswaarde.

  • FFP2 is de middelste categorie beschermingsmaskers en heeft een efficiëntie van 92%. Dit masker wordt minimaal aanbevolen voor gebruik bij bijvoorbeeld TBC risico. De maximaal aanvaardbare concentratie van verontreinigde stoffen is 10x de grenswaarde.
  • FFP3 biedt de hoogste bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 98%.De maximaal aanvaardbare concentratie van verontreinigde stoffen is 50x de grenswaarde.


Stofmaskers zijn alleen bedoeld tegen fijnstof deeltjes. Om je te beschermen tegen gassen en dampen is andere gelaatsbescherming nodig. Ook goed beschermd zijn tegen fijnstof? Kom langs in ons servicecenter of neem contact met ons op!

Gerelateerde artikelen