Welk schuurpapier heb ik nodig voor mijn schildersklus?

Industry - Welk schuurpapier heeft u nodig v2
Grove of fijne korrel? Met de hand of de machine? Waar moet u op letten?
Verf hecht niet goed op een vieze of vette ondergrond. Er is dan ook geen ontkomen aan: vóór u kunt schilderen, moet u eerst schuren om de ondergrond schoon en glad te maken. Maar moet u dat met de hand doen of met een machine? Welk soort schuurpapier heeft u nodig? En moet dat een grove korrel of juist een fijne korrel hebben? U leest het hieronder.

Schuren met de hand of met een machine?

Als het oppervlak niet vlak is, zoals bij hekwerken en meubels, heeft u geen keuze. Dan moet u met de hand schuren. Is het oppervlak wel vlak en niet al te groot, dan is handwerk ook prima te doen. U kunt het schuurpapier dan eventueel op een schuurbord bevestigen om het werk te vereenvoudigen. Let er dan wel op dat u het schuurpapier strak op het bord bevestigt. Voor grotere oppervlakken kunt u een schuurmachine gebruiken. Die zijn er in alle soorten en maten. Van hoekschuurmachines tot excentrische schuurmachines. En van vlakschuurmachines tot bandschuurmachines en deltaschuurmachines. Ook nu is het belangrijk erop te letten dat de schuurvellen die u gebruikt vlak zijn en exact op de machine passen. Druk ook niet te hard, want dan schuurt u snel teveel van de ondergrond weg. Laat de machine het werk voor u doen.

Schuurpapier…of toch iets anders?

Alle producten waarmee u kunt schuren, bestaan uit een onderlaag met een schurende toplaag. Een aardig weetje is dat schuurpapier niet altijd letterlijk schuurpapier is. De onderkant kan ook zijn gemaakt van linnen of kunststof. Dit bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het schuurpapier en hoe lang het meegaat. Daarnaast zijn er alternatieven voor schuurpapier, zoals schuursponzen, schuurpads en schuurkussens. Of schuurwol, schuurgaas en schuurlint.

De korrelgrootte van schuurpapier

Hoe grover de ondergrond, hoe grover uw schuurpapier moet zijn. Begin daarom altijd met een grove korrel en werk de ondergrond en iedere verflaag daarna af met (zeer) fijn schuurpapier. Hoe grof schuurpapier is, hangt af van de korrelgrootte. Dit wordt aangeduid met een cijfer:

  • Korrelgrootte 60: Dit is grof schuurpapier dat geschikt is voor het verwijderen van dikke lagen verf of bijvoorbeeld vuil en roest.
  • Korrelgrootte 80 tot 120: Dit is middelgrof schuurpapier dat wordt gebruikt voor het schuren van minder vette of onregelmatige ondergronden en voor afwerking na het schuren met grof schuurpapier.
  • Korrelgrootte 120 tot 180: Dit is fijn schuurpapier dat wordt gebruikt om een laag grondverf voor te bereiden op de laklaag.
  • Korrelgrootte 200 tot 600: Dit is zeer fijn schuurpapier dat wordt gebruikt om een laklaag voor te bereiden op een tweede laklaag.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment schuurpapier en andere benodigdheden voor iedere schilderklus. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen