Welke standaard voor voedselveiligheid kiest u?

Voedselveiligheid
De belangrijkste voedselveiligheidsstandaarden op een rij
Er zijn standaarden te over voor vrijwel alle aspecten van uw bedrijfsvoering. Van standaarden voor kwaliteitsmanagement tot milieumanagement en arbo-wetgeving. Werkt u met voedsel, dan komt u daarnaast in aanraking met specifieke eisen op het gebied van voedselveiligheid. Om te bewijzen dat u aan deze eisen voldoet, kunt u een certificering aanvragen. Maar welke?

De bekendste voedselveiligheidsstandaarden

BRC, IFS, ISO 22000 en FSSC 22000 zijn de voedselveiligheidsstandaarden die het meest worden gebruikt. BRC werkt met verschillende toepassingsgebieden, zoals BRC Packaging & Packaging Materials, BRC Storage & Distribution en BRC Food. Hetzelfde geldt voor de IFS-standaard die bijvoorbeeld IFS Logistics, IFS Broker en IFS Food als subcategorieën heeft. Daarnaast zult u de HACCP-certificering waarschijnlijk kennen. In juli 2017 is echter besloten HACCP uit te faseren, juist omdat er al zoveel alternatieven zijn. Dat maakt uw keuze in dit stadium dus alvast eenvoudiger: HACCP kunt u als optie van de lijst verwijderen.

GFSI-erkend certificaat

In het GFSI (het Global Food Safety Initiative) zijn alle belangrijke bedrijven uit de voedingsindustrie verenigd om samen ‘veilig voedsel voor alle consumenten’ mogelijk te maken. Aan de hand van deze visie hebben de betrokken bedrijven eisen opgesteld waaraan certificeringsstandaarden moeten voldoen om ‘GFSI-erkend’ te worden. De certificeerder gecertificeerd…. Het goede nieuws is dat BRC, IFS en FSSC 22000 die we hiervoor noemden GFSI-erkende standaarden zijn. Maar dan nog, hoe komt u nu tot de juiste keuze?

De juiste keuze

Voor een deel bepaalt uw plek in de productieketen al welke certificering voor u van belang is. In de voedselindustrie wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen primaire productie (zoals veehouders en telers), secundaire productie (met een subcategorie voor belangrijke processen zoals vleesverwerking en minder belangrijke zoals verpakking) en diensten, waarbij u kunt denken aan opslag en transport. Daarnaast zijn uw bedrijfsmogelijkheden en uw afnemers van belang:

  • Als uw belangrijkste afnemer BRC eist, kunt u daar maar beter aan voldoen en IFS naast u laten liggen. Bekijk dus welk belang iedere afnemer voor u heeft en wat zijn eisen zijn op het gebied van certificering. Onder de streep houdt u dan vanzelf de certificering over die voor u van belang is. Vergeet overigens niet naar de toekomst te kijken. Wilt u een belangrijke afnemer binnenhalen als klant? Neem dan ook de eisen van die klant mee op het gebied van certificering.

  • Aan sommige eisen kunt u simpelweg niet voldoen. Dat helpt u dus ook bij het maken van de juiste keuze. Bekijk alle eisen goed en beoordeel objectief of u er überhaupt aan kunt voldoen. Heeft u een voorselectie gemaakt en denkt u te weten welke certificering u wilt kiezen? Neem dan contact op met de certificerende instelling om na te gaan of uw bedrijf inderdaad gecertificeerd kan worden. Dat kan u veel tijd en geld schelen

Ook interessant

Beluister Carel de Podcast: Het gebruik en de richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen binnen de voedingsindustrie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over voedselveiligheidsstandaarden en certificering? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen