Zichtbaar langs weg en spoor

Zichtbaar langs weg en spoor
Aan welke eisen moeten de reflecterende strepen voldoen?
Reflecterende strepen, u ziet ze vaak langs de kant van de weg of het spoor. We hebben het hier over de strepen op de werkkleding van de mannen en vrouwen die daar voor ons aan het werk zijn. En het is maar goed ook dat die strepen reflecteren. Zonder zijn ze niet zichtbaar, met alle gevolgen van dien.

RWS-normering

Die reflecterende strepen zijn niet klakkeloos op de werkkleding geplakt. Daar zit een gedachte achter. Deze gedachte is vastgelegd in een Europese norm: EN 471. In Nederland wordt deze norm aangevuld door de RWS-normering van Rijkswaterstaat. De RWS-normering voldoet ook aan de eisen van EN 471. De RWS-normering gaat over de werkkleding zelf en waar deze gedragen moet worden. De kleding is verplicht voor diegene die langs rijkswegen (A- en N-wegen) en langs het spoor werkt. Langs het spoor draag en de weg is men verplicht om oranje veiligheidskleding te dragen. De kleur geel is voorbehouden aan veiligheidspersoneel.

Romeinse II

De veiligheidskleding moet een egale kleur hebben. De RWS-norm verplicht verder dat de reflecterende strepen op de veiligheidskleding zijn aangebracht in de vorm van een Romeinse II. Onderaan en halverwege de jas zitten zowel aan de voorkant als de achterkant twee horizontale strepen. Die worden doorkruist door twee verticale strepen die elk over een schouder lopen. De reflecterende strepen zitten aan zowel de voor- als achterkant van de jas. De mouw wordt natuurlijk niet vergeten. Boven en onder de elleboog zit een horizontale reflecterende streep. Over de mouw loopt van de schouder naar de hand een verticale streep. Heeft de jas geen mouwen, dan hoef je geen reflecterende strepen op je arm te plakken.

Dan de broek. Dat is ongeveer hetzelfde verhaal. Aan beide kanten loopt van boven naar beneden een reflecterende streep die wordt doorkruist door twee strepen aan de onderkant van elke broekspijp. Zo zijn de spoor- en wegwerkers van alle kanten goed zichtbaar!

Komt u onderweg de helden tegen die voor u aan de weg werken, rem dan af. Reflecterende strepen zijn namelijk totaal zinloos als u er met de snelheid van het licht langsrijdt.

Wilt u ook goed zichtbaar aan het werk? Kom dan langs in ons servicecenter of neem contact met ons op!

Gerelateerde artikelen