Ademend materiaal zorgt voor doorgaande lucht

Wanneer u bovenstaand pictogram ziet bij een product, wil dat zeggen dat het materiaal dat gebruikt wordt ademend is en daarmee zorgt dat het (frisse) lucht doorlaat. Dit komt omdat er hele kleine gaatjes in het materiaal van het product zitten (ook wel micro-poreus genoemd). Die gaatjes zijn dermate klein dat waterdamp het materiaal wel kan passeren, maar waterdruppels niet. Onder waterdamp valt zweet en dat kan met materiaal die deze normering heeft verkregen dus wel naar buiten. De grotere regendruppels (of andere neerlag) kunnen daarentegen niet naar binnen. Zo zorgt ademend materiaal voor comfort en luchtigheid, maar beschermt het uw lichaam wel tegen natte/vochtige omstandigheden en houdt het uw lichaam droog. Daarmee kan ademend materiaal of de producten met deze normering ook de normeringen over waterdichtheid of -afstotend en/of winddichtheid bevatten.

Voor alle materialen van het product geldt dat deze zorgen voor het ademende vermogen ervan. Het kan gaan om membraan of een coating. We spreken van membraan als een micro-poreuze of hydrofiele laag als een folie tussen de voering en de buitenstof zit, of als hij wordt verbonden met de buitenste laag. De huid noemen wij ook een membraan.

Bij ademend materiaal wordt een hydrofiele coating als een smeerbare laag aangebracht op een drager. Vrijwel altijd gaat het dan om de binnenzijde van de buitenstof. Bij de productspecificaties vindt u om welk type ademend materiaal het gaat en waar deze eigenschap is gepositioneerd.