EN 388 Bescherming tegen gevaar van mechanische aard

Deze norm geeft aan welke mate van bescherming de werkhandschoen biedt tegen gevaar van mechanische aard. Het gaat daarbij om bescherming tegen schuren, snijden, scheuren en perforeren. Het prestatieniveau van de werkhandschoen wordt aangeduid met een cijfer tussen 1 en 5. Waarbij nummer 1 minimale bescherming betekent en nummer 5 maximale bescherming.

Schuurweerstand
Gebaseerd op het aantal cycli dat nodig is om door het handschoenstaal te schuren.

Snijweerstand
Gebaseerd op het aantal cycli dat nodig is om bij een constante snelheid door het handschoenstaal te snijden.

Scheurweerstand
Gebaseerd op de kracht die nodig is om het handschoenstaal te scheuren.

Perforatieweerstand
Gebaseerd op de kracht die nodig is om het handschoenstaal met een punt van standaardafmetingen te doorboren.

EN388:2003
Deze norm beschrijft specifieke testmethoden en communicatie van prestatieniveaus voor weerstand tegen mechanische gevaren van handschoenen.
Dit is een oude normering die niet meer gebruikt wordt bij producten gecertificeerd onder de nieuwe PBM verordening EG 2016/425.
Voor de CaluGuard handschoenen is deze norm enkel van toepassing op artikel 85535.EN388:2016
Deze norm beschrijft specifieke testmethoden en communicatie van prestatieniveaus (de "scores") voor weerstand tegen mechanische gevaren van handschoenen. Handschoenen welke zijn gecertificeerd volgens de nieuwe PBM verordening EG2016/425 zijn beoordeeld volgens deze norm. Dit is doorgaans van toepassing op CE II handschoenen. Download in het kenniscentrum het document "Normeringen EN388" voor meer informatie omtrent deze normering.

Let op, deze norm is gewijzigd t.o.v. de EN388:2003 (deze is van toepassing op handschoenen welke nog verkocht mogen worden onder de oude PBM richtlijn EG 89/686).
Door de verzwaring van testmethoden en indeling van prestatieniveaus zijn scores van alle parameters niet altijd exact met elkaar vergelijken. Bij de schuurweerstand komt de testscore na een test volgens de nieuwe norm in veel gevallen lager uit (bij dezelfde handschoen).

Op één soort na zijn alle CaluGuard werkhandschoenen (type CE II) getest volgens deze nieuwe norm waarna ze als PBM zijn gecertificeerd volgens de nieuwe PBM verordening EG 2016/425.