Geproduceerd met gerecycled plastic

Producten met deze normering zijn gemaakt met of van gerecycled plastic. Plastic bestaat uit zogenoemde polymeren. Dit zijn lange ketens van moleculen met veel koolstof. De meest gebruikte kunststoffen in plastic zijn polyetheen (LDPE en HDPE) en polypropeen (PP). Deze kunststoffen worden veel gebruikt in verpakkingen, naast PET. In de bouw zijn polystyreen (PS en EPS), PVC en PUR belangrijke kunststoffen.

Vrijwel alle soorten plastic zijn gemaakt uit aardolie, maar ze kunnen ook uit hernieuwbare bronnen worden gemaakt. Het is een veelzijdig materiaal. Zo gaat het heel lang mee, is het licht en sterk, breekt het niet gemakkelijk en kan het nog allerlei andere eigenschappen hebben, bijvoorbeeld omtrent de buigzaamheid en kleur. Om plastic zo’n specifieke eigenschap te laten verkrijgen, kunnen andere moleculen worden toegevoegd aan de koolstofketen ervan. Die additieven zorgen ervoor dat plastic gebruikt kan worden voor veel verschillende, specifieke toepassingen: van verpakkingen tot kozijnen.

Sommige van deze voordelen kunnen ook een nadeel zijn. Als plastic in het milieu terechtkomt, blijft het daar erg lang liggen en is het schadelijk voor die omgeving. Door alle specifieke eigenschappen die plastic kan hebben, is het ook lastig om alle verschillende soorten te sorteren en recyclen. De meeste soorten plastic zijn wel recyclebaar in theorie. Na gebruik kan het materiaal gesmolten worden en vervolgens worden omgevormd tot een nieuw, en daarmee gerecycled, product. Producten met bovenstaand symbool behoren tot die groep en de materialen ervan zijn dus herbruikbaar gemaakt. Het moet bewezen zijn dat in de recycleden geen toxische (schadelijke) stoffen aanwezig zijn en dat bewijst deze normering. Producten die geproduceerd zijn met gerecycled plastic zorgen voor een lagere afvalverbranding, een lagere CO2-uitstoot en een mindere milieuvervuiling (door minder niet-afbrekend plastic in de natuur/zee).