Veiligheidsschoenen klasse S3 HRO SRC

Er bestaan verschillende normeringen voor veiligheidsschoenen, die elk specifieke vereisten en toepassingen beschrijven. Dit is te herkennen aan de zogeheten S-codering die de verschillende veiligheidsklassen aantoont. Veiligheidsschoenen in klasse S3 zijn een combinatie van S1 en S2 veiligheidsschoenen. Daarmee zijn de schoenen waterbestendig, hebben ze een veiligheidsneus en een veiligheidszool, zijn ze antistatisch en nemen deze veiligheidsschoenen energie op in de hak. De S3 veiligheidsnormering stelt dat deze veiligheidsschoen tevens volstaat in meerdere werkomstandigheden en dus veelzijdig is omtrent veiligheid en comfort.

Daarnaast bevat deze normering de termen HRO en SRC, welke toevoegingen zijn aan de S3 normering. Schoenen met de HRO normering bevatten een hittebestendige buitenkant van de zool. Deze is bestand tegen een warmtegraad van 300°C bij vluchtig contact en beschermt uw voeten dus tot een zeer hoge warmtegraad en kortdurende contactwarmte. Ook is slipweerstand een belangrijk begrip bij veiligheidsschoenen. Hier bestaan verschillende normeringen voor, omdat er verschillende eisen zijn voor de veiligheidsschoenen op dit gebied. Er zijn in totaal drie soorten normeringen hiervoor opgesteld: de SRA, de SRB en de SRC. De veiligheidsschoenen ondergaan een antisliptest waarbij de slipweerstand beoordeeld wordt. SRA houdt in dat de schoenen getest zijn op slipweerstand met zeepoplossing (ook wel lauryl sulfaat genoemd) op een keramische tegelvloer. SRB toont dat de schoenen de test op slipweerstand met glycerol op een metalen (of stalen) ondergrond hebben doorstaan en SRC is de hoogste slipnormering. Deze slipweerstand is namelijk getest volgens de SRA én SRB norm en voldoet aan beide classificaties hiervan. Zo kan gesteld worden dat SRA plus SRB de SRC normering vormt.

Met de S3 HRO SRC normering betreft het dus veiligheidsschoenen met de meest slipresistente norm, met een hittebestendige zool en met een toepasbaarheid voor meerdere werkomstandigheden. De S3 veiligheidsnorm komt dan ook het meeste voor en bij deze normering bestaat er de meeste keuze uit opties, kleuren en modellen. Een S3 werkschoen is erg veilig, doordat het zowel een veiligheidsneus en -zool heeft en doordat het waterbestand is.