Veiligheidsschoenen klasse S5

Er bestaan verschillende normeringen voor veiligheidsschoenen en ze worden erdoor ingedeeld in een klasse. Iedere klasse bepaalt de minimale vereisten waaraan de werkschoenen moeten voldoen. De ene klasse heeft er meer dan de andere of deze zijn specifiek opgesteld voor bepaalde werkomstandigheden. De klassen worden gekenmerkt door een S-codering. Deze S staat voor ‘Safety’ en betekent dat de schoen moet voldoen aan de norm van Safety Shoes, ofwel veiligheidsschoenen. De normen S4 & S5 hebben betrekking op werk- en veiligheidslaarzen. In basis zijn S5 veiligheidsschoenen hetzelfde als S4 veiligheidslaarzen, maar ze hebben nog een paar extra eigenschappen.

De schoen is daarmee geheel gemaakt van PU (Polyurethaan - gespoten), rubber (gevulkaniseerd) of kunststof materialen, wat ervoor zorgt dat het water-/vloeistofdicht is. PU loopzolen zijn hittebestendig tot ongeveer 100°C. zijn licht van gewicht, erg buigzaam, een goed absorberende werking en ze hebben erg goede temperatuur isolerende eigenschappen. Wel is PU gevoelig voor beschadigingen door scherpe voorwerpen. PU zolen zijn vooral erg geschikt voor de lichtere en middelzware industrie. Ook bestaan er twee componenten loopzolen (bijvoorbeeld meerdere dichtheden PU of een combinatie van PU en rubber). Deze loopzolen combineren de voordelen van de flexibele lichtgewicht PU zool met de antislip eigenschappen van een loopzool van nitrilrubber (dat beter bestand is tegen hogere temperaturen). Zo’n soort loopzool is beter bestand tegen beschadigingen, wat ervoor zorgt dat de combinatie geschikt is voor situaties waar scherpe voorwerpen op de grond kunnen liggen. Gevulkaniseerde nitril-rubberen zolen zijn hittebestendig tot ruim 300°C en dus goed bestand tegen beschadigingen door scherpe voorwerpen, of door benzine, olie en zuren. Doordat ze gevulkaniseerd zijn met dit materiaal, is het gewicht van dit soort loopzolen vrij hoog. Ze worden vaak gebruikt in de zware industrie. Bij iedere S5 veiligheidslaars staat beschreven uit welke materialen deze is gemaakt en dus waarvoor het geschikt is.

Ook is een S5 veiligheidslaars antistatisch en heeft het een energie-absorberende hak. Een S5 werkschoen heeft net zoals de S4 schoen een composieten of stalen veiligheidsneus, maar het heeft daarbij ook nog een penetratiebestendige tussenzool en een antislip profiel. Dat maakt dat een S5 werklaars of veiligheidslaars het meest veilig is binnen de categorie laarzen.