Carel Lurvink

De geschiedenis

1893: Het begin, de eerste generatie

In 1893 verhuizen de gebroeders Carel en Anton Josef Lurvink van Aalten naar Enschede om daar hun beroep van borstelmaker uit te oefenen. In Enschede en omgeving zijn grote textielfabrieken gevestigd die voor hun dagelijkse productie veel borstels, stoffers en bezems nodig hebben. Op een bovenverdieping aan de Deurningerstraat in Enschede gaan de broers van start. Met hun zelfgemaakte waren bezoeken de gebroeders Lurvink fabrieken en winkels in de omgeving. Met succes: al snel kunnen ze hun intrek nemen in een zelfgebouwde werkplaats aan de Boddenkampstraat in Enschede. 

1927: De tweede generatie dient zich aan

In 1927 komt de een na jongste zoon van Carel, Antoon, in het bedrijf werken. Antoon zorgt voor een frisse wind in het bedrijf.

In de oorlogsjaren zijn de grondstoffen voor het vervaardigen van de producten nauwelijks te verkrijgen, dus zoekt men surrogaatproducten. Bij boeren worden paardenstaarten gekocht om de borstels en kwasten te vullen. Mede door de oorlog is de ruilhandel een belangrijk onderdeel van het bedrijfsproces. Zo wordt er toiletpapier geruild tegen dweilen van de textielfabrikanten. 
 

1960: Introductie van schoonmaakartikelen door de derde generatie

Harrie Lurvink, de zoon van Antoon, komt in de zaak werken. Hij heeft de ambacht van borstelmaker in een West-Duitse fabriek geleerd. Als Antoon de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, krijgt Harrie de leiding.

Tussen 1967 en 1977 sluiten bijna alle textielfabrieken in Enschede hun deuren. Dit betekent dat de bakens bij Carel Lurvink moeten worden verzet. Naast de eigen productie kwam de groothandelstak erbij. Carel Lurvink werd een toonaangevende groothandel in Twente.

1990 - 1991:  De vierde generatie breidt het assortiment uit met veiligheidsartikelen

Caspar (1990) en Julius (1991) treden in dienst. De zonen van Harrie zijn net als hun voorgangers zeer ambitieus. Er is een sterke wil om door te groeien en er staat nieuwbouw op de planning.

In 1993 ontvangt Carel Lurvink het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Deze bijzondere onderscheiding staat voor bewezen kwaliteit, soliditeit en continuïteit van de onderneming. De kroon op 100 jaar ervaring.

In 2000 vestigt Carel Lurvink zich in het gloednieuwe bedrijfsgebouw aan de Marssteden 40 in Enschede. Het pand biedt alle ruimte om te groeien. Het aanbod wordt breder - zo is het assortiment uitgebreid met veiligheidsartikelen - en er worden steeds meer private label producten ontwikkeld.

Harrie trekt zich in 2007 na 47 dienstjaren terug, Caspar en Julius zijn vanaf nu verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.

In 2018 wordt het 125-jarig jubileum gevierd en is de nieuwbouw aan de IJzersteden klaar. Het pand is verbonden met het pand aan de Marssteden en met 12.000 paletplaatsen klaar voor de toekomst. 

Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

053 - 4344343

Servicecenter Hilversum
Franciscusweg 279A
1216 SG Hilversum

035 - 6561402

 

Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur