Beroepshuidziekten voorkomen door te reinigen, desinfecteren, beschermen en verzorgen

Algemeen - Beroepshuidziekten voorkomen door te reinigen, desinfecteren, beschermen en verzorgen
Verklein de kans op het ontstaan van beroepshuidziekten in 4 stappen
Beroepshuidziekten ontstaan als de huid tijdens het werk beschadigt of als de natuurlijke bescherming van de huid uit balans raakt. Dit kan allerlei oorzaken hebben, van allergieën tot contact met chemische, bijtende of schurende stoffen. Huidaandoeningen komen veel voor op het werk - en toch wordt er relatief weinig aandacht aan besteed. Jammer, want beroepshuidziekten kunnen ervoor zorgen dat werknemers zich ziek moeten melden. Hoewel huidaandoeningen nooit helemaal te voorkomen zijn, kunt u de kans dat ze ontstaan in 4 stappen aanzienlijk verkleinen: reinigen, desinfecteren, beschermen en verzorgen.

Hoe ontstaan beroepshuidziekten?

Veel huidaandoeningen ontstaan pas na langere tijd. Bijvoorbeeld als de huid herhaaldelijk en enkele maanden of zelfs jaren met een bepaalde stof in aanraking komt. De werknemer wordt dan allergisch voor die stof, waarna de huid erop reageert. Ook de werkomgeving heeft invloed op de huid. Vocht, kou en hitte kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de huid uitdroogt of zich minder goed kan beschermen en herstellen. Een derde oorzaak van huidaandoeningen op het werk is beschadiging van de huid door schaven en schuren, bijvoorbeeld door zand of cement. De huid wordt hierdoor gevoeliger en reageert eerder bij contact met irriterende stoffen. Een paar feiten:

  • Huidaandoeningen zijn goed voor bijna 14% van alle beroepsziekten
  • 40% van alle werknemers krijgt ooit huidproblemen op het werk
  • Meer dan 50% van verloren arbeidsuren door beroepsziekten komt door huidaandoeningen

Vooral de handen zijn kwetsbaar

Het voorkomen van een droge, ruwe of gebarsten huid helpt het risico op beroepshuidziekten te verkleinen. Denk daarbij vooral aan verzorging en hygiëne van de handen, want beroepshuidziekten komen vooral veel voor op onze handen. Een goede handhygiëne bestaat uit 4 stappen: reinigen, desinfecteren, beschermen en verzorgen.

Stap 1: de huid reinigen

Een goede reiniging van de handen is de basis van het voorkomen van beroepshuidziekten. Met de juiste reinigers verwijdert u vuil, maar ook irriterende stoffen van de handen. U kunt hiervoor (hand)zeep gebruiken, maar er zijn ook speciale handreinigers verkrijgbaar voor het zwaardere werk. Met deze zeepsoorten kunt u ook grover vuil van de handen verwijderen, waardoor dit zich niet in de huid kan vastbijten en huidziekten kan veroorzaken. Was uw handen altijd zo snel mogelijk nadat ze met vuil in contact zijn gekomen. ‘Vers’ vuil laat zich namelijk eenvoudiger verwijderen. Was uw handen daarnaast voor en na het werk, maar ook aan het begin en eind van iedere pauze.

Stap 2: de huid desinfecteren

Werkt u in een omgeving waarin veel micro-organismen voorkomen, dan is ook het desinfecteren van de huid noodzakelijk. Er zijn handgels verkrijgbaar die bacteriën en zelfs virussen doden. De meeste bacteriën en virussen worden via contact met de handen verspreid, dus het is belangrijk hier de nodige aandacht aan te geven. Niet alleen om beroepshuidziekten te voorkomen, maar ook om bijvoorbeeld verspreiding van het griep- en coronavirus te verminderen. Goede handreiniging helpt zelfs de verspreiding van verkoudheid tegen te gaan.

Stap 3: de huid beschermen

Handcrèmes bieden bescherming bij contact met verontreinigende en irriterende stoffen én beschermen de handen tegen uv-straling en uitdroging door kou. Daarnaast zijn er speciale crèmes die op de handen kunnen worden aangebracht als bescherming tegen wegwerphandschoenen. Niet alleen kunnen wegwerphandschoenen namelijk een allergische reactie veroorzaken, bij langdurig dragen kan de huid ook geïrriteerd raken door wrijving of uitdroging. Handcrèmes houden de natuurlijke lipiden en het vocht in de huid vast, waardoor de kracht en elasticiteit van de huid in tact blijft. Vergeet niet de crème opnieuw aan te brengen na het handenwassen.

Stap 4: de huid verzorgen

Naast beschermende handcrèmes bestaan er ook herstellende handcrèmes die de huid soepel en gezond houden en de natuurlijke barrière van de huid ondersteunen. Deze crèmes brengt u aan na het werk of na een langere werkonderbreking. Let bij dit soort handcrèmes wel op de hoeveelheid parfum. Hoewel een aangenaam ruikende crème natuurlijk prettig is, kan parfum de huid uitdrogen of irriteren. Daarmee bereikt u dan juist het tegenovergestelde effect.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment producten voor het reinigen, desinfecteren, beschermen en verzorgen van de huid om beroepshuidziekten tegen te gaan. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen