Handen drogen minstens zo belangrijk als handen wassen

Hoe droogt u uw handen het best?
We hoeven u inmiddels niet meer te vertellen hoe belangrijk het is om regelmatig goed uw handen te wassen met water en zeep. Dit is één van de hygiënemaatregelen die door het RIVM geadviseerd wordt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Minder bekend is dat handen drogen minstens zo belangrijk is voor een goede hygiëne. Waarom? En hoe droogt u uw handen het best?

Waarom handen drogen belangrijk is

Vocht is een perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Vochtige handen brengen daardoor meer bacteriën over dan droge handen - en vergroten dus het besmettingsgevaar. Als u uw handen goed afdroogt, verwijdert u bacteriën en virussen grotendeels en hebben ze geen voedingsbodem meer.

Hoe kunt u uw handen beter niet afdrogen?

Thuis gebruikt u waarschijnlijk badstof handdoeken. Op de werkplek is dat minder aan te raden, omdat veel meer mensen er gebruik van maken. Dat betekent dat er meer bacteriën achterblijven én dat de handdoek waarschijnlijk langer vochtig blijft.

Ook een blower geeft niet het meest hygiënische resultaat. Driekwart van de Nederlanders wast zijn handen te kort, waardoor virussen en bacteriën aan de handen blijven zitten. Door de blower worden deze weer terug de ruimte ingeblazen.

Daarnaast hebben veel mensen onvoldoende geduld. Ze houden hun handen even onder de droger en ‘wapperen’ de rest droog, omdat ze niet willen wachten tot hun handen volledig droog zijn. Het vocht dat achterblijft, geeft wederom een voedingsbodem voor bacteriën.

Hoe kunt u uw handen beter wél afdrogen?

Diverse onderzoeken wijzen uit dat papieren handdoeken de meest hygiënische oplossing zijn. Iedere handdoek (of tissue) komt apart uit de dispenser en wordt na gebruik direct weggegooid. U weet daardoor zeker dat de handdoek die u gebruikt bacterievrij is. Een ander groot voordeel is de extra reinigende werking. Het grootste deel van de bacteriën die achterblijven na het wassen, worden verwijderd door het papieren handdoekje.

Als u uw handen grondig wast en daarna met een papieren handdoek goed afdroogt, zijn uw handen voor 99% vrij van bacteriën en virussen.

Meer informatie

Heeft u vragen over correct handen wassen en drogen? Of wilt u meer weten over onze oplossingen voor papieren handdoeken? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen