Effectief schoonmaken van het toilet

Facility - Schoonmaken van het toilet
Stap voor stap naar een glanzend resultaat
In dit blog vertellen we u graag hoe u het toilet goed schoonmaakt op een effectieve manier. We maken daarbij gebruik van een zestal producten; een stofzuiger, de CaluClean S1 dagelijkse sanitairreiniger, een rode schuurspons met witte schuurkant, een emmer, rode microvezeldoek en een microvezel vlakmop. Daarnaast raden we u aan om CaluGloves disposable handschoenen te dragen tijdens het schoonmaken van het toilet. Zo zijn uw handen goed beschermd tegen bacteriën en uitdroging door schoonmaakmiddelen.

Stap 1: voorbereiding

We beginnen met het stofzuigen van de toiletruimte. Door de vloer eerst stofvrij te maken, voorkomt u dat vuil en stof tussen de voegen wordt geduwd. Zo krijgt u geen vuilophoping en zullen de voegen niet verkleuren. Haal na het stofzuigen alle losse producten uit de toiletruimte, zodat alle oppervlaktes vrij zijn om goed schoon te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de luchtverfrisser of het toiletblok. Nu de vloer stofvrij is en alle losse accessoires uit de weg zijn, kunt u beginnen aan het schoonmaken van het toilet zelf. Wacht wel nog even met dweilen, dat doen we als laatste.

Stap 2: sanitairreiniger

Spoel het toilet eerst een keer door voor u begint met schoonmaken. Schenk vervolgens 5 milliliter CaluClean S1 dagelijkse sanitairreiniger in het toilet en gebruik de toiletborstel om het schoonmaakmiddel goed te verspreiden. Spoel de toiletreiniger niet meteen door, maar laat deze even inwerken terwijl u verder gaat met de rest van het toilet. De CaluClean S1 sanitairreiniger is een effectief schoonmaakmiddel en is tevens verkrijgbaar als milieuvriendelijke variant. De fles van deze ECO S1 sanitairreiniger is voorzien van een doseersysteem, die het u makkelijk maakt de juiste hoeveelheid te bepalen.

Hoe maakt u op de goede manier schoon?

Terwijl de sanitairreiniger inwerkt, kunt u verder met het schoonmaken van de rest van het toilet. Vul een emmer met warm water en schenk hier opnieuw 5 milliliter van de sanitairreiniger bij. Gebruik een rode microvezeldoek en een schuurspons voor het schoonmaken van het toilet. Het is belangrijk dat u steeds een schoon vlak van de rode microvezeldoek gebruikt wanneer u een ander onderdeel van het toilet schoonmaakt. Door de doek twee of drie keer te vouwen, ontstaan er acht of zestien schone werkvlakken. Hiermee kunt u dus minimaal acht onderdelen van het toilet schoonmaken. Het is vanuit hygiënisch oogpunt erg belangrijk dat u van schoon naar vies werkt en steeds een schoon werkvlak van de microvezeldoek gebruikt. Gebruik daarom een nieuwe microvezeldoek wanneer u alle werkvlakken gebruikt heeft. De juiste volgorde van schoonmaken leggen we in de volgende stappen aan u uit.

Stap 3: toiletruimte schoonmaken

Begin met het schoonmaken van de deurklink en de vingertasten op de deur. Vergeet ook niet het lichtknopje en de rest van de deur goed schoon te maken.
Daarna is het tijd voor de wasbak. Begin met de kraan en maak deze in zijn geheel schoon. Besteed wat extra aandacht aan het schoonmaken van het afvoerputje, hierin kan zich na verloop van tijd vuil ophopen. Maak vervolgens de wastafel en de tegels daarboven schoon met een schuurspons. Neem daarna alle andere oppervlaktes af, behalve het toilet zelf, en maak de wanden schoon. Let hierbij wederom goed op de voegen, want daar hoopt zich vaak het meeste vuil op.
Stap 4: toilet schoonmaken Nu is het tijd om te beginnen aan het toilet zelf. Borstel de binnenkant van het toilet nog een keer en spoel de sanitairreiniger in het toilet daarna door. Een juiste reiniging van toiletten en urinoirs voorkomt onaangename geurtjes en de verspreiding van bacteriën en virussen. Een gestructureerde aanpak zorgt dat er een efficiënte en volledige reiniging plaatsvindt. In dit blog geven wij een praktisch stappenplan. Het advies is om minimaal eenmaal per dag de urinoirs en toiletten te reinigen. Drukbezochte sanitaire ruimtes dienen vaker gereinigd te worden. 

Stap 1: Verzamel benodigdheden

Verzamel de diverse benodigdheden voor het reinigen van het toilet of urinoir. U heeft het volgende nodig: sanitair-reiniger, wegwerphandschoenen, een urinesteen/pumie-stick, een schone doek en een emmer gevuld met water.

De CaluClean S1 dagelijkse sanitair-reiniger kan zonder schade worden toegepast op elk waterbestendig oppervlak. Het is ontwikkeld voor de reiniging van het gehele toilet, inclusief wasruimte, wanden en vloeren. Het verwijdert aanslag, huidvet en kalk- en zeepresten. Ook kan het gebruikt worden voor reiniging met een sproeiflacon.

Tijdsduur: ongeveer 1-2 minuten.

Stap 2: Urinoir reinigen

Start met de reiniging van de urinoirs. Doe een reinigingsmiddel, bijvoorbeeld de CaluClean S1 dagelijkse sanitair reiniger, in een flacon en verdun dit volgens de gebruiksinstructie met water. Spuit het schoonmaakmiddel over het gehele oppervlak van het urinoir en vergeet daarbij de onderzijde niet. Laat enkele minuten inwerken. Urinesteen verwijderen kan met behulp van een urinesteen-stick, ook wel pumie stick genoemd. Neem alles grondig af met een schone doek. Om verspreiding van ziekteverwekkers zoveel mogelijk tegen te gaan is het belangrijk daarbij de volgende volgorde aan te houden: start bij de minst verontreinigde plek en eindig bij de meest verontreinigde plek.  

Tijdsduur: ongeveer 3-5 minuten per urinoir.

Stap 3: Toilet reinigen

Indien nodig, start men eerst met het vullen van een sproeiflacon met reinigingsproduct en water, zoals aangegeven op de verpakking. De CaluClean S1 dagelijkse sanitair reiniger is zeer geschikt voor dit doel. Spuit het gehele toilet in met dit reinigingsmiddel, zowel de binnen- als buitenzijde. Het is belangrijk ook de onderzijde van de toiletbril en toiletpot mee te nemen.
Reinig vervolgens de toiletpot met de wc-borstel en de overige delen met een schone doek. Voor de hygiëne is het belangrijk om te beginnen bij de minst verontreinigde plek en te eindigen bij de meest verontreinigde plek. Met de urinesteen-stick (ook wel pumie stick genoemd) kunt u hardnekkige vlekken of urinesteen verwijderen.

Tijdsduur: ongeveer 5-10 minuten per toilet.

Stap 4: Spoelen

Zowel het toilet als het urinoir doorspoelen en de buitenzijden afnemen met water. Droog vervolgens alles af met een schone (microvezel)doek. Het voordeel van microvezel is dat het geen strepen nalaat.

Tijdsduur: ongeveer 2-3 minuten per urinoir/toilet.

Stap 5: Urinoirmatjes en luchtverfrissers vervangen

Vervang eventueel aanwezige urinoirmatjes en luchtverfrissers. Voor instructies raadpleegt u de verpakking

Tijdsduur: ongeveer 1-2 minuten per urinoirtoilet.

Stap 6: Opruimen en desinfecteren

Verzamel alle schoonmaakmaterialen en desinfecteer deze grondig. Berg alle materialen op.

Tijdsduur: ongeveer 2-3 minuten.

Wat is urinesteen?
Urinesteen wordt nog weleens verward met kalkaanslag. Beide geven het toilet een onfrisse uitstraling, maar het verschil is dat kalk een mineraal is terwijl urinesteen uit kalk en minerale zouten bestaat. Deze mineralen zorgen voor een bruine of gele verkleuring van de toiletpot. Urinesteen verwijderen kan met behulp van een reinigingsmiddel of met een urinesteen-stick (pumie stick).

Stap 5: dweilen en klaar!

Het toilet is nu schoon en het microvezeldoekje en de schuurspons heeft u niet meer nodig. Zorg ervoor dat de microvezeldoek op minimaal 75 graden gewassen wordt, om alle bacteriƫn te doden. Het schuursponsje en een disposable microvezeldoek kunt u gewoon weggooien, mocht u deze gebruikt hebben. Tot slot dweilt u de vloer en kunt u de lage wandtegels afnemen met de mop. Gooi uw handschoenen weg en maak de gebruikte schoonmaakspullen schoon waar dat nodig is. De toiletruimte is nu helemaal goed schoon!

Gerelateerde artikelen