Het gelach van je kind... Stel je eens voor dat je dat niet meer kan horen?

Het gelach van je kind Stel je eens voor dat je dat niet meer kan horen
Gehoorschade is beroepsziekte nummer 1
We hebben allemaal een emotionele band met wat we horen en houden van de geluiden die ons gelukkig maken. Tegelijkertijd is gehoorschade beroepsziekte nummer 1. Belangrijk om hier dus wat meer aandacht aan te geven. Elektrisch gereedschap. Grasmaaiers. Sirenes. Rock concerten. Onze oren zijn krachtige antennes die geluiden uit onze omgeving opvangen en vertalen naar verschillende klanken.

Maar wanneer is geluid te luid?

Een eenmalige blootstelling aan een intensief impulsgeluid of langdurige blootstelling aan geluid boven 85 decibel (dB), kan het gehoor beschadigen. Dit betekent dat zelfs bovengenoemde alledaagse geluiden bij kunnen dragen aan gehoorverlies. En zodra het gehoor beschadigd is, klinkt het mogelijk nooit meer hetzelfde.

Maar wanneer is geluid te luid

Wat is de schade?

Gevolgen van blootstelling aan schadelijk geluid lopen uiteen van een constante piep, brom of ruis in het oor (Tinnitus) tot doofheid. Gehoorverlies kan leiden tot vermoeidheid, stress, depressie en onttrekking van sociale situaties. Daarmee maakt lawaai meer kapot dan je lief is. Dit maakt het des te belangrijker om het gehoor te beschermen tegen lawaai.

Geef er gehoor aan

Sinds 2016 is schadelijk lawaai officieel erkend als een onomkeerbaar gevaar voor de gezondheid in de nieuwe PBM-verordening. Daarmee komt gehoorbescherming in dezelfde hoge risicocategorie (categorie 3) als ademhalingsbescherming en valbescherming.

Werkt u in luide omgevingen maar bent u niet of onvoldoende beschermd? Even achter de oren krabben. Leer meer over blootstelling aan lawaai en hoe je jezelf hiertegen beschermt.

Gerelateerde artikelen