Voorkom gehoorschade met goede gehoorbescherming

Voorkom gehoorschade met goede gehoorbescherming
Alleen 100% dragen biedt voldoende bescherming
Lawaai op de werkvloer is niet alleen slecht voor de concentratie en het humeur van u en uw collega’s, maar het kan ook tot ernstige maatschappelijke en medische problemen leiden. Gehoorschade door lawaai op het werk staat niet voor niets in de top 3 van de meest voorkomende beroepsziekten. Gehoorverlies treedt vaak langzaam en onopgemerkt op en is niet meer te genezen.

Gehoorbescherming is in veel werksituaties noodzakelijk

Om de veiligheid op de werkvloer te garanderen, bent u als werkgever wettelijk verplicht om het gehoor van uw medewerkers te beschermen. Het risico om gehoorschade op te lopen begint bij 80 dB(A) en dit is vergelijkbaar met het geluid in een rumoerig kantoor. Bij een dagelijkse blootstelling van 80 dB(A) moet u als werkgever gehoorbeschermingsmiddelen ter beschikking stellen. Bij 85 dB(A) en hoger zijn uw medewerkers verplicht om gehoorbescherming te dragen. De maximale blootstellingsgrens is 87 dB(A), gemeten in het oor, inclusief eventuele gehoorbescherming. Deze grens mag niet overschreden worden.

Welke gehoorbescherming?

Bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming is de mate van demping belangrijk. Het geluid moet teruggedrongen worden tot maximaal 80 dB(A), maar medewerkers moeten wel in staat blijven om met elkaar te communiceren en (waarschuwings)signalen kunnen blijven horen. Er zijn drie soorten gehoorbeschermers: oorkappen, wegwerpoordoppen en herbruikbare oordoppen. Elke vorm van gehoorbescherming heeft voor- en nadelen, maar over het algemeen worden wegwerpoordoppen het meest gebruikt. Deze oordoppen van schuim zetten uit en sluiten de gehoorgang af, waardoor ze door vrijwel iedereen gebruikt kunnen worden en voldoende bescherming bieden.

Gehoorschade is alleen met 100% gebruik van gehoorbescherming te voorkomen

Veel mensen denken dat ze wel even naast een luide machine kunnen werken zonder gehoorbescherming of deze even een paar minuten kunnen afzetten of uitdoen als ze de rest van de dag wel gehoorbescherming dragen. Schade aan het gehoor door harde geluiden ontstaat sneller dan u denkt en alleen 100% dragen van gehoorbescherming biedt voldoende bescherming. De gehoorbescherming 99% wel gebruiken en ongeveer 5 minuten per dag niet, vermindert het effect van de bescherming al en bij slechts 90% gebruik biedt het al niet meer voldoende bescherming. Gehoorbescherming even niet dragen verhoogt het risico op gehoorschade enorm.

Oordoppen van schuim

Gehoorbescherming heeft dus alleen effect wanneer het altijd gedragen wordt als uw medewerkers zich in een lawaaierige omgeving bevinden. Comfort en gebruiksgemak zijn daarom essentieel. Onze CaluPrevent oordoppen zijn gemaakt van soepel PU schuim voor een optimaal draagcomfort. De PU schuim samenstelling van de oordopjes zorgt ervoor dat de oordoppen gemakkelijk zijn in te brengen. Wanneer de oordoppen zijn ingebracht zal het PU foam uitzetten en de gehoorgang perfect afsluiten, zonder dat er een vervelende druk op de gehoorgangen wordt uitgeoefend.

Deze onderhoudsvrije en universele oordoppen zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, zijn licht van gewicht en makkelijk op te bergen en bij de hand te houden voor onverwachte situaties. Bovendien bieden de oordoppen ook comfort wanneer ze een lange tijd of in een warme omgeving gedragen worden.

De CaluPrevent oorbescherming is verkrijgbaar met en zonder koord. De P200 oordoppen hebben een oranje koord waarmee de oordoppen aan elkaar bevestigd zijn. Doordat de oordoppen aan elkaar zitten, is het niet mogelijk één van de oordoppen te verliezen. Daarnaast is het makkelijk de oordopjes met koord om uw nek te hangen wanneer u deze tijdelijk niet nodig heeft.

Optimale gehoorbescherming door juist gebruik van foam oordoppen

Voor optimale gehoorbescherming is het essentieel dat u de oordoppen op de juiste manier gebruikt, omdat bij verkeerd gebruik uw gehoorgang niet voldoende afgesloten wordt. De foam oordoppen zijn eenvoudig te gebruiken, maar er zijn een aantal zaken waar u op moet letten. U leest hier alles over het juiste gebruik en hoe u uw gehoor optimaal kunt beschermen.

Meer informatie over welke gehoorbescherming voor u het meest geschikt is? Neem contact op met een van onze specialisten via [email protected] of 053 - 434 43 43.

Gerelateerde artikelen