IFS 7: de nieuwste versie van de International Food Standard

IFS7 de nieuwste versie van de International Food Standard
Wat verandert er en vanaf wanneer?
Op 6 oktober 2020 is IFS 7 gepubliceerd. Deze nieuwste versie van de International Food Standard, de standaard voor het beoordelen van voedselveiligheid, geeft auditoren vanaf nu meer duidelijkheid over wat er precies van ze wordt verwacht. Wat verandert er nog meer? En vanaf wanneer is IFS 7 verplicht als standaard? U leest het hieronder.

Wanneer wordt IFS 7 verplicht?

Hoewel de nieuwste versie van de International Food Standard in oktober 2020 is gepubliceerd, wordt deze pas vanaf 1 juli 2021 verplicht. Audits op basis van IFS 7 kunnen al eerder worden uitgevoerd: vanaf 1 maart 2021. Is uw bedrijf al gecertificeerd? Dan gaat u bij uw eerstvolgende audit over naar de nieuwe IFS-versie.

Wat verandert er door IFS 7?

Eén van de belangrijkste veranderingen is dat IFS 7 meer duidelijkheid geeft over wat auditoren precies moeten doen. De structuur is veranderd, waardoor het eenvoudiger wordt om met de standaard te werken. Bovendien zijn er minder eisen en ligt de focus vanaf nu meer op de situatie op de werkplek dan op het papierwerk. Zelfs het woord ‘audit’ wordt niet meer gebruikt. Vanaf IFS 7 is dit een ‘beoordeling’. Om het gebruik verder te vereenvoudigen zijn cursussen, apps en software voor kwaliteitsmanagers ontwikkeld om zelf interne audits (ofwel beoordelingen…) te doen. Dit zijn de belangrijkste concrete veranderingen in de International Food Standard:

  • Het aantal eisen daalt van 281 naar 237
  • Eén van de nieuwe eisen is een ‘Food Safety Culture’
  • De beoordelingschecklist is afgestemd op de GFSI Benchmarking Requirements versie 2020.1
  • Het rapport van de beoordeling wordt gestandaardiseerd
  • Iedere 3e beoordeling wordt niet van tevoren aangekondigd
  • De nieuwe standaard beschrijft duidelijk wat outsourcing inhoudt
  • Een Global Location Number wordt verplicht voor leveranciers in de Europese Economische Ruimte en het Verenigd Koninkrijk

Ook interessant

Beluister Carel de Podcast: Het gebruik en de richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen binnen de voedingsindustrie

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment artikelen gericht op voedselveiligheid. Bovendien zijn onze medewerkers uitstekend op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. Uiteraard helpen ze u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Bel onze specialisten dan op 053 - 434 43 43. Of stuur een e-mail naar [email protected].

Gerelateerde artikelen