Oogspoelfles of oogdouche: wat heeft u nodig op het werk?

Industry - Oogspoelfles of oogdouche wat heeft u nodig op het werk
En waar moet u op letten bij het gebruik van deze producten?
Als uw medewerkers met gevaarlijke stoffen werken, is oogbescherming belangrijk. Er kan onverhoopt altijd iets in de ogen terecht komen. Als dat gebeurt, bieden oogdouches en oogspoelflessen eerste hulp. Ze zorgen ervoor dat de ogen snel gespoeld kunnen worden en dat erger wordt voorkomen. Maar wanneer heeft u oogspoelflessen nodig op het werk? Wanneer is een oogdouche aan te raden? En waar moet u op letten bij het gebruik van deze producten? U leest het hieronder.

Wetgeving voor oogdouches of oogspoelflessen

Als uw medewerkers met gevaarlijke stoffen werken, bent u verplicht een oogdouche of een oogspoelfles in de werkruimte beschikbaar te stellen. Dit is geregeld in artikel 34 van de Wet milieugevaarlijke stoffen. Oogdouches en oogspoelflessen zijn echter alleen bedoeld als eerste hulp om (chemische) stoffen uit de ogen te spoelen. Het wil dus niet zeggen dat ze schade aan het oog voorkomen of genezen. Het is dan ook altijd raadzaam direct een arts of ambulance te bellen als een medewerker gevaarlijke stoffen in zijn ogen krijgt. Zorg ervoor dat er een document bij de telefoon ligt waarop de gevaarlijke stoffen staan beschreven. Bij het telefonisch doorgeven van het ongeval kunt u dan exact vertellen om welke stof het gaat.

Wanneer een oogdouche en wanneer een oogspoelfles?

Oogspoelflessen bevatten relatief weinig water, waardoor uitgebreid spoelen niet mogelijk is. Daarentegen kunnen ze gevuld worden met andere vloeistoffen dan water. Denk daarbij aan speciale vloeistoffen die de chemische stoffen neutraliseren waarmee wordt gewerkt. Bovendien kunt u oogspoelflessen op meerdere plekken plaatsen, zodat medewerkers er snel een kunnen pakken als dat nodig is. Zie oogspoelflessen daarom als middel voor de allereerste hulp. Oogdouches bieden de mogelijkheid om lang te spoelen, maar meestal bevinden ze zich iets verder van de werkplek. Voor een oogdouche is immers een waterleiding nodig. Een tussenoplossing is een oogdouche die is aangesloten op een watertank. Pas dan wel op dat het water voldoende druk heeft. Een combinatie van een oogspoelfles op de directe werkplek en een oogdouche op een centrale plek in het bedrijf is uiteindelijk de beste oplossing.

Waarop moet u letten bij oogdouches?

Een oogspoelfles is eenvoudig te gebruiken en vraagt geen onderhoud. Bij oogdouches heeft u meer zaken om op te letten. Controleer bijvoorbeeld regelmatig of de oogdouche nog werkt. Een oogdouche wordt gelukkig niet dagelijks gebruikt, dus het kan zomaar zijn dat er ongemerkt defecten aan ontstaan. Bovendien zorgt weinig gebruik ervoor dat zich ziektekiemen in de waterleiding kunnen vormen, zoals legionella. Let daarnaast op de volgende punten:

 • Sluit de oogdouche aan op lauw water (spoelen met koud water is minder lang vol te houden)
 • Plaats de oogdouche op een centrale en goed zichtbare plek
 • Maak de oogdouche snel en eenvoudig bereikbaar (zonder obstakels)
 • Duid de plek van de oogdouche aan met een pictogram
 • Zorg voor voldoende water en waterdruk om goed en lang te kunnen spoelen
 • Voorkom dat de waterleiding bevriest

Hoe gebruikt u een oogdouche?

 • Zet de oogdouche aan
 • Open de ogen zo wijd mogelijk (met duim en wijsvinger)
 • Spoel de ogen minimaal 15 minuten
 • Draai tijdens het spoelen met de ogen, zodat het water overal komt
 • Neem zonodig contact op met een arts of bel een ambulance

Hoe gebruikt u een oogspoelfles?

 • Verwijder het kapje van de fles
 • Open de ogen zo wijd mogelijk (met duim en wijsvinger)
 • Plaats de fles op het oog en houd het hoofd achterover
 • Knijp in de fles en draai tijdens het spoelen met de ogen, zodat het water overal komt
 • Spoel de ogen tot de fles leeg is
 • Neem zonodig contact op met een arts of bel een ambulance

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment producten voor oogbescherming, zoals oogspoelflessen. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen