Podcast: Moderne werkkleding

In gesprek met expert Arjan Hondebrink
In Carel de Podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. Tijdens de podcast ‘Moderne werkkleding’ vertelt Arjan Hondebrink u alles over werkkleding. Arjan is Area Sales Manager bij Portwest, leverancier van onder andere werkkleding, schoenen en BPMs. Arjan deelt zijn kennis over de normeringen, nieuwste ontwikkelingen, ‘groene’ mogelijkheden en zelfs de fiscale opties. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 26 minuten. U kunt de podcast hier beluisteren.

Ethische en verantwoord produceren van werkkleding

“Er is veel te doen rondom de productie van kleding. Portwest is een familiebedrijf dat in 1904 is gestart en nu drie grote fabrieken in Azië heeft. Momenteel zijn we bezig met een nieuw productiebedrijf in Afrika. Wij proberen goed voor onze werknemers te zorgen met onder andere een mooi zorgstelsel, een crèche, studiemogelijkheden en een inpandig ziekenhuis.”

Wettelijke eisen en normeringen van werkkleding

“Er bestaan diverse normeringen en wettelijke eisen. Voor high visibility kleding is de overkoepelende norm bijvoorbeeld EN-ISO-20471. Rijkswaterstaat heeft daar een kleine variant qua regelgeving op bedacht, maar deze is alléén van toepassing voor werkzaamheden lang rijks- en snelwegen. Werkkleding wordt meer en meer branche-specifiek. Zo moet een lasser een vlamvertragend en antistatisch kledingstuk dragen. Dat kan een broek, jas of overall betreffen. Bij een petrochemisch bedrijf praat je over een multi-norm product, waar het kledingstuk óók zuurbestendig moet zijn. Het beste kan de werkgever een risico-inventarisatie laten uitvoeren. Op basis daarvan kan een goed advies uitgebracht worden met betrekking tot geschikte werkkleding. Wij hebben alle benodigde kennis van de regelgeving en normering in huis. Portwest test alles tot in de hoogste categorie bij bedrijven die wereldwijd bepaalde testvormen keuren. Wij houden ons vast aan de Europese normering, maar proberen een product aan meerdere normeringen te laten voldoen.”

Nieuwste ontwikkelingen op het gebied van werkkleding

“De overall is natuurlijk het ultieme werkkledingstuk en bestaat al sinds 1780. Vanaf de jaren ’80 zijn er meer branche-gerelateerde producten gekomen en ging de bouwvakker bijvoorbeeld een ander kledingstuk dragen dan de lasser. Gaandeweg zijn er ook technieken uit de sport- en outdoorwereld overgenomen. Denk aan de wind- en waterdichte materialen die ademend zijn. Momenteel wordt veel stretchmateriaal toegepast, omdat dit veel meer bewegingsvrijheid biedt. Ook lichte, maar sterke materialen worden meer en meer toegepast.

Het custom made product is eveneens belangrijk geworden. Wij hebben de ruimte en mogelijkheden om alles in eigen huis te maken, inclusief onze eigen designers. De eisen van een klant kunnen wij volledig integreren in onze pakketten. Van een ander kleurtje tot een volledig zelf ontwikkeld product. Er is veel meer mogelijk dan de meeste mensen denken.”

Milieuvriendelijke werkkleding

“Portwest investeert ontzettend veel op dit gebied. Zo gebruiken wij al 10 jaar gerecycled polyester in onze producten. De ontwikkelingen gaan steeds sneller. Er komen zelfs kledinglijnen waarvan onderdelen gemaakt zijn van gerecyclede PET-flessen.” Rein vult aan: “Het retourprogramma van Carl Lurvink sluit daar mooi op aan. Wij leveren inzamelcontainers bij de klant af, waarin de werknemers hun gebruikte kleding en schoenen kunnen deponeren. Deze containers halen we ook weer op en vervolgens wordt ruim 95% van het materiaal opnieuw ingezet als component of grondstof voor nieuwe producten.”

Beluister hier de gehele Carel de Podcast over moderne werkkleding. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u advies over dit onderwerp? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen