Podcast: Verfkwasten, rollers en andere schildersartikelen inkopen: waar moet u op letten?

Verfkwasten, rollers en andere schildersartikelen inkopen - waar moet u op letten
In gesprek met expert Erwin van Aken
In Carel de Podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. In de podcast ‘Schildersartikelen inkopen. Kwantiteit of kwaliteit?’ vertelt onze collega Erwin van Aken u alles over het gebruik van verfkwasten en -rollers en legt hij uit waar u op moet letten bij de aanschaf van tape en schuurpapier. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 11 minuten en is hier te beluisteren.

Welke soorten verfrollers zijn er?

“Een goede roller geeft een mooi eindresultaat: pluisvrij, geen rolbanen en geen losse haren in de verf. Dat vraagt om rollers van topkwaliteit, maar ook om rollers die passen bij het soort lak dat wordt gebruikt. Er zijn dan ook veel verschillende soorten verfrollers verkrijgbaar, ieder met hun eigen kenmerken. Er zijn verfrollers die ideaal zijn voor traditionele synthetische lakken. Er zijn ook nieuwe soorten rollers die goede resultaten geven bij de nieuwste watergedragen lakken. Deze lakken drogen sneller en geven hierdoor eerder rolbanen. Soms is ontluchten ook een aandachtspunt bij het lakken, bijvoorbeeld in de industriële sector. Dan biedt de mohair verfroller uitkomst. Deze prikt als het ware luchtbelletjes los.”

Wanneer gebruikt u nylon en wanneer microvezel wisselrollers?

“In de industrie worden vaak harsen en tweecomponentenmaterialen gebruikt. Hiervoor zijn nylonrollers een goede oplossing. Let er bij de aanschaf van deze rollers op dat de haren niet op de kern zijn verlijmd, maar dat ze op de kern zijn gebrand. Er kunnen dan geen lijmresten of haren loslaten. Belangrijk, want als u bijvoorbeeld een dure vloer lakt, kunt u niet het risico lopen het over te moeten doen. Het moet in één keer goed. Als laatste zijn er nog microvezelrollers. Microvezel is een heel dicht geweven stof die veel vocht vasthoudt en de lak zeer gelijkmatig afgeeft. Ideaal als u werkt met dunne laksoorten.“

Heeft u tips voor de aanschaf van verfrollers?

“Er zijn verschillende belangrijke aandachtspunten. Let bijvoorbeeld op de kern van de roller. Deze moet voldoende stijf zijn en niet makkelijk vervormen. Bij onze CaluPaint rollers wordt de vacht op de kern gebrand, zodat deze niet loslaat. De roller wordt daarna op maat gesneden en de zijkanten worden afgeschoren. Hierdoor ontstaan bij het gebruik van de rollers geen rolbanen. Onze rollers worden bovendien vier keer behandeld, om zeker te zijn dat er geen losse haren achterblijven. Bij goedkope rollers uit het Oostblok of China gebeurt dat niet.”

Welke kwast hoort bij welke soort verf?

“Traditionele verf met oplosmiddelen verwerkt u het best met een kwast van zuiver Chinees zwart varkenshaar. Deze haren zijn ‘conisch’ waardoor ze aan de wortelzijde dikker zijn en hebben een schubbenstructuur, waardoor de kwast de verf goed vasthoudt. De uiteinden van de haren hebben een ‘bles’. Dat is een splitsing van de vezel. Hierdoor is de kwast zacht en kan de verf gelijkmatig worden verdeeld. Voordeel van deze kwasten is dat de bles opnieuw splijt bij gebruik. De kwast gaat dan ook echt naar uw hand staan. Nadeel is dat varkenshaar steeds schaarser wordt. Varkens worden tegenwoordig snel vetgemest en worden eerder geslacht, waardoor hun haren korter zijn. Het wordt dus steeds lastiger varkensharen van een goede kwaliteit en lengte te krijgen. Als oplossing hiervoor worden de meeste kwasten tegenwoordig voorzien van synthetische vezels, zoals nylon of polyester. Deze kwasten zijn ook zeer geschikt voor het verwerken van watergedragen verfsoorten.”

Zijn wegwerpkwasten verstandig?

“Een wegwerpkwast is een prima optie voor het bijtippen van vergeten hoekjes of het snel schilderen van randen en andere kleine oppervlakken. Ook het aanbrengen van een primer voor een ondergrond waar u met een roller niet bijkomt, gaat veel eenvoudiger met een wegwerpkwast. Voordeel van deze kwasten is dat de prijs laag genoeg is om ze gelijk na gebruik weg te gooien. Uitspoelen hoeft niet, wat ook nog eens tijd scheelt.“

Heeft u tips voor de aanschaf van verfkwasten?

“Niet alleen de haren bepalen de kwaliteit van de kwast. Let bij de aanschaf van verfkwasten dan ook echt op ieder onderdeel. Zo is de verlijming van de haren belangrijk. Goede lijm gaat haaruitval tegen. Werkt u met tweecomponentenproducten, dan moet de kwast gelijmd zijn met epoxykit zodat de lijm niet oplost. Verder moet de steel goed in de hand liggen en moet de bus tegen een stootje kunnen en geen roest vormen. Er komt dus nog best wat kijken bij het inkopen van schildersartikelen!”

Beluister hier de gehele podcast over het inkopen van verfkwasten, rollers en andere schildersartikelen. Heeft u vragen of wilt u advies over de aanschaf van schildersartikelen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen