Van efficiënter schoonmaken tot uitleg digitaal bestelsysteem

Schoonmaaktrainingen op maat: van efficiƫnter schoonmaken tot uitleg digitaal bestelsysteem
(Schoonmaak)trainingen op maat

Het organiseren van de schoonmaak is een enorm grote uitdaging gezien de huidige personeelstekorten en het hoge ziekteverzuim. En dat zijn niet de enige hoofdbrekens. Men heeft ook te maken met veranderende wetgeving en de wens om duurzamer te ondernemen. “Als kennispartner willen we graag zoveel mogelijk ondersteuning bieden. Daarom geven we trainingen op maat waarbij we deze zaken behandelen”, vertelt Tom ter Hogt, Sector Specialist Facility bij Carel Lurvink.

“Bij voorkeur geven we de trainingen op locatie, zodat de informatie die we geven goed aansluit op de praktijksituatie. Daarbij zorgen we altijd voor een laagdrempelige sfeer, zodat de medewerkers zich vrij voelen om alles te zeggen en vragen.”

Behouden en aantrekken van personeel

Hoe plezieriger het werk, hoe groter de kans dat een organisatie haar schoonmaakprofessionals behoudt. En des te makkelijker nieuwe medewerkers worden aangetrokken! Diverse aspecten maken het schoonmaakwerk een stuk aangenamer en tijdens een training delen we deze kennis. “Er zijn legio middelen en methodes die de fysieke belasting verlagen. Of die voor meer efficiëntie zorgen, wat eveneens het werkplezier aanmerkelijk verhoogt. Het is bijvoorbeeld niet alleen zwaar om telkens opnieuw een emmer water te vullen, het is ook niet leuk en het schiet niet op. Als je aan het begin van je werkdag direct een tiental doeken voorbevochtigt, kan je dit vermijden.

Of neem de stofzuiger. Hoe vervelend is het om die constant vooruit te moeten trekken? En elke keer weer heen en weer te lopen om van stopcontact te wisselen? Met een draadloze rugstofzuiger zoef je als het ware onbelemmerd en heerlijk vlot van ruimte naar ruimte. Niet alleen heel gemakkelijk, maar ook nog eens aantoonbaar minder belastend voor het lichaam.”

Minder stress

“Een alom gehoorde klacht is dat er ontzettend veel in korte tijd moet worden gedaan. Stress maakt geen enkele baan leuker. Tijdens een training kunnen we de mensen leren om efficiënter met hun tijd om te gaan. Onder andere door vooruit te plannen en door bepaalde handigheidjes toe te passen. Neem nu de materiaalwagen. Vaak zijn dat meer verhuiswagens dan schoonmaakwagens”, lacht Tom. “Wanneer je alle overbodige zaken eruit haalt, hoef je nooit meer te zoeken naar de schoonmaakmaterialen die je nodig hebt. Dat scheelt tijd en vooral veel irritatie.”

Erkenning

“Bij een training voor schoonmaakpersoneel vinden we erkenning heel belangrijk. Schoonmaakwerk heeft onterecht een lage status. Wij overtuigen hen ervan dat ze juist heel belangrijk zijn. Immers, en dat vertellen wij hen ook, wordt de schoonmaak niet gedaan dan is er meteen een probleem. Dat geldt niet wanneer de personeelschef of marketingmanager een dagje ziek is.”

Training online bestelportal

“Bij steeds meer klanten koppelen wij het systeem van de organisatie aan onze eigen bestelportal Mijn Carel Lurvink. Daarmee bespaart men namelijk ontzettend veel administratieve uren en het verkleint de kans dat er per ongeluk een verkeerd artikel wordt besteld. Om ervoor te zorgen dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt, geven we regelmatig een training waarin we de medewerkers uitleggen hoe alles werkt. Onlangs deed ik dit bij een groot schoonmaakbedrijf en de operationeel manager vertelde mij een maand later dat hij nagenoeg niemand meer aan zijn bureau had gezien. Oftewel, iedereen begreep precies hoe het werkte en dat was enorm fijn te horen.”

Gerelateerde artikelen