Veilig werken op hoogte met valbeveiliging

Industry - Veilig werken op hoogte met valbeveiliging
Arbeidshygiënische strategie en de drie onderdelen van valbeveiliging uitgelegd
Vallen van hoogte is een van de meest voorkomende oorzaken van arbeidsongevallen. Zo’n 6500 medewerkers bezoeken jaarlijks de spoedeisende hulp na een val van hoogte. In de meeste gevallen gaat het hierbij om breuken, fracturen of letsel aan de romp en wervelkolom.

Als werkgever moet u zorgen voor een veilige werkomgeving. Vanaf 2,50 meter spreken we van werken op hoogte en bent u verplicht om maatregelen te nemen. Maar ook onder deze hoogte is valbeveiliging verplicht als er boven een ondergrond gewerkt wordt die extra risico met zich meebrengt. Bijvoorbeeld boven water, wegen of machines.

Arbeidshygiënische strategie voor valbeveiliging

Voor het bepalen van de soort valbeveiliging moet de arbeidshygiënische strategie worden gevolgd. Als eerste wordt er gekeken of er maatregelen genomen kunnen worden om het gevaar van vallen weg te nemen; de bronbestrijding. Is dat niet het geval, dan moeten er collectieve maatregelen worden getroffen waarmee iedereen beschermd wordt. Zoals het plaatsen van permanente hekwerken, leuningen en balustrades of tijdelijke voorzieningen als steigers en verplaatsbare dakrandbeveiliging.

Collectieve maatregelen hebben altijd de voorkeur. Als die niet mogelijk zijn, dan is persoonlijke valbeveiliging noodzakelijk. Met persoonlijke valbeveiliging wordt niet alleen het risico van vallen op hoogte weggenomen, het voorkomt ook het abrupt stoppen van de val (klap) en afknelling door de vallijn.

Drie onderdelen van valbeveiliging

Valbeveiliging bestaat uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel is het ankerpunt. Een vast en stevig bevestigingspunt op het gebouw of de constructie waaraan de beveiligingskabel bevestigd wordt. Dit punt moet sterk genoeg zijn om de uitgeoefende krachten te weerstaan.

Het harnas is het tweede onderdeel van de valbeveiliging. Deze wordt over de eigen kleding aangetrokken en zorgt ervoor dat u bij een val wordt opgevangen en verdeelt de krachten die bij de val vrijkomen.

Het derde onderdeel is de verbinding tussen het ankerpunt en het harnas: de veiligheidslijnen en/of valstopapparaten. De belangrijkste functie is het zodanig afremmen van de val zodat de krachten die vrijkomen op het lichaam kleiner zijn dan 6kN. Deze connectoren of verbindingsmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Van enkele en dubbele veiligheidslijnen tot verstelbare vallijnen. En van automatische valstopapparaten of valblokken tot vallijnen met een geïntegreerde schokdemper. En moet u zich verplaatsen en van ankerpunt verwisselen? Dan is een dubbele veiligheidslijn ideaal. Zo bent u altijd gezekerd.

Tips voor het werken met valbeveiliging

  • Houd de werkplek opgeruimd om de kans op struikelen of uitglijden te verkleinen.
  • Scherm openingen in vloeren en wanden af.
  • Train werknemers in het juiste gebruik van de valbeveiliging.
  • Volg de voorschriften over onderhoud, reiniging en vervanging van de valbeveiliging op.
  • Let op de veroudering en levensduur van de valbeveiliging.
  • Kijk goed naar het maximale draagvermogen en lengte van de valbeveiliging.
  • Laat uw valbeveiliging eens per jaar keuren (én na een val).

Meer weten?

Bekijk ons complete assortiment valbeveiliging op onze webshop of neem contact op met onze Customer Solution Specialisten. Zij helpen u graag verder. Meer lezen over veilig werken? Lees dan bijvoorbeeld eens ons blog over het werken op een ladder.

Gerelateerde artikelen