Veiligheidshandschoenen kiezen? Houd rekening met emoties

Veiligheidshandschoenen kiezen - houd rekening met emoties
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vinden ieder jaar 1.400 bedrijfsongevallen plaats per 100.000 werknemers. Bij 20% van die ongevallen gaat het om handletsel, waarvan 40% bestaat uit snij- en kapwonden. Na een bedrijfsongeval zijn werknemers vele dagen, weken of soms zelfs maanden uit de running. Veiligheidshandschoenen kunnen dit voorkomen. Welke handschoenen u kunt gebruiken, hangt uiteraard af van de werkzaamheden. Maar houd ook rekening met emoties!

De helft draagt verkeerde handschoenen

Goede veiligheidshandschoenen beschermen medewerkers tegen snij- en andere wonden bij het werken met materialen als glas, steen en metaal. Maar wat zijn goede handschoenen? Zware handschoenen bieden meer bescherming, maar beperken de bewegingsvrijheid. Lichte handschoenen beschermen minder, maar werken prettiger. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de medewerkers de verkeerde handschoenen draagt - met alle gevolgen van dien.

Draagcomfort is belangrijk

We noemden het hiervoor al: handschoenen moeten niet alleen veilig zijn. Ze moeten ook prettig draagbaar zijn en ze mogen het werk niet belemmeren. Gebeurt dat wel, dan worden de handschoenen simpelweg niet gedragen. Voor de werkgever telt veiligheid, maar voor de werknemer heeft draagcomfort de hoogste prioriteit. Comfort is helaas geen testbaar begrip. Het heeft voor een groot deel met emotie en persoonlijke voorkeuren te maken. Wat de een lekker vindt zitten, vindt de ander niet prettig. Comfort is hoe dan ook wel iets om rekening mee te houden bij uw keuze.

Houd rekening met gewenning

Wat verder meespeelt, is dat mensen wennen aan hun handschoenen. Ze geven de voorkeur aan wat ze al jaren gebruiken. Verandering betekent afscheid nemen van wat bekend is - en dat is een emotie waar de meeste mensen weerstand tegen bieden. Zelfs als het gaat om iets relatief eenvoudigs als handschoenen. Of zelfs de kleur van handschoenen. Ook dit is dus belangrijk om in uw achterhoofd te houden als u andere veiligheidshandschoenen wilt gaan gebruiken.

Houd rekening met angst

Zelfs angst kan een rol spelen bij het dragen van handschoenen. Van latex is bijvoorbeeld bekend dat mensen er allergisch voor kunnen zijn. Alleen het woord ‘latex’ kan daardoor al voor weerstand zorgen. Daarnaast worden bij het maken van handschoenen vaak chemicaliën gebruikt. Hoewel het wettelijk verboden is, zitten in veel (wegwerp)handschoenen daardoor nog steeds oplosmiddelen die slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Sommige fabrikanten wassen deze chemicaliën uit de handschoen, zodat ze volledig veilig zijn. Goed om te weten, als u merkt dat angst voor gezondheidsproblemen een factor is om handschoenen binnen uw bedrijf niet of niet correct te dragen.

Meer informatie

Comfort, gewenning en angst zijn enkele emoties waarmee u rekening moet houden als u kiest voor wegwerp- of veiligheidshandschoenen. Wilt u meer weten over het kiezen van de juiste handschoenen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43, een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen