Effectief schoonmaken van het toilet

Effectief schoonmaken van het toilet

Stap voor stap naar een glanzend resultaat

In dit blog vertellen we u graag hoe u het toilet goed schoonmaakt op een effectieve manier. We maken daarbij gebruik van een zestal producten; een stofzuiger, de CaluClean S1 dagelijkse sanitairreiniger, een rode schuurspons met witte schuurkant, een emmer, rode microvezeldoek en een microvezel vlakmop. Daarnaast raden we u aan om CaluGloves disposable handschoenen te dragen tijdens het schoonmaken van het toilet. Zo zijn uw handen goed beschermd tegen bacteriën en uitdroging door schoonmaakmiddelen. 

Stap 1: voorbereiding

We beginnen met het stofzuigen van de toiletruimte. Door de vloer eerst stofvrij te maken, voorkomt u dat vuil en stof tussen de voegen wordt geduwd. Zo krijgt u geen vuilophoping en zullen de voegen niet verkleuren. Haal na het stofzuigen alle losse producten uit de toiletruimte, zodat alle oppervlaktes vrij zijn om goed schoon te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de luchtverfrisser of het toiletblok. Nu de vloer stofvrij is en alle losse accessoires uit de weg zijn, kunt u beginnen aan het schoonmaken van het toilet zelf. Wacht wel nog even met dweilen, dat doen we als laatste. Stap 2: sanitairreiniger

Spoel het toilet eerst een keer door voor u begint met schoonmaken. Schenk vervolgens 5 milliliter CaluClean S1 dagelijkse sanitairreiniger in het toilet en gebruik de toiletborstel om het schoonmaakmiddel goed te verspreiden. Spoel de toiletreiniger niet meteen door, maar laat deze even inwerken terwijl u verder gaat met de rest van het toilet. De CaluClean S1 sanitairreiniger is een effectief schoonmaakmiddel en is tevens verkrijgbaar als milieuvriendelijke variant. De fles van deze ECO S1 sanitairreiniger is voorzien van een doseersysteem, die het u makkelijk maakt de juiste hoeveelheid te bepalen.

Hoe maakt u op de goede manier schoon?

Terwijl de sanitairreiniger inwerkt, kunt u verder met het schoonmaken van de rest van het toilet. Vul een emmer met warm water en schenk hier opnieuw 5 milliliter van de sanitairreiniger bij. Gebruik een rode microvezeldoek en een schuurspons voor het schoonmaken van het toilet. Het is belangrijk dat u steeds een schoon vlak van de rode microvezeldoek gebruikt wanneer u een ander onderdeel van het toilet schoonmaakt. Door de doek twee of drie keer te vouwen, ontstaan er acht of zestien schone werkvlakken. Hiermee kunt u dus minimaal acht onderdelen van het toilet schoonmaken. Het is vanuit hygiënisch oogpunt erg belangrijk dat u van schoon naar vies werkt en steeds een schoon werkvlak van de microvezeldoek gebruikt. Gebruik daarom een nieuwe microvezeldoek wanneer u alle werkvlakken gebruikt heeft. De juiste volgorde van schoonmaken leggen we in de volgende stappen aan u uit.

Stap 3: toiletruimte schoonmaken

Begin met het schoonmaken van de deurklink en de vingertasten op de deur. Vergeet ook niet het lichtknopje en de rest van de deur goed schoon te maken. 

Daarna is het tijd voor de wasbak. Begin met de kraan en maak deze in zijn geheel schoon. Besteed wat extra aandacht aan het schoonmaken van het afvoerputje, hierin kan zich na verloop van tijd vuil ophopen. Maak vervolgens de wastafel en de tegels daarboven schoon met een schuurspons. Neem daarna alle andere oppervlaktes af, behalve het toilet zelf, en maak de wanden schoon. Let hierbij wederom goed op de voegen, want daar hoopt zich vaak het meeste vuil op. 

Stap 4: toilet schoonmaken

Nu is het tijd om te beginnen aan het toilet zelf. Borstel de binnenkant van het toilet nog een keer en spoel de sanitairreiniger in het toilet daarna door. Het is handig om hierbij gelijk de wc-borstel mee te spoelen. Maak ook het handvat van de toiletborstel schoon en doe daarna de bril en de deksel van de wc naar beneden. Begin met het reinigen van de doorspoelknoppen en de tegels achter en naast het toilet. Maak daarna de buitenkant en de bovenkant van de wc deksel schoon. Wanneer dit allemaal goed schoon is, kunt u verder met de binnenkant van het toilet. Doe als eerste de deksel omhoog en maak nu ook de onderkant van de deksel schoon. Vergeet hierbij niet de scharnieren mee te nemen. Maak vervolgens de bovenkant en de onderkant van de toiletbril schoon en reinig opnieuw ook de scharnieren. Tot slot maakt u de rest van het toilet schoon, zoals het randje aan de binnenkant.