Eisen voor het gebruik van schoonmaakmaterialen in de voedingsindustrie

Eisen voor het gebruik van schoonmaakmaterialen in de voedingsindustrie
Richtlijnen, als BRC en FSSC 22000, stellen eisen aan het gebruik en onderhoud van schoonmaakmaterialen in de voedingsindustrie. Maar waaraan moet u precies voldoen? We vatten de belangrijkste vereisten voor u samen.

Eisen van de FSSC 22000-richtlijn

Volgens de FSSC 22000-richtlijn moeten schoonmaakmaterialen een hygiënisch design hebben en zo worden onderhouden dat er geen ongewenste stoffen in het voedsel kunnen komen. Bedrijven in de voedingsindustrie moeten daarnaast een programma invoeren dat garandeert dat alle bedrijfsruimtes en machines volgens vaste procedures worden schoongemaakt. Of dit afdoende werkt en het gewenste resultaat heeft, moet regelmatig worden gecontroleerd.

Eisen van de BRC-richtlijn

Ook volgens de BRC-richtlijn moeten schoonmaakmaterialen een hygiënisch design hebben en passen bij het doel waarvoor ze worden gebruikt. Ze moeten daarnaast met kleurcodes of bijvoorbeeld met etiketten of een shadow board bij elkaar gehouden kunnen worden om kruisbesmetting te voorkomen. Met hetzelfde doel moeten de materialen met zorg worden gereinigd en hygiënisch verantwoord worden opgeborgen. Reinigingsmaterialen voor ‘high risk’ bedrijfsruimtes moeten visueel te onderscheiden zijn en geschikt zijn voor het gebruik in dat soort ruimtes.

Hoe voldoet u aan deze eisen?

Om aan de richtlijnen te voldoen, moet u de juiste schoonmaakmaterialen aanschaffen en correct onderhouden, reinigen en opbergen. De materialen moeten speciaal ontworpen zijn voor de voedingsindustrie, zodat ze veilig met voedsel in contact kunnen komen. Ze moeten bovendien gemakkelijk te reinigen zijn en mogen geen scherpe kanten hebben. Om deze schoonmaakmaterialen correct te reinigen, is het verstandig een rooster bij te houden met controles. Dit kunt u bij een eventuele audit overhandigen. Maak ook een risicoanalyse (welke risico’s zijn er en hoe groot is de kans dat ze zich voordoen?) en pas uw schoonmaakmaterialen daarop aan. Gebruik een wandhouder met kleurcodering om de materialen correct op te bergen en controleer bij het opruimen altijd of ze niet versleten zijn. Houd ook de vervanging van uw schoonmaakmaterialen bij, zodat u bij een audit precies kunt aantonen wat u wanneer heeft vervangen.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de eisen die gelden voor het gebruik van schoonmaakmaterialen in de voedingsindustrie? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen