Hoe kunt u listeriabesmetting voorkomen en bestrijden?

Food - Hoe kunt u listeriabesmetting voorkomen en bestrijden
Met de juiste tips om correct te desinfecteren
Listeria is een bacterie die gevaren voor de gezondheid oplevert. Hoewel het niet vaak voorkomt, kunnen mensen na besmetting zelfs overlijden. Voor de voedingsmiddelenindustrie is het dan ook erg belangrijk listeriabesmetting te voorkomen en voedselinfecties tegen te gaan. Hoe u dat doet? U leest het in dit artikel.

Desinfecteren van vloeren en putten

Vloeren en afvoerputten zijn plekken waar de listeriabacterie zich thuis voelt (lees meer in dit artikel over wat listeria en listeriose is). Het is dan ook belangrijk deze regelmatig te reinigen en te desinfecteren. Gebruik daarbij vooral geen hogedrukreinigers of schrobmachines! Deze machines zorgen er juist voor dat listeria via het water en door de lucht verder wordt verspreid. Reinig vloeren zo droog mogelijk en gebruik daarbij speciale desinfectiemiddelen voor vloeren en schoonmaakmaterialen voorzien van een kleurcode. Materialen die u voor vloeren gebruikt, krijgen een andere kleur dan de materialen die u voor afvoerputten gebruikt.

Desinfecteren van machines en apparatuur

Om het risico op listeriabesmetting te minimaliseren, is het van belang hygiënisch ontworpen machines te gebruiken die zijn gemaakt van gladde en eenvoudig te reinigen materialen. Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat dagelijkse reiniging nodig is, maar dit hangt af van de risico’s en het gebruik van de apparatuur. Voer in ieder geval regelmatig een dieptereiniging uit, waarbij ook moeilijk bereikbare plekken aandacht krijgen. Vooral op plekken die vochtig blijven, kan listeria zich nestelen. Denk daarbij aan plekken met slechte lasnaden of holle ruimtes in de machines.

Desinfecteren van koelruimtes en diepvriezers

Listeria is gek op vocht en kou - en overleeft zelfs temperaturen tot 5 graden onder nul. Koelruimtes en diepvriezers zijn niet alleen koud en vochtig, het zijn ook ruimtes waar andere micro-organismen niet overleven. Dat geeft de listeriabacterie helemaal vrij spel. Desinfecteer koel- en vriesruimtes dan ook regelmatig. Let daarbij vooral op verdampingsplaten, ventilatoren en condensvorming. Dit vocht moet correct worden afgevoerd, dus leidingen mogen niet verstopt raken en condenswater mag zeker niet verdampen en in de lucht terecht komen. Daarnaast moeten de lekbakken waarin condenswater terechtkomt regelmatig worden geleegd en gedesinfecteerd.

Plaats desinfectiematten

Als personeel vrij kan bewegen van de ene ruimte naar de andere, is het verstandig schoenborstelmachines of desinfectiematten te plaatsen (over desinfectiematten leest u meer in dit artikel). Dat is zeker nodig als ze zich kunnen verplaatsen naar ruimtes waarin voedsel wordt bereid of verwerkt. Borstelmachines en desinfectiematten voorkomen dat de listeriabacterie zich via de schoenzolen van medewerkers verspreidt.

Correct gebruik en onderhoud van schoonmaakmaterialen

Opvallend genoeg kan reinigen juist zorgen voor de verspreiding van de listeriabacterie. Dat gebeurt als u niet de juiste schoonmaakmaterialen gebruikt. Kies altijd materialen die zelf goed te reinigen zijn. Goede schoonmaakmaterialen zijn glad, uit één stuk gemaakt en hebben geen kieren, randen of naden waarin de listeriabacterie zich kan nestelen. Daarnaast is correct onderhoud en gebruik belangrijk. Desinfecteer schoonmaakmaterialen regelmatig en hang ze na gebruik op, zodat ze sneller drogen en listeria minder kans krijgt.

Promoot reiniging en handen wassen

Bij het bereiden en verwerken van voedsel is het belangrijk dat medewerkers regelmatig hun handen wassen. Promoot dit dan ook binnen uw bedrijf en zorg dat zeep en handreinigers altijd ruim voorradig zijn. Geef toiletten daarbij extra aandacht en reinig toiletten en toiletruimtes ook minimaal één keer per dag.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment schoonmaakmaterialen en -middelen voor de voedingsmiddelenindustrie. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Daarnaast kunnen we u adviseren over het bestrijden van de listeriabacterie. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen