Reiniging ziekenhuis en verzorgingstehuis met mopsysteem

De eigenschappen van de verschillende mogelijkheden
De eigenschappen van de verschillende mogelijkheden
Mopsystemen zijn ideaal om efficiënt en hygiënisch vloeren te reinigen. In dit blog belichten wij diverse systemen, met elk hun specifieke eigenschappen en voordelen.

Wat is een mopsysteem?

Een mopsysteem bestaat uit een steel met een frame waaraan een zwabber, doek, dweil of mop bevestigd kan worden. Er zijn dus verschillende combinaties mogelijk, elk met hun eigen mogelijkheden. Door het juiste systeem te kiezen, bespaart men tijd, arbeidskosten, gezondheidsklachten en onnodige vervuiling.

Hoe werkt een mopsysteem?

Met een mopsysteem kan men staand of lopend de vloer reinigen. Door de mop in een S-beweging over de vloer te bewegen, wordt vuil en stof opgenomen. Tussentijds kan de mop eenvoudig gereinigd worden. Hieronder bespreken we de verschillende varianten.

Wat is een microvezelmop en waarom is deze beter dan traditionele mops?

Bij een microvezelmop wordt aan het frame een microvezeldoek bevestigd. Het voordeel van microvezel ten opzichte van traditionele reinigingsdoeken, is de grotere reinigingskracht. Bovendien wordt het vuil goed vastgehouden, wat tot extra hygiëne leidt. Dankzij de ‘scherpe’ structuur van de vezels wordt aangekoekt vuil makkelijker verwijderd. En als kers op de taart geven ze een streeploos resultaat.

Hoe werkt een microvezelmop en hoe kan deze bijdragen aan een hygiënische omgeving?

Bij een microvezelmop wordt de microvezeldoek bevestigd aan het frame. De samenstelling van de microvezels maakt dat ze samen een groot oppervlak vormen, waardoor er meer vuil geabsorbeerd wordt dan bij traditionele stoffen. De scherpe polyesterdeeltjes en kwastachtige nylondraden vormen samen namelijk een veel groter oppervlak dan een traditionele schoonmaakdoek. Dit grotere oppervlak zorgt dat er meer stof, vuil en bacteriën opgenomen kunnen worden. De microvezelmop voorkomt bovendien dat u telkens met uw handen de vieze zwabber moet aanraken.

De nylonvezels hebben daarnaast de eigenschap om vetten en water goed vast te houden. De vervuiling wordt pas verwijderd na een wasbeurt. De scherpe polyestervezels hebben een ‘schrapende’ werking wat de reiniging van aangekoekt vuil verbetert. Bovenstaande factoren zorgen ervoor dat een microvezelmop flink bijdraagt aan een hygiënische omgeving.

Wat is het verschil tussen mop- en zwabberframes?

Een zwabber bestaat uit draden of smalle stroken van katoen, terwijl een mop bestaat uit één grote vlakke doek. De laatste wordt dan ook vaak vlakmop genoemd. Bij zwabberframes wordt de zwabber om een frame gedrapeerd. Bij een mopframe bestaan er verschillende methodes om de mop te bevestigen: klemmen, klittenband of pockets.

Hoe kiest u de juiste mop- of zwabberframe voor uw schoonmaakbehoeften?

Houd bij de keuze rekening met het type oppervlak. In ons overzicht Welke mop is geschikt voor welke ondergrond? kunt u dit gemakkelijk opzoeken. We verdelen het CALU TTS mopsysteem in de volgende vier categorieën: het Uni systeem, het Trilogy systeem, het Strap tape systeemen het Wet systeem.

Het Uni systeem is zeer gebruiksvriendelijk en kan in combinatie met verschillende reinigingsmethoden gebruikt worden: zowel met inweeksystemen als het hele assortiment CALU TTS-wringers. Bij het lichtgewicht Strap tape systeem is de mop eenvoudig verwisselbaar dankzij de bevestiging met klittenband (Velcro) strips. Het Wet systeem is het meest geschikt voor een professionele en efficiënte reiniging van vloeren, wanden en plafonds. Deze moppen blijven bij het spoelen en persen aan het frame hangen, waardoor bukken niet nodig is en elk contact met vuil en schoonmaakmiddelen vermeden wordt. Het Trilogy systeem heeft het grote voordeel dat het frame omkeerbaar is en de moppen aan beide zijden gebruikt kunnen worden. Dit scheelt tijd en men hoeft slechts de helft van het benodigde aantal moppen te gebruiken.

Ook de grootte van het frame kan bepalend zijn. Voor brede gangen en grote ruimtes is het prettiger werken met een grote maat. Andere factoren waarmee u rekening kunt houden, zijn: de mate van hygiëne, de kosten, levensduur, ergonomie en de noodzaak van een wasvoorziening.

Een veelgebruikt merk is Vileda. Vileda staat bekend om het gebruik van hoogwaardige materialen en zeer functionele ontwerpen. De mopwagens zijn speciaal ontworpen om de mop hygiënisch en eenvoudig te vervangen. En de vloermoppen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, waaronder microvezel. De hygiënische en efficiënte reiniging van Vileda, maakt dat deze vloerreinigingsproducten vaak in medische instellingen worden gebruikt.

Wat is het verschil tussen een dweil en een mop en wanneer gebruikt u ze het beste?

Een dweil bestaat meestal uit dikker en zachter materiaal en is ideaal om vloeistoffen op te nemen en te verwijderen. Doordat een mop meestal dunner en harder is, wordt deze vooral gebruikt om stof en vuil te verwijderen. Een dweil kan met de hand gebruikt worden, maar ook in combinatie met een mop of trekker.

Hoe beïnvloedt de keuze voor een dweil of mop de hygiëne en efficiëntie van het schoonmaakproces?

In het algemeen kan gesteld worden dat een mop efficiënter en hygiënischer werkt. Het absorptievermogen van vuil is doorgaans groter. Wil men echter vloeistoffen verwijderen dan werkt een dweil beter.

Wat is een vloermop en hoe werkt deze?

Met een mopsysteem kunnen behalve vloeren, vaak ook wanden of plafonds gereinigd worden. Een vloermop is specifiek ontwikkeld voor het reinigen van vloeroppervlakken.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een vloermop in een ziekenhuis of verzorgingsinstelling?

Een professionele vloermop werkt hygiënischer dan andere vloerreinigingssystemen. De reiniging is grondiger en het risico op kruisbesmetting kleiner. Bovendien bespaart het tijd en arbeidskosten. In ziekenhuizen en zorginstellingen wordt graag gewerkt met professionele vlakmoppen. Bijvoorbeeld het CALU TTS Microblue vlakmop Uni systeem dat dankzij de antislip-inrichting stevig vast blijft zitten tijdens het gebruik. Een vloermop waarmee een hygiënische reiniging bereikt wordt dankzij hoogwaardig microvezel en het feit dat de vervuilde vlakmop zonder fysiek contact losgemaakt kan worden.

Eveneens uiterst geschikt voor medische instellingen, is het CALU TTS Microsafe vlakmop strap tape systeem. Een lichtgewicht systeem waarvan de vlakmop professioneel te verwisselen is; eenvoudig en zeer snel dankzij het klittenband. Eveneens gemaakt van hoogwaardige microvezel en geschikt voor ruimtes met een hoger hygiëne-risico.

Gerelateerde artikelen