Goede gehoorbescherming voorkomt gehoorschade in de voedingsindustrie

Goede gehoorbescherming voorkomt gehoorschade in de voedingsindustrie
Optimale bescherming met detecteerbare oordoppen

In de voedingsindustrie zijn hygiëne en de daarbij horende veiligheidsmaatregelen van levensbelang. Het is dus essentieel dat uw medewerkers zich kunnen blijven focussen en niet afgeleid worden door lawaai op de werkvloer. De voedingsindustrie is misschien wel een van de meest lawaaierige industrieën. Bij meerdere productieprocessen worden verschillende machines ingezet en dit zorgt voor de nodige decibellen aan geluid. Ondanks dat het geluid meestal onder de 90 dB(A) blijft, is het geluid vaak monotoon en continu aanwezig. Een productielijn draait de hele dag door en dit is toch anders dan het onregelmatige geluid in bijvoorbeeld de bouwsector.

Continu te veel geluid is niet alleen slecht voor de concentratie van uw medewerkers, het kan daarnaast tot ernstige maatschappelijke en medische problemen leiden. Gehoorverlies door lawaai op het werk staat niet voor niets in de top 3 van de meest voorkomende beroepsziekten. Gehoorschade treedt vaak langzaam en onopgemerkt op en is niet meer te genezen.

Gehoorbescherming is in de voedingsindustrie noodzakelijk

Om de veiligheid van uw werknemers en het door u geproduceerde voedsel te garanderen, bent u als werkgever wettelijk verplicht het gehoor van uw werknemers te beschermen. Bij 80 dB(A) lopen ze al het risico om gehoorschade op te lopen en daarom moet u bij een dagelijkse blootstelling hieraan gehoorbeschermingsmiddelen beschikbaar stellen. Bij 85 dB(A) en hoger zijn uw medewerkers verplicht om gehoorbescherming te dragen. Dit geldt ook voor de voedingsindustrie waar bij de meeste productieprocessen het aantal decibellen net onder de 90 ligt. De maximale blootstellingsgrens is 87 dB(A), gemeten in het oor, inclusief eventuele gehoorbescherming. Deze grens mag niet overschreden worden.

Welke gehoorbescherming is geschikt voor de voedingsindustrie?

Bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming is de mate van demping belangrijk. Het geluid moet gereduceerd worden tot 80 dB(A), maar de mensen in de productiehal moeten wel met elkaar kunnen communiceren en (waarschuwings)signalen kunnen blijven horen. Er zijn meerdere soorten gehoorbeschermers, maar over het algemeen worden in de voedingsindustrie blauwe, detecteerbare wegwerpoordoppen het meest gebruikt. Omdat ze na gebruik weggegooid worden, zijn deze oordoppen ook de meest hygiënische vorm van gehoorbescherming.

CaluDetect oordoppen voor de voedingsindustrie

Onze CaluDetect oordoppen zijn speciaal ontworpen voor veilig gebruik in de voedingsindustrie. Ze zijn hygiënisch per paar verpakt. De oordoppen en het koord zijn niet-voedingskleur blauw en volledig metaaldetecteerbaar. Doordat de oordoppen aan elkaar zitten, is het niet mogelijk één van de oordoppen te verliezen. Daarnaast is het makkelijk de oordopjes met koord om uw nek te hangen wanneer u deze tijdelijk niet nodig heeft.

CaluDetect D100 detecteerbare oordoppen

CaluDetect D100 oordoppen zijn geschikt voor eenmalig gebruik en gemaakt van soepel PU schuim. De oordoppen zijn gemakkelijk in te brengen en zorgen voor een hoge demping (SNR 37dB). Na inbrengen zetten het schuim uit en wordt de gehoorgang perfect afgesloten, zonder dat u een nare druk in de oren voelt.

CaluDetect D200 detecteerbare herbruikbare oordoppen

Bent u toch op zoek naar oordoppen die u vaker kunt gebruiken, dan zijn de CaluDetect D200 oordoppen een veilige keuze. Deze oordoppen zijn gemaakt van een zacht thermoplastisch materiaal en hierdoor herbruikbaar. De 3 lamellen zorgen voor een perfecte afdichting en een demping van SNR 30dB, zonder dat er een vervelende druk op de gehoorgangen wordt uitgeoefend.

Door het gebruik van onze CaluDetect oordoppen bent u er zeker van dat uw oordoppen er niet uit vallen én u ze door de opvallende kleur altijd terug kunt vinden als dit onverhoopt toch gebeurt. Doordat zowel de oordoppen als het koord metaaldetecteerbaar zijn, kunnen ze - wanneer ze in de voedingsproductielijn terechtkomen - opgemerkt worden door de metaaldetectoren.

Oordoppen beschermen alleen bij 100% dragen

Vaak wordt gedacht dat een paar minuten zonder gehoorbescherming naast een productiemachine staan geen effect heeft, zolang ze de rest van de dag wel gehoorbescherming dragen. Helaas ontstaat schade aan het gehoor op het moment dat het oor blootgesteld wordt aan te veel lawaai en maakt het dus eigenlijk niet meer uit of u de rest van de dag wel oordoppen draagt. Alleen 100% uw gehoorbescherming dragen bij te veel lawaai, biedt volledige bescherming.

Optimale gehoorbescherming door juist gebruik foam oordoppen

Voor optimale gehoorbescherming is het essentieel dat u de CaluDetect D100 oordoppen op de juiste manier gebruikt. Foam oordoppen zijn eenvoudig te gebruiken, maar er zijn een aantal zaken waar u op moet letten. U leest hier alles over het juiste gebruik.

Meer informatie over onze gehoorbescherming en andere detecteerbare producten speciaal ontworpen voor de voedingsindustrie? Neem contact op met een van onze specialisten via pharmacyfood@carellurvink.nl of 053 - 303 40 53.

Gerelateerde artikelen