Papieren handdoekjes: wanneer kiest u welke vouwmethode?

Algemeen - Papieren handdoekjes wanneer kiest u welke vouwmethode
Een uitleg van de meest voorkomende varianten en hun kenmerken
We weten inmiddels dat handen drogen minstens zo belangrijk is als het wassen van de handen. Vocht is immers een perfecte voedingsbodem voor bacteriën en virussen. Droogt u uw handen goed, dan verwijdert u eventuele bacteriën en virussen die zijn achtergebleven én haalt u de voedingsbodem weg.

De papieren handdoek is daarbij de meest hygiënische oplossing, omdat u deze na gebruik weggooit. Deze handdoekjes zijn er in verschillen maten en soorten. En om het nog wat ingewikkelder te maken, kunnen ze op verschillende manieren gevouwen zijn. C-vouw, V-vouw, Z-vouw…. Wanneer kiest u welke vouwmethode?

Dispensers en papieren handdoekjes

Niet alle handdoekjes passen in alle dispensers. Door de verschillende vouwwijzen hebben de handdoekjes vaak verschillende afmetingen. De vouwmethode bepaalt dus uiteindelijk welk type dispenser u nodig heeft. Heeft u al een dispenser hangen? Dan is het van belang om daar de juiste handdoekjes bij te vinden. De meest voorkomende varianten en de kenmerken lichten we hieronder kort toe.

V-vouw

V-vouw (of singlefold) handdoekjes hebben een enkele vouw in het midden. Ze zijn hierdoor in lengte korter dan bijvoorbeeld een W- of Z-vouw handdoek. De bovenste laag papier van het handdoekje haakt in de onderste laag papier van het handdoekje erboven. De handdoekjes komen daardoor volledig uitgevouwen en één voor één uit de dispenser. U pakt daardoor nooit onnodig veel handdoekjes. Een ander voordeel is dat na het pakken van een handdoekje de volgende al voor een deel uit de dispenser komt. Er hangt dus altijd een nieuw handdoekje klaar voor de volgende gebruiker.

Afmeting: een V-vouw handdoekje heeft een rugbreedte van ca. 11,5cm.

Z-vouw

De meest gebruikte papieren handdoekjes zijn de Z-vouw handdoekjes, ook wel ZZ- of zigzagvouw genoemd. Deze handdoeken zijn twee keer gevouwen en groter dan de V-vouw handdoekjes. Ook deze handdoekjes haken als het ware in elkaar. Zo pakt u er altijd slechts ééntje per keer, komen ze uitgevouwen uit de dispenser en hangt de volgende alweer klaar. Zeer hygiënisch en kostenbesparend dus!

Afmeting: een Z-vouw handdoekje heeft een rugbreedte van ca. 11,5 cm.

W-vouw

W-vouw handdoeken lijken in de basis veel op Z-vouw handdoeken. Het grootste verschil zit ‘m in de lengte. De W-vouw handdoek is groter, maar dankzij de extra vouw (drie in totaal) blijven de pakjes compact. Wel zitten er vaak minder papieren handdoekjes in een verpakking. Doordat ze meerdere malen gevouwen zijn, nemen ze namelijk wat extra ruimte in de hoogte in. Daarentegen heeft u er vaak aan eentje al genoeg! Voor de rest gelden dezelfde voordelen als bij de Z-vouw papieren handdoekjes.

Afmeting: een W-vouw handdoekje heeft een rugbreedte van ca. 8cm.

C-vouw

C-vouw handdoekjes zijn dichtgevouwen handdoekjes met twee vouwen. Hierdoor hebben ze de vorm van een C. Doordat ze op elkaar gestapeld liggen, kunt u meerdere doekjes tegelijkertijd pakken. Handig als u er veel nodig heeft om snel wat schoon te maken, maar minder economisch omdat vaak - per ongeluk - te veel papieren handdoekjes gepakt worden. Een ander nadeel is de manier waarop de handdoekjes gepakt moet worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de W- of Z-vouw steekt het volgende doekje niet alvast uit de dispenser, waardoor u in de dispenser moet ‘grijpen’ om er een te pakken. Een stuk minder hygiënisch dus.

Afmeting: een C-vouw handdoekje heeft een rugbreedte van ongeveer 10cm.

Bijbehorende producten

Om het u makkelijker te maken, vindt u op onze webshop per artikel ‘bijbehorende producten’. Kiest u een papieren handdoekje? Dan ziet u in welke handdoekdispenser deze past. En zoekt u een dispenser? Dan tonen wij de bijbehorende papieren handdoekjes. Komt u er niet uit of wilt u meer informatie? Wij helpen u graag als u belt naar 053 - 434 43 43 of mailt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen