Kiyoh Logo 8,9
Carel Lurvink
Wegwerphandschoenen voor medisch gebruik: latex, vinyl of nitril?

Wegwerphandschoenen voor medisch gebruik: latex, vinyl of nitril?

PBM's voorkomen ongelukken en stilstand

Er zijn tegenwoordig zoveel soorten wegwerphandschoenen voor medisch gebruik op de markt, dat het moeilijk kiezen is. Waarop moet u letten bij de aanschaf van medische wegwerphandschoenen? En moet u kiezen voor handschoenen van nitril, latex of vinyl? Deze informatie helpt u bij het maken van de juiste keuzes.

Waarop moet u letten bij de aanschaf?

Vóór u bepaalt welk materiaal u nodig heeft (latex, vinyl of nitril) is het verstandig eerst op de volgende twee punten te letten:

  1. Koop wegwerphandschoenen altijd in de juiste maat. Als een handschoen te strak zit, kan hij gemakkelijk scheuren. Zeker bij medische toepassingen kan dat gevaarlijk zijn. Als wegwerphandschoenen langere tijd gedragen worden, kunnen ze bovendien oncomfortabel worden als ze te strak zitten. Koop wegwerphandschoenen daarom altijd in de juiste maat, zodat ze voldoende bewegingsruimte bieden en comfortabel dragen. 
  2. Koop wegwerphandschoenen van medische kwaliteit. Veel wegwerphandschoenen zijn niet gemaakt om te beschermen tegen besmettingen en infecties. Wegwerphandschoenen voor medisch gebruik worden speciaal voor deze doeleinden getest en moeten aan strenge kwaliteitsnormen voldoen. Staat EN 455 op de verpakking, dan zijn de handschoenen geschikt voor medisch gebruik. Alleen handschoenen met de vermelding EN ISO 374-5 beschermen tegen micro-organismen. Als het woord ‘virus’ erbij staat, beschermen ze ook tegen virussen.

CaluGloves Medical Skyblue nitrile disposable handschoenen

Medische wegwerphandschoenen van latex

Handschoenen van latex hebben een goede pasvorm, zijn extreem rekbaar en bieden bescherming tegen infecties. Het probleem is echter dat latex een natuurlijk rubber is, waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. Voor mensen die overgevoelig zijn voor latex, heeft u dus handschoenen van een ander materiaal nodig. 

Medische wegwerphandschoenen van vinyl

Vinyl wegwerphandschoenen zijn een goedkopere optie en bieden alleen basisbescherming. Let er daarbij op dat vinyl handschoenen erg dun kunnen zijn, waardoor ze gemakkelijk scheuren. Vinyl handschoenen zijn een goede keuze voor deelgebieden van de gezondheidszorg waarin de bescherming minder hoog hoeft te zijn. 

Medische wegwerphandschoenen van nitril

Nitril wegwerphandschoenen bieden de beste bescherming tegen besmetting en infectie. Net als latex is nitril erg rekbaar en heeft het een goede pasvorm. Meestal zijn wegwerphandschoenen van dit materiaal wel iets duurder. Een nitril handschoen scheurt als er een gaatje in zit. Dat lijkt misschien geen pluspunt, maar dat is het wel. Zo weet u namelijk of u goed beschermd bent of nieuwe handschoenen moet aantrekken. 

CaluGloves disposable handschoenen

EN ISO 374 bescherming tegen micro-organismen en virussen CaluGloves zijn onderworpen aan zware tests om vast te stellen of virussen door de handschoenen heen kunnen komen. Alle CaluGloves zijn geslaagd voor deze tests en zijn daarom gecertificeerd om bescherming te bieden tegen virussen, zoals het coronavirus. Daarom mogen ze dit logo dragen met het aanvullende kenmerk ‘virus’.
   

Meer informatie 

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment wegwerphandschoenen voor medisch gebruik, zowel van latex en nitril. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw organisatie en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar info@carellurvink.nl.

Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd
Kiyoh Logo 8,9

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

053 - 4344343

Servicecenter Hilversum
Franciscusweg 279A
1216 SG Hilversum

035 - 6561402

Servicecenter Winschoten
J.A. Koningstraat 19
9672 AC Winschoten

0597 - 4226001


Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur