Wegwerphandschoenen voor medisch gebruik

Steriele en niet-steriele wegwerphandschoenen in de zorg

Wat zijn medische handschoenen?

Medische handschoenen zijn beschermende wegwerphandschoenen die worden gebruikt in de gezondheidszorg om zowel zorgverleners als patiënten te beschermen tegen infecties en verontreinigingen. Ze worden gedragen tijdens medische procedures en onderzoeken om direct contact met bloed, lichaamsvloeistoffen, en andere potentiële besmettingsbronnen te vermijden. Medische handschoenen zoals de CaluGloves wegwerphandschoenen zijn meestal gemaakt van latex of nitril en dienen een barrière te vormen die de overdracht van ziekteverwekkers minimaliseert. Ze zijn een essentieel onderdeel van de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in ziekenhuizen, klinieken, zorginstanties, thuiszorgsituaties en tandartspraktijken.

Zijn medische wegwerphandschoenen altijd steriel?

Medische handschoenen zijn niet altijd steriel. Ze worden ingedeeld in twee hoofdcategorieën namelijk, steriele en niet-steriele handschoenen, elk met specifieke toepassingen die we hieronder zullen toelichten.

Wat is het verschil tussen steriele en niet steriele handschoenen?

In de zorg zijn zowel steriele als niet-steriele handschoenen belangrijk, maar ze worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Steriele handschoenen of chirurgische handschoenen zijn vrij van alle micro-organismen en worden gebruikt bij bijvoorbeeld chirurgische ingrepen en andere aseptische processen waar absolute hygiëne garandeert moet worden om infecties te voorkomen. Deze chirurgische handschoenen ondergaan een grondig sterilisatieproces en worden individueel verpakt om steriliteit te waarborgen. Ze worden vooral gedragen om de patiënt te beschermen.

Daarentegen worden niet-steriele handschoenen gebruikt bij algemene medische handelingen, zoals patiëntonderzoeken en routinematige verzorging. Hoewel ze niet vrij zijn van alle micro-organismen, bieden ze voldoende bescherming tegen de meeste verontreinigingen zoals bacteriëen en virussen. Onsteriele handschoenen worden gebruikt om de zorgverlener zelf te beschermen. De keuze tussen steriele en niet-steriele handschoenen hangt dus af van de specifieke medische situatie en de vereiste mate van bescherming tegen infecties. Wilt u meer weten over de specifieke beschermingseisen van medische wegwerphandschoenen? Lees dan verder in deze blog.

Wanneer gebruik je steriele wegwerphandschoenen?

Steriele handschoenen worden gebruikt in situaties waar een hoge mate van hygiëne vereist is om het risico op infectie te minimaliseren. Enkele specifieke momenten om steriele handschoenen te gebruiken zijn:

  1. Chirurgische ingrepen: Tijdens operaties om besmetting van de open wond te voorkomen.
  1. Inbrengen van centrale lijnen of katheters: Om te voorkomen dat bacteriën de bloedbaan binnendringen.
  1. Verbandwisselingen bij grote of diepe wonden: Vooral bij brandwonden of postoperatieve wonden om infecties te vermijden.
  1. Invasieve diagnostische procedures: Zoals biopsieën of lumbaalpuncties waar steriliteit essentieel is.
  1. Toediening van steriele medicijnen: Bijvoorbeeld intraveneuze medicatie waarbij de kans op infectie geminimaliseerd moet worden.
  1. Verzorging van patiënten met een verzwakt immuunsysteem: Bijvoorbeeld bij patiënten die chemotherapie ondergaan of na een orgaantransplantatie.

Het gebruik van steriele handschoenen helpt bij het waarborgen van een aseptische omgeving, essentieel voor de bescherming van de patiënten tegen infecties en verontreinigingen.

Wanneer gebruik je niet-steriele wegwerphandschoenen?

Niet-steriele handschoenen worden gebruikt in situaties waar de kans op infectie minder groot is en waar basisbescherming tegen verontreinigingen voldoende is. Specifieke momenten om niet-steriele handschoenen te gebruiken zijn:

  1. Routinematige patiëntenzorg: Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van lichamelijke onderzoeken.
  1. Hygiënische procedures: Zoals het reinigen van patiënten of het verschonen van beddengoed.
  1. Bloedafname en injecties: Bij het afnemen van bloedmonsters of het toedienen van injecties, waar steriele omstandigheden niet strikt noodzakelijk zijn.
  1. Handelingen met lichaamsvloeistoffen: Zoals het opruimen van urine, feces, of braaksel om direct contact met mogelijke verontreinigingen te voorkomen.
  1. Wondverzorging van kleine, oppervlakkige wonden: Bijvoorbeeld het aanbrengen van een pleister op een kleine snijwond.
  1. Algemene schoonmaak- en desinfectieactiviteiten: Om de handen te beschermen tegen schoonmaakmiddelen en mogelijke verontreinigingen.

Niet-steriele handschoenen bieden voldoende bescherming voor de meeste dagelijkse medische handelingen, waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van kruisinfecties en het handhaven van basishygiëne ter behoeve van de zorgverlener.

Hoe kan ik medische wegwerphandschoenen aan en uit trekken?

Het veilig uittrekken van disposable handschoenen is cruciaal om kruisbesmetting te voorkomen. Begin met het vastpakken van de buitenkant van één handschoen bij de pols zonder de huid aan te raken. Trek de handschoen uit en houd hem vast met de andere hand. Schuif vervolgens een vinger onder de pols van de tweede handschoen en trek deze uit over de eerste handschoen, zodat beide handschoenen binnenstebuiten en samen weggegooid kunnen worden. Was daarna grondig je handen. Voor meer details over deze procedure, bekijk onze specifieke blog over het aan en uittrekken van medische wegwerphandschoenen.

Medische wegwerphandschoenen van nitril

Nitril wegwerphandschoenen bieden de beste bescherming tegen besmetting en infectie. Net als latex is nitril erg rekbaar en heeft het een goede pasvorm. Meestal zijn wegwerphandschoenen van dit materiaal wel iets duurder. Een nitril handschoen scheurt als er een gaatje in zit. Dat lijkt misschien geen pluspunt, maar dat is het wel. Zo weet u namelijk of u goed beschermd bent of nieuwe handschoenen moet aantrekken.

Nitril is bovendien een synthetisch rubber. Mensen die allergisch of gevoelig zijn voor latex kunnen nitril handschoenen vaak probleemloos dragen. Wilt u meer weten over de voordelen van nitril handschoenen? Lees dan meer in deze blog

Medische wegwerphandschoenen van latex

Handschoenen van latex hebben een goede pasvorm, zijn extreem rekbaar en bieden bescherming tegen infecties. Het probleem is echter dat latex een natuurlijk rubber is, waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. Voor mensen die overgevoelig zijn voor latex zijn nitril handschoenen dus een beter alternatief.

Medische wegwerphandschoenen: Gepoederd of niet gepoederd

De meeste types handschoenen zijn verkrijgbaar in een gepoederde of niet-gepoederde variant. Het poeder, doorgaans maïszetmeelpoeder, wordt toegevoegd om het aantrekken van de handschoenen te vergemakkelijken. Dit is dus vooral handig bij vochtige handen. Hierdoor geven ze een aangenamer gevoel bij langdurig gebruik. Een mogelijk nadeel is dat het poeder allergieën of irriatie kan veroorzaken.

Niet-gepoederde handschoenen zijn dan een betere optie. Deze zijn vrij van poeder, en zijn voorzien van een coating om het aantrekken te vergemakkelijken. Echter zal het aantrekproces niet zo gemakkelijk gaan als bij de poederlaag. De keuze hangt dus af van de specifieke behoeften en de allergiegevoeligheid van de gebruiker.

Medische wegwerphandschoenen meer weten?

Wilt u meer weten over alle benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorgsector? Beluister dan onze podcast of lees onze blog!

Gerelateerde artikelen