De patentpuntkwast: voor de perfecte afwerking van uw professionele schilderklus

CaluPaint Flex patentpuntkwast
Waar moet u op letten bij het kiezen en gebruiken van een patentpuntkwast? 
In dit blog leest u alles wat u moet weten over de patentpuntkwast. Dé kwast voor de perfecte afwerking van uw schilderklus. Niet voor niets al jaren de favoriete kwast van schilders. Voor een goed eindresultaat is het wel van belang om de juiste patentpuntkwast te kiezen. Waar u op moet letten, leest u hier. Net als tips voor het gebruik, reiniging en onderhoud van de kwast.

Wat is een patentpuntkwast?

De patentpuntkwast is veruit de meest gebruikte kwast. Dankzij de taps toelopende punt is deze kwast zeer geschikt voor nauwkeurige schilderklussen. U kunt hiermee eenvoudig strakke lijnen trekken en kleine details schilderen. De patentpuntkwast wordt daarom veel gebruikt voor het schilderen van deuren, kozijnen, randen, hoekjes en andere lastige plekken waar precisiewerk vereist is.

Materialen van de kwast

Voor het maken van een goede patentpuntkwast worden synthetische of natuurlijke haren - en dan met name varkensharen - gebruikt. Elk met hun eigen voordelen en toepassingen. Voor de verlijming van de haren wordt veel gekozen voor tweecomponenten kunsthars. Deze hars is bestand tegen oplosmiddelen, waardoor haaruitval voorkomen wordt. De ring of bus kan verzilverd of verkoperd zijn, maar ook bijvoorbeeld gemaakt worden van inox. Deze materialen kunnen tegen een stootje en u hoeft niet bang te zijn voor roest of verkleuring van de verf. Een ander belangrijk onderdeel is de katoenen touwwoeling die niet opstroopt op loslaat. En dan hebben we tenslotte de steel. Vaak gemaakt van beukenhout voor een gemakkelijke ligging in de hand en de perfecte balans bij het schilderen.

Natuurlijke haren: patentpuntkwast van Chinees varkenshaar

Tot voor kort was Chinees varkenshaar de belangrijkste grondstof voor het maken van patentpuntkwasten. Varkenshaar heeft namelijk een aantal unieke eigenschappen, waardoor deze kwasten zeer populair zijn onder traditionele schilders. Zo zijn varkensharen dikker aan de wortelzijde dan aan de uiteinden. Deze ‘conische’ haren zorgen ervoor dat de kwast de verf goed vasthoudt en geleidelijk weer afgeeft. Ook de schubbenstructuur van het haar is verantwoordelijk voor de hoeveelheid verf die kan worden opgenomen. Een ander belangrijke eigenschap van een varkenshaar is de gespleten punt. Ook wel bles genoemd. Hierdoor is de kwast zacht en kan de verf gelijkmatig worden verdeeld. De bles splijt opnieuw bij gebruik en gaat dan ook echt naar uw hand staan. Een kwast met varkensharen gebruikt u voor verf op terpentine basis (alkyd).

Patentpuntkwast met synthetische haren

Tegenwoordig worden de meeste kwasten van synthetische haren gemaakt. Dit heeft twee oorzaken. Enerzijds het feit dat varkenshaar schaarser en dus duurder wordt. Anderzijds de komst van de nieuwe generatie watergedragen lakken (acryl) en synthetische lakken met een lage viscositeit. Varkensharen werken minder prettig met deze moderne lakken. De schubben nemen veel verf op en in combinatie met de verkorte droogtijd, droogt een kwast dan erg snel in.

Synthetische vezels, zoals polyester, zijn special gemodificeerd zodat ook deze haren aan het uiteinde gesplitst zijn. U bereikt daarmee een prachtig eindresultaat. Daarnaast hebben deze vezels een zeer hoog verfopname- en afgifteniveau, waardoor de lak soepel en snel verwerkt kan worden. Zonder indroging van de verf in de vezels.

Hoe kiest u de juiste maat patentpuntkwast?

U weet welke soort kwast u nodig heeft. Nu moet u nog de juiste maat kiezen. Dit is namelijk essentieel voor de perfecte afwerking van uw schilderklus. Houdt hierbij rekening met de volgende factoren:

  • Projecttype: het spreekt voor zich dat een kleinere kwast handig is voor kleinere, gedetailleerde projecten. Moet u grotere oppervlakken verven, dan werkt een grotere kwast een stuk efficiënter.
  • Verfsoort: dikkere verven vereisen over het algemeen een grotere kwast.
  • Gewenste afwerking: kies een kleine kwast met een scherpere punt als u strakke lijnen of fijne details wil schilderen. 

Maat Breedte Geschikt voor
Nummer 8 16mm Glaslatten en plinten
Nummer 10 20mm Smalle oppervlakken en plinten
Nummer 12 23mm Kleine ramen en smalle kozijnen
Nummer 14 26mm Kozijnen en ramen
Nummer 16 29mm Deurprofielen
Nummer 18 32mm Garagedeuren
Nummer 20 35mm Grote oppervlakken en daklijsten
Nummer 22 39mm Brede delen

Voorbereiding van de ondergrond

Voordat u kunt gaan schilderen, moet u de ondergrond goed voorbereiden. Hier geldt echt: een goede voorbereiding is het halve werk!

  1. Schoonmaken en oude verf verwijderen: verwijder vuil, stof en eventuele losse verfresten van het oppervlak.
  2. Ontvetten: ontvet het oppervlak zorgvuldig, dan hecht de nieuwe verflaag beter.
  3. Schuren: schuur het oppervlak lichtjes om eventuele oneffenheden glad te maken. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf. Verwijder het schuurstof en neem het oppervlak af met een vochtige doek.
  4. Grondverf/primer: breng indien nodig grondverf of een primer aan om de ondergrond te verzegelen en de hechting van de verf te verbeteren.

Het gebruik van de patentpuntkwast

Het correct gebruiken van de patentpuntkwast is essentieel voor een professioneel eindresultaat. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen. Doop de patentpuntkwast tot ongeveer een derde van de haarlengte in de verf. Strijk de kwast niet af, maar draai ‘m. Door de kwast te draaien, druipt de verf niet. Verdeel de verf gelijkmatig over het oppervlak met vloeiende bewegingen en houdt de kwast daarbij vast als een pen. Gebruik de punt van de kwast om strakke lijnen en details te schilderen. Houd de kwast in een hoek voor meer controle.

Reiniging en onderhoud

Om de levensduur van uw patentpuntkwast te verlengen, is het belangrijk om deze na gebruik goed te reinigen en te onderhouden. Wilt u de kwast de volgende dag opnieuw gebruiken? Maak hem dan niet schoon, maar berg de kwast luchtdicht op. De brushkeeper is een ideaal hulpmiddel om een kwast tot wel 3 dagen op te bergen zonder deze schoon te hoeven maken. Maar ook verpakken in een plastic zakje of zilverfolie zorgt ervoor dat de verf niet uitdroogt. Bewaar de kwasten het liefst op een koele plaats en laat de kwast daarbij niet op de haren rusten.

Hoe kunt u het beste patentpuntkwasten met Chinees varkenshaar schoonmaken en bewaren?

Maak de patentpuntkwast onmiddellijk schoon na gebruik. Zo voorkomt u dat de verf opdroogt. Strijk de kwast eerst goed uit en veeg deze eventueel aan een doekje af om zoveel mogelijk verf te verwijderen. Schenk vervolgens wat terpentine in een klein potje of een blik en haal de kwast hier een paar keer doorheen. Druk de kwast tegen de onder- en zijkanten van de pot zodat de terpentine goed in de haren trekt. Laat de kwast ongeveer 2 uur weken en maak hem daarna droog met een schone doek. Let op: gebruik geen water voor het schoonmaken van patentpuntkwasten met varkenshaar. Varkenshaar gaat namelijk wijd staan (tulpen) als ze in water worden bewaard. Als de kwast droog is, kunt u wat lijnolie aan de haren toevoegen om te voorkomen dat de haren uitdrogen. Bewaar de patentpuntkwast vervolgens op een droge plek. Zet de kwast daarbij nooit op zijn haren weg, maar bewaar deze hangend of liggend.

Schoonmaken van patentpuntkwasten met synthetisch haar

Ook hier is het belangrijk om eerst het overtollige verf te verwijderen. In tegenstelling tot varkenshaar, kunt u een kwast met synthetische haren wel schoonmaken met water als deze is gebruikt voor verf op waterbasis. Maar spoel de kwast niet af onder de kraan! Dit is slecht voor het milieu. Pak een potje en vul dit met water. Laat de kwast hierin een uur of 2 weken en droog de kwast vervolgens af.

Een patentpuntkwast kan korter worden door het vele schilderen. Haal de touwwoeling los en bind de kwast opnieuw op. Zo heeft u langer plezier van de kwast.

Veelvoorkomende problemen

Bij het gebruik van een patentpuntkwast kunnen er soms problemen optreden. Wat u hieraan kunt doen, leest u hieronder.

Losse haartjes: een grote ergernis bij nieuwe kwasten zijn haartjes die nog los zitten. Haal een nieuwe kwast daarom eerst een paar keer over een ruwe muur of schuurpapier óf plak de kop van de kwast af met schilderstape en trek de tape er weer af. De losse haartjes gaan zo mee!

Strepen: als u strepen op het geverfde oppervlak ziet, zorg er dan voor dat u de verf gelijkmatig verdeelt en vloeiende bewegingen maakt. Overlap de verfstroken voor een betere dekking.

Veelgestelde vragen over de patentpuntkwast

We krijgen veel vragen over de patentpuntkwast. De meest gestelde vragen hebben we daarom voor u op een rijtje gezet.

Q: Hoe kan ik mijn patentpuntkwast het beste schoonmaken?

A: Dit hangt af van de gebruikte verf en de kwast. Gebruikt u kwasten met synthetische haren en verf op waterbasis? Dan kunt u de kwast gewoon schoonmaken met water. Heeft u een kwast met varkenshaar? Maak deze dan schoon met terpentine. Doe een laagje van de vloeistof (water of terpentine) in een potje, druk de kwast een aantal keer tegen de onder- en zijkanten van het potje en laat de kwast een uur of 2 weken. Haal de kwast eruit, veeg hem droog met een schone doek en berg de kwast op een droge plek op.

Q: Kan ik een patentpuntkwast gebruiken voor acrylverf?

A: Ja, een patentpuntkwast kan ook gebruikt worden voor acrylverf. Kies een kwast met synthetische haren, zoals polyester of nylon, die geschikt zijn voor watergedragen verven.

Q: Wat is het verschil tussen een patentpuntkwast en een ronde kwast?

A: Een patentpuntkwast heeft een taps toelopende punt, terwijl een ronde kwast een gelijkmatige breedte heeft over de hele lengte van de haren. Een patentpuntkwast is ideaal voor precisiewerk en strakke lijnen, terwijl een ronde kwast beter geschikt is voor het schilderen van grotere oppervlakken.

Q: Kan ik een patentpuntkwast gebruiken voor lakverf?

A: Ja, een patentpuntkwast kan ook gebruikt worden voor lakverf. Zorg ervoor dat u een kwast kiest die geschikt is voor oplosmiddelhoudende verven en volg de instructies van de fabrikant.

Q: Hoe lang gaat een patentpuntkwast mee?

A: De levensduur van een patentpuntkwast hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de kwast, het onderhoud en de gebruiksfrequentie. Met de juiste zorg en reiniging kan een patentpuntkwast lang meegaan.

Q: Kan ik een patentpuntkwast gebruiken voor beits?

A: Ja, een patentpuntkwast kan ook gebruikt worden voor beits. Kies een kwast die geschikt is voor het aanbrengen van beits en volg de instructies van de fabrikant.

Koop hier uw professionele patentpuntkwast

Overtuigd van de voordelen en op zoek naar een goede patentpuntkwast? We hebben zowel professionele kwasten van Chinees varkenshaar als kwasten met synthetische haren in ons assortiment. Bekijk hier alle kwasten of neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag verder als u belt naar 053 - 303 40 54 of mailt naar [email protected].

 

Populaire patentpuntkwasten

Best verkocht
CaluPaint patentpuntkwast super 39 nr. 8
CaluPaint patentpuntkwast super 39 nr. 8
CaluPaint patentpuntkwast super 39 nr. 8
CaluPaint patentpuntkwast super 39 nr. 8
CaluPaint patentpuntkwast super 39 nr. 8
CaluPaint patentpuntkwast super 39 nr. 8
nr. 8
nr. 10
nr. 12
nr. 14
nr. 16
nr. 18
nr. 20
CaluPaint patentpuntkwast Super Prof nr. 8
CaluPaint patentpuntkwast Super Prof nr. 8
CaluPaint patentpuntkwast Super Prof nr. 8
CaluPaint patentpuntkwast Super Prof nr. 8
nr. 8
nr. 10
nr. 12
nr. 14
nr. 16
nr. 18
nr. 20

Gerelateerde artikelen