Microbiologische reiniging is meer dan interessant

CaluGreen BIO; een verhaal met vrijwel alleen voordelen
Wat een uitkomst is het. Om oppervlakten en sanitair te kunnen reinigen met middelen die uitstekend werken, onschadelijk zijn voor het milieu en ook nog eens veilig in het gebruik. Met een nieuwe range enzymatische reinigingsartikelen luidt Carel Lurvink ook een nieuw schoonmaaktijdperk in.
Microbiologische reiniging is niet nieuw, maar het momentum om microbiologische reiniging serieus te omarmen, is wel duidelijk nu. Caspar Lurvink, mede-eigenaar van Carel Lurvink: “De wereld verandert, groen is doen. We moeten allemaal energieneutraal gaan wonen, mensen gaan meer biologisch eten, onze benzine- en dieselauto’s ruilen we in voor elektrische exemplaren. In die context is het ook belangrijk dat we loskomen van de traditionele chemie, die in bepaalde gevallen veel schade kan toebrengen aan onze leef- en werkomgeving.  Schoonmaakmiddelen bevatten namelijk vaak kleurstoffen, diverse zouten en milieugevaarlijke stoffen. Wanneer je microbiologische reinigingsproducten gaat gebruiken in plaats van reguliere, verklein je die kans op milieuschade én vergroot je de veiligheid van de gebruikers. Met dit type reinigingsmiddelen kun je bovendien nog tal van andere problemen oplossen, zoals olievervuiling of een penetrante rioolgeur. De enzymen knippen de vervuiling in kleinere stukjes en breken het uiteindelijk af tot zuiver water en een klein beetje CO2.”

Gespecialiseerde partij

Duurzaamheid is diepgeworteld in het DNA van Carel Lurvink. “Daarom waren we ons al wat langer zorgvuldig aan het oriënteren op een geschikte partij, die ons zou kunnen helpen om microbiologische reinigingsmiddelen te ontwikkelen. Die partij hebben we in de afgelopen periode gevonden. Zij zijn volledig gespecialiseerd in hoogwaardige microbiologische processen en kweken specifieke bacteriestammen om bepaalde typen vervuiling aan te pakken. De bacteriestammen in onze reinigingsproducten breken de vervuiling snel af, op een natuurlijke wijze. Belangrijk om te weten is dat er veel specifieke vervuilingen zijn.” Caspar licht toe: “Voor elke toepassing is maatwerk nodig. Onze reinigers bevatten daarom speciaal geselecteerde stammen bacteriën en enzymen in wisselende samenstellingen. Voor het reinigen van vloeren is dat dus een andere bacteriestam dan voor het reinigen van vetten.”

Klantvraag verandert

“Inmiddels hebben we vier microbiologische reinigingsproducten uitgebreid getest en toegevoegd aan ons assortiment. Drie daarvan zijn bestemd voor de dagelijkse reiniging (van het sanitair, de vloer en het interieur), de vierde is een periodieke ontkalker. Dit sluit aan bij veranderende behoeften van onze klanten. We krijgen namelijk steeds meer vragen over microbiologische reinigingsproducten. Bijvoorbeeld van gemeentelijke instellingen, die moeten bewijzen dat ze groen bezig zijn. Maar denk ook aan grote schoonmaakbedrijven, die bij hun klanten moeten aantonen dat ze minder milieubelastend zijn.”

En de houdbaarheid?

Als je het hebt over levende bacteriestammen in microbiologische reinigingsproducten, borrelt gelijk de vraag op: hoe zit het met de houdbaarheid van deze producten? “Om de werkzaamheid te garanderen, bevatten de reinigingsproducten een unieke combinatie van aerobe (zuurstofminnende) en anaerobe bacteriën. Daarmee wordt een zeer constant werkingsniveau gegarandeerd. Dat is belangrijk. Als je de fles met vloeistof opent, zal de extra zuurstof die er dan bij komt, het systeem dus niet verstoren.”

Aandachtspunt

Wie werkt met microbiologische reinigingsproducten zal er wel op de juiste wijze mee om moeten (leren) gaan, benadrukt Caspar. “Zo moet je beseffen dat het reinigingsproduct niet werkt als je dit vermengt met een regulier reinigingsproduct of toevoegt aan water dat 45°C of warmer is. De bacteriën en enzymen worden dan onwerkzaam. Daarnaast moet de schoonmaakmedewerker erop bedacht zijn dat het product tijdens gebruik de kleur in zijn of haar kleding kan aantasten als hierin natuurlijke kleurstoffen zijn verwerkt. De voordelen zijn echter onverminderd groot; het gaat om onze toekomst.”

Voordelen microbiologisch reinigen

Het grote voordeel van deze producten? Ze zijn pH-neutraal, waardoor ze geen zuren, zouten of (milieu)gevaarlijke chemicaliën bevatten en zacht zijn voor je handen. Bij gebruik hoeven schoonmaakmedewerkers ook niet bang te zijn voor bijtende stoffen. Je hebt hiermee dus een product in handen zonder gevarentekst erop. Dat is prettig, want voorraden van deze producten kunnen daardoor overal – en ook in alle hoeveelheden – worden opgeslagen binnen het bedrijf. Daarnaast zal residu dat achterblijft, ook lang na de schoonmaakbeurt, zijn werk blijven doen. Zo wordt eventueel aanwezige biofilm afgebroken en ongewenste geurvorming verminderd.

Praktische toepassing

De enzymen en micro-organismen in de microbiologische reinigingsproducten werken effectief bij temperaturen tussen de nul en 45 graden Celsius. Dit betekent dat je ze probleemloos kunt toevoegen aan koud water. Daardoor ben je niet langer afhankelijk van tappunten met warm water (extra energiekosten). Heb je het product toegevoegd aan het water, dan hoef je alleen maar even goed te roeren, voor een optimale verdeling van de bacteriën binnen het water. Enzymen werken door te bewegen. Zorg dus voor wrijving, laat het te reinigen oppervlak vervolgens een minuutje “inwerken” en het resultaat is geweldig.

Aan de producten zijn essentiële oliën toegevoegd voor de geur (cederhout, rozemarijn en eucalyptus, in wisselende combinaties), waar de bacteriën geen last van hebben. Deze microbiologische reinigingsproducten zijn weliswaar 10 tot 15% duurder dan de ‘traditionele’ reinigingsproducten, maar door de lage dosering en in sommige gevallen de lange nawerking ben je per saldo ook nog eens goedkoper uit. Dus goed voor milieu, medewerker en portemonnee.”

Gerelateerde artikelen