Schaduwborden: een plaats voor alles en alles op zijn plaats

Schaduwborden
Zorg voor overzicht, tijdsbesparing en efficiënter werken
Steeds meer organisaties maken gebruik van zogenaamde schaduwborden voor schoonmaakmaterialen, zoals bezems, stofblikken en handvegers. Een schaduwbord zorgt ervoor dat alle materialen een vaste plaats hebben. Door de schaduwen op het bord valt het op als een onderdeel ontbreekt. Erg overzichtelijk voor de medewerkers en het zorgt voor tijdsbesparing doordat niet meer gezocht hoeft te worden naar de juiste schoonmaakmaterialen.

Schaduwborden en de 5S-methode

Schaduwborden winnen dankzij de Lean of 5S-methode aan populariteit. 5S is een methode om de werkplek te organiseren. 5S staat voor:

 • Scheiden
 • Schikken
 • Schoonmaken & onderhouden
 • Standaardiseren
 • Systematiseren

Alle materialen hebben een vaste plek, overbodige materialen zijn afwezig en volgens een standaard methode wordt de werkplek schoongemaakt. Het doel is eenvoudig: efficiënter werken.

S1: Scheiden en sorteren

Verwijder alle spullen op uw werkplek die u niet nodig heeft, zoals kapotte, beschadigde of onveilige voorwerpen en voorwerpen die al geruime tijd niet meer gebruikt zijn. Op deze manier zorgt u voor minder rommel en zijn alleen de noodzakelijke materialen binnen handbereik

S2: Schikken

Deel de werkplek opnieuw in en zorg voor een vaste, logische plek voor materialen. Bijvoorbeeld een schaduwbord voor al uw schoonmaakmaterialen. Leg spullen die vaak nodig zijn binnen handbereik en op ooghoogte. Dit maakt het makkelijk om ze te vinden en na gebruik terug te plaatsen.

S3: Schoonmaken

Maak alle materialen, voorwerpen en oppervlakken grondig schoon. Een schone en goed onderhouden werkplek draagt bij aan de veiligheid, maar nodigt ook uit tot het in stand houden ervan. In deze stap moet ook de oorzaak van vervuiling worden aangepakt.

S4: Standaardiseren

Zorg ervoor dat iedereen op dezelfde manier werkt. Dit draagt bij aan het slagen van de eerste drie stappen. Standaardiseren leidt tot gewoontes en vaste routines. Maak bijvoorbeeld van checklists, visuele aanwijzingen of handleidingen.

S5: Standhouden of systematiseren

De laatste S in de lastigste. Deze richt zich op het behouden en verbeteren van de 5S-methode. Houd medewerkers continu betrokken en motiveer hen. Bijvoorbeeld door de regelmatig de resultaten te laten zien om te voorkomen dat ze terugvallen in oud gedrag.

Kleurcodering om kruisbesmetting te voorkomen

Door met verschillende kleuren te werken, kunnen schaduwborden worden ingezet in kleurcoderingsprogramma’s in bijvoorbeeld de voedingsindustrie. Zo kunnen materialen voor specifieke ruimtes van elkaar gescheiden worden, wat kruisbesmetting kan helpen voorkomen. Het is meteen duidelijk wat waar bewaard moet worden en of er nog materialen in de productieruimte zijn achtergebleven.

Uw eigen schaduwborden op maat? 

We hebben een standaard schaduwbord in ons assortiment. Deze is verkrijgbaar in 5 kleuren en bestaat uit een vaststaand aantal artikelen. Daarnaast kunnen wij schaduwborden in elke gewenste maat, kleur en materiaalsoort (zoals pvc, dibond, rvs en metaal) leveren. Zelfs een transparant bord behoort tot de mogelijkheden.  Hoe gaat dit proces in zijn werk?

Fase 1: In kaart brengen van wensen en eisen

We beginnen elk traject met het in kaart brengen van uw wensen eisen. We stellen daarbij de volgende vragen:

 • Hoeveel schaduwborden heeft u nodig?
 • Van welk materiaal moeten de borden worden gemaakt? Dibond, pvc, rvs of metaal?
 • Welke kleur moeten de schaduwborden krijgen?
 • En welke kleur moet de schaduw op het bord hebben?
 • Welke Vikan materialen heeft u nodig?
 • Met of zonder bijbehorende (rvs) haakjes?
 • Wilt u uw bedrijfsnaam en/of logo op het bord?

Fase 2: Ontwerp en prijsopgave

Na 5 tot 10 werkdagen ontvangt u van ons het eerste ontwerp van de borden. De eerste aanpassing voeren we gratis voor u door. Alle volgende aanpassingen kosten € 25,-. Gaat u akkoord met het laatste ontwerp? Dan brengen wij een prijsopgave uit.

Fase 3: Productie en aflevering

Na het tekenen van de offerte, gaan wij voor u aan de slag. Het produceren van de schaduwborden duurt ongeveer 10 werkdagen. Zodra de borden klaar zijn, controleren wij deze. Als het ontwerp en de aantallen kloppen, bezorgen wij de schaduwborden bij u op locatie.

Meer weten?

Bekijk onze flyer voor meer informatie of neem contact op met onze Customer Solution Specialisten. Bel naar 053 - 303 40 53 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij vertellen u hier graag meer over.

Gerelateerde artikelen