Schaduwborden

Schaduwborden: efficiënt, overzichtelijk en voedselveilig werken

Steeds meer klanten in de voedingsindustrie gebruiken schaduwborden voor het overzichtelijk opbergen van hun schoonmaakmaterialen, zoals stelen, trekkers, schoppen en handvegers. Deze borden ondersteunen het voedselveilig werken en sluiten naadloos aan op de 5S-methodiek.

Een plaats voor alles en alles op zijn plaats

Dankzij een schaduwbord hebben alle schoonmaakmaterialen een vaste plaats. U heeft zo altijd alle benodigde materialen bij de hand. Erg overzichtelijk voor de medewerkers en het zorgt voor tijdsbesparing doordat niet meer gezocht hoeft te worden naar de juiste schoonmaakmaterialen. Door de achtergebleven schaduw op het bord is in één oogopslag zichtbaar of er een attribuut ontbreekt. Schaduwborden zijn voor iedereen duidelijk en dus extra praktisch wanneer als u regelmatig met tijdelijke of anderstalige krachten werkt. Doordat medewerkers nooit misgrijpen, wordt bovendien ergernis en tijdverspilling voorkomen.

Schaduwborden en de 5S-methode

De 5S-methode zorgt voor een georganiseerde werkplek en bevordert zo de voedselveiligheid. Alle materialen hebben een vaste plek, overbodige materialen zijn afwezig en volgens een standaard methode wordt de werkplek schoongemaakt. Een schaduwbord past daarom uitstekend bij de 5S-methode. Deze methode staat voor:

  • Scheiden en sorteren: Maak onderscheid tussen wat noodzakelijk en wat overbodig is. Verwijder alle spullen die u niet gebruikt. Dit leidt tot minder rommel en zorgt ervoor dat alleen de noodzakelijke materialen binnen handbereik zijn.
  • Schikken: Geef alle materialen een vaste, logische plek. Leg spullen die u vaak nodig heeft dichtbij en op ooghoogte. Zo zijn deze voor iedereen makkelijk te vinden en weer op te bergen.
  • Schoonmaken: Maak uw werkplek en materialen goed schoon, pak de oorzaak van de vervuiling aan en leg de schoonmaakprocedures vast. Zo zorgt u voor een continu schone en veilige werkplek.
  • Standaardiseren: Zorg ervoor dat iedereen op dezelfde manier werkt, maak bijvoorbeeld checklists en handleidingen en maak gebruik van visuele aanwijzingen. Dit draagt bij aan het slagen van de eerste drie stappen. Standaardiseren leidt tot gewoontes en vaste routines.
  • Standhouden of systematiseren: De laatste S richt zich op het behouden en verbeteren. Houd medewerkers continu betrokken en motiveer hen. Bijvoorbeeld door de regelmatig de resultaten te laten zien om te voorkomen dat ze terugvallen in oud gedrag.

Kruisbesmetting voorkomen met schaduwborden

Gekleurde schaduwborden zijn ideaal voor kleurcoderingsprogramma’s. Door gebruik te maken van verschillende kleuren in verschillende ruimtes, kunt u de materialen eenvoudig gescheiden houden. Het is meteen duidelijk wat waar bewaard moet worden en of er nog materialen in de productieruimte zijn achtergebleven. Het valt namelijk direct op als groene bezem op een geel bord is geplaatst. Dit kan kruisbesmetting helpen voorkomen.

Door met verschillende kleuren te werken, kunnen schaduwborden worden ingezet in kleurcoderingsprogramma’s in bijvoorbeeld de voedingsindustrie. Zo kunnen materialen voor specifieke ruimtes van elkaar gescheiden worden, wat kruisbesmetting kan helpen voorkomen.

Coop Supermarkten: “Schaduwborden op maat, in overleg bleek alles mogelijk”

Supermarktketen Coop gebruikt al jaren schoonmaakmaterialen en PBM’s van Carel Lurvink. In 2022 wilden ze voor het distributiecentrum schaduwborden op maat laten maken. Aangepast aan de wensen en specifieke omstandigheden van elke afdeling. Loes Boerkamp, Facilitair Coördinator: “In overleg bleek alles mogelijk. Zelfs transparante borden voor de productomgeving.” Lees hier het hele interview met Loes.


Zelf schaduwborden op maat laten maken?

Naast ons standaard CaluClean schaduwbord (verkrijgbaar in 5 kleuren en met een vaststaand aantal artikelen), kunnen wij schaduwborden op maat maken. U kunt hierbij kiezen uit elke gewenste maat, kleur en materiaalsoort, zoals pvc, dibond, rvs of metaal. Zelfs een transparant schaduwbord behoort tot de mogelijkheden. Hoe gaat dit proces in zijn werk?

Fase 1: In kaart brengen van wensen en eisen

We beginnen elk traject met het in kaart brengen van uw wensen eisen. We stellen daarbij de volgende vragen:

• Hoeveel schaduwborden heeft u nodig?
• Van welk materiaal moeten de borden worden gemaakt? Dibond, pvc, rvs of metaal?
• Welke kleur moeten de schaduwborden krijgen?
• En welke kleur moet de schaduw op het bord hebben?
• Welke Vikan materialen heeft u nodig?
• Met of zonder bijbehorende (rvs) haakjes?
• Wilt u uw bedrijfsnaam en/of logo op het bord?

Fase 2: Ontwerp en prijsopgave

Na 5 tot 10 werkdagen ontvangt u van ons het eerste ontwerp van de borden. De eerste aanpassing voeren we gratis voor u door. Alle volgende aanpassingen kosten € 25,-. Gaat u akkoord met het laatste ontwerp? Dan brengen wij een prijsopgave uit.

Fase 3: Productie en aflevering

Na het tekenen van de offerte, gaan wij voor u aan de slag. Het produceren van de schaduwborden duurt ongeveer 10 werkdagen. Zodra de borden klaar zijn, controleren wij deze. Als het ontwerp en de aantallen kloppen, bezorgen wij de schaduwborden bij u op locatie.

Wilt u een schaduwbord op maat laten maken?

Bekijk onze flyer voor meer informatie of neem contact op met onze Customer Solution Specialisten. Bel naar 053 - 303 40 53 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen u graag verder.