Podcast - Ergonomisch schoonmaken: Welke innovaties zijn er?

Podcast ergonomisch schoonmaken
In gesprek met experts Martin Kamminga en Marcel Tersteeg
In Carel de Podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. Tijdens de podcast ‘Ergonomisch schoonmaken’ vertellen Martin Kamminga en Marcel Tersteeg u alles over dit onderwerp. Martin is regional sales manager bij Unger, een vooraanstaande fabrikant van ergonomische en veilige schoonmaakoplossingen. Marcel is Sector Specialist voor schoonmaakbedrijven bij Carel Lurvink. In zijn dagelijkse werk adviseert hij schoonmaakbedrijven over zaken als een goede werkhouding en het gebruik van de juiste materialen. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 35 minuten. U kunt de podcast hier beluisteren.

Hoe voorkomt u blessures bij schoonmaakwerk?

“Ergonomisch schoonmaken is belangrijk voor het welzijn van schoonmaakmedewerkers. Hun werk is mensenwerk - en schoonmakers hebben dan ook vaak fysieke klachten. In de cao zijn hierover afspraken gemaakt. In artikel 6 staat dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat het werk afwisselend is. Variatie en afwisseling in de werkzaamheden zorgt voor minder lichamelijke belasting. In de cao zijn ook afspraken gemaakt over hulpmiddelen. Door hulpmiddelen aan te bieden waarmee u op een ergonomische manier kunt werken, voorkomt u ook onnodige blessures.”

Hoe werkt dat in de praktijk?

“Er blijft altijd een verschil tussen theorie en praktijk. Daarom is het belangrijk dat u kijkt naar de werkomgeving. Een schoonmaakbedrijf moet in de offertefase zelf op de schoonmaaklocatie kijken om te bepalen wat de werkzaamheden zijn en met welke materialen dat werk uitgevoerd moet worden. Medewerkers moeten ook geattendeerd worden op de juiste werkhouding. Bij stofzuigen is het bijvoorbeeld belangrijk uw knieën te buigen om het lichaam zo min mogelijk te belasten. En wijs mensen op alternatieven. Stofzuigen is een van de meest belastende werkzaamheden. Stofwissen is hiervoor een uitstekend alternatief. Het vraagt minder lichamelijke inspanning, want de materialen zijn lichter en de stelen van stofwissers zijn op hoogte in te stellen. Daardoor kunt u een perfecte werkhouding creëren. Voordeel is ook dat u het werk sneller én beter kunt uitvoeren. Met stofzuigen neemt u namelijk niet al het vuil weg, want door luchtverplaatsing valt er altijd weer stof op de vloer. Maar liefst 20% van de vervuiling daalt weer neer bij het stofzuigen. Met de stofwismethode is dat minder.”

Welke innovaties zijn er voor ergonomisch schoonmaken?

“Voor glaswassen op grote hoogte zijn er tegenwoordig telescopische stelen. Een handig hulpmiddel en een uitstekend alternatief voor de ladder, maar u moet het nog steeds goed gebruiken. Een steel kan 13 meter lang zijn en 3 kilo wegen. Als u het uiteinde van de steel in uw handpalm houdt en uw lichaam gebruikt om naar voren en achteren te stappen, hoeft u minder omhoog te kijken en voorkomt u blessures. Unger heeft nieuwe stelen die stijver en lichter zijn, waardoor u met een lagere belasting op hoogte ramen kunt wassen. Daarnaast is het waspak een mooie innovatie. Dat is een soort rugzak met een uitstekende buis. Die buis kan de steel dragen en zorgt ervoor dat het gewicht van de steel verder wordt verlaagd. U kunt het dragen van dit pak combineren met een wasbril. Dat is een prismabril waarmee u naar boven kunt kijken zonder uw nek te bewegen. U kijkt recht voor u, maar door de bril ziet u wat er boven u gebeurt. Dit soort innovaties vormt een belangrijke bijdrage aan ergonomisch werken.”

En voor schoonmaakwerk binnen?

“Er zijn ook innovaties voor schoonmaakwerkzaamheden binnen. Zo is er de Stingray voor glas dat lastig bereikbaar is, bijvoorbeeld omdat er bureaus voor staan. Dit hulpmiddel kan ook worden gebruikt voor andere gladde oppervlakken zoals spiegels, tafels en liftdeuren. In de handunit zit een kunststof flacon die u kunt vullen met een alcoholreiniger. Met de aluminium lichtgewicht steel kunt u vervolgens tot een hoogte van 5 meter met beide voeten op de grond glas reinigen. Voor het moppen is de erGO Clean een handige innovatie. Deze bestaat uit een telescopische steel met een S-bocht in combinatie met twee roterende handgrepen. Met de juiste instellingen dwingt dit systeem u rechtop en dus ergonomisch te werken. Het systeem heeft ook een geïntegreerde afneembare vloeistoftank, waardoor u geen aparte rolemmercombinatie meer nodig hebt.”

Kunt u iets vertellen over de prewetmethode?

“Het klassieke moppen wordt steeds vaker vervangen door de prewetmethode. Daarbij maakt u gebruik van voorbevochtigde doeken en moppen, zoals de Wet2Go producten die zelfs al een schoonmaakmiddel bevatten. U heeft er een steel met frame voor nodig en meer niet. U hoeft geen emmers te vullen, u hoeft niet met chemie te werken en u hoeft geen moppen of doeken uit te wringen, maar kunt direct met de producten aan de slag. U werkt ook altijd met een nieuw product, dus u hebt nooit kwaliteitsverlies en loopt niet het risico te veel of te weinig van de reinigingsproducten te doseren. Deze methode draagt zo dus bij aan veilig werken in de schoonmaak.”

Hoe zorgt u ervoor dat mensen ook echt ergonomisch werken?

“Ergonomisch werken was vroeger geen onderwerp. En mensen zijn vaak gewend op een bepaalde manier schoon te maken. Daar houden ze aan vast, want ‘zo heb ik het altijd gedaan’. Er ontstaat dan ook vaak weerstand als u ergonomisch werken wilt invoeren. Wij adviseren en begeleiden mensen daarom op locatie. Vooral nu, want schoonmaak is door corona nog nooit zo belangrijk geweest. Schoonmakers staan daardoor nog meer onder druk. Er wordt steeds meer van ze verwacht.”

Beluister hier de gehele Carel de Podcast over ergonomisch schoonmaken. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u advies over dit onderwerp? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen