Podcast: Professionele glasbewassing: welke innovaties zijn er?

Podcast professionele glasbewassing
In gesprek met Martin Kamminga
In Carel Lurvink de Podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. Tijdens de podcast ‘Professionele glasbewassing: welke innovaties zijn er?’ vertelt Martin Kamminga u alles over innovaties voor glasreiniging. Martin is regional sales manager bij Unger, een wereldwijd vooraanstaande producent van producten voor professionele glasreiniging. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 20 minuten. U kunt de podcast hier beluisteren.

Wat is het verschil tussen traditionele en telescopische glasbewassing?

“Traditionele glasbewassing wordt ook wel ‘ladderen’ genoemd. Logisch, want u reinigt het glas terwijl u op een ladder staat. Dat is alleen arbeidsintensief en niet zonder gevaar. U kunt bovendien maar zo’n 50 m2 glas per uur reinigen met ladderen. Telescopische glasbewassing werkt met lange stelen. Daarmee kunt u hoog werken, terwijl u toch veilig met beide benen op de grond blijft staan. Bovendien kunt u hiermee ongeveer 100 m2 glas per uur reinigen. Telescopische glasreiniging verdringt de klassieke reiniging dan ook steeds verder. Het is twee keer zo snel, wat een halvering van de arbeidskosten betekent.”

Gelden er eisen voor het water dat u gebruikt?

“Voor telescopische glasbewassing heeft u osmosewater nodig. Dat is speciaal gefilterd ofwel ‘gedemineraliseerd’ water. Het is dus water in de meest pure, zuivere vorm. Vrij van kalk, mineralen en zout. Mineralen zijn vaste stoffen in het water. Die worden in ‘ppm’ gemeten: parts per million. Water is pas 100% gedemineraliseerd als de tds-waarde (wat staat voor ‘total dissolved solids’) 0 ppm bedraagt. Het is dus belangrijk de waterkwaliteit goed te controleren. Het best is 0 ppm, maar u kunt maximaal tot 10 ppm gaan. Daarboven heeft u kans op strepen en kalkvlekken op het glas.”

Waar moet u op letten bij telescoopstelen?

“Hoe stijver de steel, hoe prettiger u op grotere hoogte werkt. Ons N-light telescoopsysteem bestaat uit basis- en uitbreidingsstelen. De basissteel is 6,63 meter en afhankelijk van het type steel kunt u dit steeds met 3,4 meter verlengen. Met 2 extensies bereikt u dus al een werkhoogte van 13,5 meter. Maar als glasbewassing uw dagelijkse werk is, kunt u nog beter voor een carbon steel kiezen. Die zijn er in twee types: HiMod carbon en Ultra HiMod carbon. Deze stelen zijn lichtgewicht en u kunt er zelfs hoger dan 13,5 meter mee werken. Ultra HiMod is een dubbel gevlochten carbon, wat maximale stijfheid geeft. Dat maakt werkhoogtes van 17 of 18 meter zelfs mogelijk. Het werken met dit soort stelen is verantwoord, want u staat met beide benen op de grond. U vermijdt dus onveilige situaties. Met de juiste werkhouding kunt u het werk bovendien goed uitvoeren. Bent u rechtshandig, zet de einddop van de steel dan in uw rechter handpalm en gebruik uw linker arm om de steel te begeleiden. Bent u linkshandig, dan doet u het andersom. Vervolgens gebruikt u uw lichaam voor de wasbeweging door steeds een stap naar voren en weer terug te zetten.”

Welke innovaties zijn er voor glasreiniging binnen?

“Voor glasreiniging binnen hebben we de Unger Stingray ontwikkeld. Daarvoor hebben we onder andere de Innovation Award van de ISSA ontvangen. De Stingray is een handige tool voor het binnen reinigen van glas zonder dat u daarvoor bureaus of zitjes hoeft te verplaatsen. Het is ook toepasbaar voor andere gladde oppervlakken, zoals spiegels en tegelwanden. De handunit is voorzien van een ingebed sproeisysteem dat zorgt voor een precieze dosering van het reinigingsproduct. U kunt een kant-en-klaar reinigingsproduct gebruiken, maar ook het eerder genoemde osmosewater. Onze kant-en-klare glasreiniger is gebaseerd op verschillende alcoholsoorten die ervoor zorgen dat vette vingers en andere vervuiling verwijderd worden. Alcohol vervliegt en zorgt net als osmosewater dus voor een streeploze reiniging. Met de verlengstelen kunt u de Stingray gebruiken tot een maximale werkhoogte van 5 meter. Zonder trappetjes of een ladder.”

Waarom Unger?

“Unger is in 1964 opgericht door Henry Unger. Hij was zelf glazenwasser en hij was niet tevreden over de producten die op de markt verkrijgbaar waren. Daarom besloot hij ze zelf te ontwikkelen. Al snel groeide Unger uit tot een grote naam op het gebied van professionele reinigingsmaterialen. In meer dan 80 landen gebruiken professionele glazenwassers onze producten nu. En we blijven innoveren om gebruikers van onze producten efficiënter te laten werken, waardoor ze tijd en geld kunnen besparen én betere resultaten kunnen behalen.”

Beluister hier de gehele Carel Lurvink de Podcast over professionele glasbewassing. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u advies over dit onderwerp? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen