Tape van papier, textiel, folie of rubber

Kip tape
Wanneer gebruikt u welke tape?
Tape bestaat uit twee materialen: kleefstof en een drager van de kleefstof. De combinatie van deze twee materialen bepaalt voor welke werkzaamheden en ondergrond de tape geschikt is. Er zijn vier soorten dragers: papier, textiel, folie en synthetisch rubber. Wanneer gebruikt u wat? En welke varianten zijn er van iedere tapesoort? U leest het in dit artikel.

De samenstelling van tape

De drager van de tape is de laag waarop de lijm of kleefstof is aangebracht. Dit materiaal bepaalt voor een groot deel hoe sterk en elastisch de tape is - en bepaalt daarmee dus voor een groot deel de toepassingsmogelijkheden van de tape. De lijm of kleefstof zorgt voor de hechting van de tape op de ondergrond. Uiteraard speelt de plakkracht daarbij een rol, maar ook de ‘stroperigheid’ (viscositeit) is van belang. Een kleefstof met een hoge viscositeit voelt kleverig aan. Daardoor hecht het bijvoorbeeld beter op een stoffige ondergrond, maar laat het ook eerder lijmresten achter als u de tape verwijdert.

Overigens kan de tape ook een derde laag bevatten: een coating. Enkelzijdige tapes zijn vaak voorzien van een coating om te voorkomen dat de kleefstof bij het afrollen op de drager blijft plakken. De coating voorkomt dus dat de rol ‘zichzelf’ vastplakt. Bij dubbelzijdige tape wordt dat meestal voorkomen door een laagje papier of folie.

De kleefstof en de drager, maar ook de omgeving en de toepassing zijn van invloed bij het kiezen van de juiste tape. Door de ontelbare combinaties van ondergrond, omgeving, temperatuur en werkzaamheden zijn veel verschillende soorten tape verkrijgbaar. Wit u zeker zijn dat de tape die u kiest goed werkt? Test deze dan eerst op een klein oppervlak.

Tape met een drager van papier

Tape dat papier als drager heeft, is meestal niet rekbaar en heeft een hoge plakkracht. Dat maakt deze tapesoort geschikt voor de meest uiteenlopende ondergronden. Sommige papieren tapesoorten zijn behandeld, waardoor ze bestand zijn tegen vocht en uv-straling. Daarnaast zijn er tapesoorten van extra dun papier waarmee u scherpe verflijnen kunt trekken – en zijn er soorten die iets rekbaarder zijn, waardoor u ze voor rondingen en hoeken kunt gebruiken.

Tape met een drager van textiel.

Tape van textiel wordt meestal gemaakt van glasvezel, celwol, polyamide of katoen. Dit soort tape is vaak eenvoudig te scheuren. Als het voorzien is van een coating, kan tape van textiel ook uv-bestendig zijn en bestand zijn tegen water, olie of zelfs chemische stoffen. Dat maakt deze tapesoort geschikt voor bijvoorbeeld het waterdicht afdichten van blikken of het afplakken tijdens zandstralen, pleisteren of stuken.

Tape met een drager van synthetisch rubber

De drager van deze tapesoort is gemaakt van ethyleen propyleen rubber. Dit materiaal is elastisch, kan tegen zonlicht en voorkomt geleiding van elektriciteit. Deze tape kan doordoor gebruikt worden bij uiteenlopende temperaturen en bijvoorbeeld voor het waterdicht isoleren van leidingen.

Tape met een drager van folie

Bij deze tapesoort is de drager meestal gemaakt van polyethyleen (PE), polyvinylchloride (PVC) of polypropyleen (PP):

  • PE is elastisch en bestand tegen water, oplosmiddelen en zuren. PE is bovendien bestand tegen lage temperaturen (soms zelfs tot -100 °C) en bevat geen weekmakers die verkleuring van kunststof kunnen veroorzaken. Tape gemaakt van PE-folie is daarom uitermate geschikt voor ondergronden gemaakt van kunststof.
  • PP is harder dan PE, maar kan worden aangetast door oplosmiddelen en broos worden van zonlicht en kou. Tape gemaakt van PP-folie wordt meestal gebruikt als verpakkingstape.
  • PVC is hard, brandvertragend en bestand tegen verandering van temperatuur, water, sommige zuren, alcohol en olie. Tape gemaakt van PVC-folie wordt hierdoor vaak gebruikt als verpakkingstape, als markeringstape of bij werkzaamheden zoals pleisteren en stuken.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt de meest uiteenlopende soorten tape, waardoor de kans groot is dat u bij ons direct vindt wat u zoekt. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen