Waar moet u op letten bij het inkopen en gebruiken van nitril disposable handschoenen?

Waar moet u op letten bij het inkopen en gebruiken van nitril disposable handschoenen
Alles wat u moet weten over disposable handschoenen
Vroeger werden wegwerphandschoenen alleen door chirurgen en medici gebruikt. Nu zien we de disposable handschoen bijna op elke werkvloer. Disposable handschoenen zijn tegenwoordig vaak gemaakt van nitril. Wat nitril is en wat de voordelen zijn? En waar u op moet letten bij het inkopen van nitril wegwerphandschoenen? Dat leest u in ons blog.

De voordelen van nitril handschoenen

Nitril is een synthetisch rubber. Om precies te zijn ‘acrylonitril butadieen’ rubber. Mensen die allergisch zijn voor latex kunnen nitril handschoenen meestal probleemloos dragen. Nitril is rekbaar, waardoor handschoenen van dit materiaal een goede pasvorm hebben. Een ander voordeel van nitril handschoenen is dat ze stevig zijn en bescherming bieden tegen olie, vet en spatten van bepaalde chemicaliën. Daarnaast scheurt een nitril handschoen als er een gat in komt. Dat lijkt misschien geen pluspunt, maar dat is het wél. Doordat gaatjes sneller detecteerbaar zijn, weet u immers altijd zeker dat u goed beschermd bent.

Gebruik van nitril handschoenen

Nitril disposable handschoenen die binnen de Europese Unie worden verkocht, hebben een CE-markering nodig om te bewijzen dat ze aan de Europese richtlijnen voldoen. Sinds april 2018 moeten PBM’s die vanaf dat moment worden geproduceerd, voldoen aan verordening EU 2016/425.

Afhankelijk van het niveau van bescherming zijn deze handschoenen verdeeld in drie categorieën:

  • Categorie 1: Bescherming tegen minimale risico’s.
  • Categorie 2: Bescherming tegen risico’s anders dan cat. 1 of 3.
  • Categorie 3: Bescherming tegen risico’s die ernstige gevolgen kunnen hebben, zoals overlijden of onomkeerbare schade aan de gezondheid van de gebruiker

Bescherming tegen chemicaliën, micro-organismen en virussen: EN ISO 374

Veel wegwerphandschoenen zijn gecertificeerd om bescherming te bieden tegen micro-organismen, maar zijn niet aantoonbaar geschikt om de gebruiker tegen virussen te beschermen. Hiervoor is de norm ISO 374 in het leven geroepen. Hierin staan de eisen voor handschoenen die beschermen tegen chemicaliën, virussen en micro-organismen.

  • EN ISO 374-1: staat dit op de verpakking, dan beschermt de handschoen tegen chemische stoffen. Let op: dit is niet van toepassing op ‘alle’ chemische stoffen.
  • EN ISO 374-5: deze handschoenen beschermen tegen micro-organismen.
  • Als het woord ‘virus’ onder het icoon staat, bieden de handschoenen ook bescherming tegen virussen.

Gerelateerde artikelen